V vaši košarici nimate nobenih elementov.
Kurkuma zmanjšuje tveganje za želodčnega raka, ki ga povzroča okužba z bakterijo Helicobacter pylori, ki gostuje v želodcu in tankem črevesu najmanj četrtine do polovice človeštva. Pri nekaterih izzove vnetje; če kroničnega vnetja ne pozdravimo z antibiotikom, se lahko razvije v raka. Kako njena učinkovina kurkumin preprečuje vnetja, s tem pa zmanjšuje tveganje za kar še nekaj vrst raka, so pred nekaj leti prvi na svetu dokazali raziskovalci z ljubljanskega Kemijskega inštituta.
Raziskovalcem se je vedno zdelo zanimivo, da rak na želodcu v Indiji, kjer je stopnja okuženosti s to bakterijo zelo visoka, prehrana pa enako (pre)slana kot drugod v Aziji, kjer je raka na želodcu zelo veliko, ni pogost. Ugotovili so, da je ključ za to kurkumin, saj Indijci pojedo kar osem desetin svetovne proizvodnje kurkume.
Kurkumin deluje blagodejno tudi pri boleznih srca in ožilja, med njimi pri aterosklerozi, ter pri nevrodegenerativnih boleznih, kot je Alzheimerjeva bolezen. In spet je zanimivo, da Indijci veliko manj zbolevajo za njo kot drugi zemljani.
Kurkumin uživamo skupaj s črnim poprom ali piperinom, izvlečkom iz črnega popra; ta poveča biološko uporabnost kurkume, ki se sicer težko vsrka v telo.
Kurkumin vsebuje izvleček korenine kurkume. V pakiranju je 60 kapsul, ena ima 630 miligramov kurkumina. Priporočen dnevni odmerek je ena do dve kapsuli, kar zadostuje za 30 do 60 dni.
Članki | Ne |
---|---|
Proizvajalec | Now |