BREZPLAČNA POMOČ IN SVETOVANJE
     01 431 20 25 ali 051 307 777

Košarica 0Item(s)

V vaši košarici nimate nobenih elementov.

Product was successfully added to your shopping cart.

Šahmat homocisteinu

Homocistein je aminokislina, ki je bila še do sedemdesetih let prejšnjega stoletja v medicini povsem nepoznana, nato pa je naredila »strmo kariero«. Prepoznali so jo kot zanesljivega pokazatelja za vrsto bolezni, ki tarejo civilizirano družbo. Velika raven homocisteina v krvi je velik dejavnik tveganja za srčnožilna obolenja, kot so arterioskleroza, ateroskleroza, hipertonija, zoženje koronarnih arterij in koronarne srčne bolezni. Prizadene vse telesne organe in sisteme, ki so povezani s srcem in ožiljem.

Da so homocistein šele nedavno prepoznali kot dejavnik tveganja za srčnožilna obolenja, srčno in možgansko kap ter celo raka, potrjuje tudi zdravnica dr. Ana Gifing, strokovnjakinja s področja prehranjevanja in medicine proti staranju ter avtorica knjige Porcija zdravja.

Dr. Gifingova pravi: »Medtem ko so leta potekale klinične raziskave in burne razprave o uničevalnem vplivu LDL ali slabega holesterola na organizem, je zvišan homocistein počasi terjal vse več žrtev.

Nabiranje homocisteina v krvnem obtoku poškoduje krvne žile. Najprej se naredijo majhne razpoke v notranjosti, kar sčasoma vodi v vnetje. Vnetju sledi napad prostih radikalov in proces oksidacije slabega holesterola. To, kar nastane v tej reakciji, se začne lepiti na poškodovano mesto, vnetje se razplamti in zoži svetlino krvne žile, vse to pa ustvarja plodna tla za infarkt srčne mišice ali možgansko kap.

Že za pet odstotkov povečan homocistein dvigne stopnjo smrtnosti zaradi kapi za polovico ter obolevanja za rakom za četrtino.

PRODUKT PREBAVE HRANE

Homocistein, ki vsebuje aminokislino metionin, je produkt prebave in presnove hrane. Uvrščamo ga med aminokisline, čeprav po svoji biokemijski sestavi to ni. Metionin, vnesen v telo s hrano, se v zapletenem procesu pretvarja v homocistein, ki se v nadaljnji presnovi pretvori v cistein, iz katerega nastajajo snovi, ki dajo celici naravno odpornost, ali pa nazaj v metionin.

Določena genska motnja je pri desetini ljudi odgovorna za nabiranje homocisteina v krvnem obtoku, namesto da bi se ta naprej presnavljal in pretvarjal. Gre za presnovno napako tam, kjer je potrebna dejavnost vitamina B12, folatov in še nekaterih vitaminov.

Dovzetni so ljudje, katerih starši, bratje ali sestre so imeli srčno ali možgansko kap, Alzheimerjevo demenco ali raka. Poleg holesterola bi morali spremljati tudi vrednosti homocisteina. Že za pet odstotkov povečana vrednost homocisteina dvigne stopnjo smrtnosti zaradi srčne ali možganske kapi za polovico, stopnjo obolevanja za rakom pa za četrtino.

REFERENČNE VREDNOSTI

V večini laboratorijev so referenčne vrednosti z zgornjo mejo od 10 do 12 mikromola na liter, celo tudi 16 ali 12 mikromola na liter za starejše od 60 let. Angleški avtor Patrick Holford pa trdi: »Vsaka vrednost, ki je višja od 6, morda tudi 7 mikromolov, povzroča bolezni.«

Poleg ljudi, ki imajo v družini pojav srčnožilnih bolezni in raka, so za zvišane vrednosti homocisteina dovzetni tudi ljudje, ki trpijo zaradi depresije, nespečnosti in stalne utrujenosti, vegetarijanci ter vsi, ki vsak dan jedo rdeče meso, popijejo več kot tri enote alkoholne pijače na dan, spijejo več kot tri skodelice kave na dan, kadilci, ljudje s pogostimi prehladi, ljudje z zmanjšano miselno koncentracijo in spominom ter ljudje z bolečinami v sklepih in mišicah.

Raven vrednosti homocisteina v krvi ugotavljajo z enostavnim laboratorijskim testom. Kadar vrednosti odstopajo od normalnih, se določi, povsem osebno, dodajanje posameznih vitaminov B skupine (B6, B12, folna kislina) in/ali pripravkov z acetilcisteinom. Odmerek in vrsta dodatka se določa glede na vrednosti homocisteina. Že po petnajstih, dvajsetih dneh pride do pomembne normalizacije homocisteina v krvi. Več o tem vam lahko med drugim svetujejo v »Dr. Gifing centru za krono prehrano in pomlajevanje« v Rogaški Slatini (www.drgifingcenter.si, 031/244 207).

ŠAHMAT HOMOCISTEINU

Kako vzdrževati oziroma doseči optimalno raven homocisteina?

1. Testirajmo raven homocisteina v laboratoriju. Meritve opravljajo tudi v laboratoriju Adria lab v Ljubljani. Cena z odvzemom krvi je 27,5 €, samoplačniško. Naročniki na revijo Misteriji imate pri tem 10 % popusta.

2. Pri previsoki vrednosti homocisteina v krvi strokovnjaki priporočajo uživanje prehranskih dopolnil, ki vsebujejo vitamine B6, B12 in folno kislino. Eden od teh je Synervit (www.synervit.de).

3. Sledimo priporočilom zdrave prehrane. Jejmo dovolj kakovostnih beljakovin, živil z vitamini B skupine, več zelenjave, zlasti česna, popijmo manj kave in črnega čaja.

4. Zmanjšajmo količino stresa v svojem življenju. Ne kadimo; če smo kadilci, se tej razvadi postopno odpovejmo.

5. Po dveh mesecih se znova testirajmo na raven homocisteina v krvi.

6. Raven vzdržujmo z zdravim načinom življenja in/ali prehranskimi dodatki vitaminov B6, B12 in folne kisline.

Avtor: Anja Drašler

Knjiga, ki je izšla pri Ara založbi, piše tudi o homocisteinu.

NAROČI >>