V Misterijih smo o liposomskih prehranskih dopolnilih – oziroma tehnologiji, ki telesu omogoča visoko biološko razpoložljivost hranilnih snovi in zdravilnih učinkovin – že pisali. V liposome najpogosteje vgradijo vitamin C, glutation, koencim Q10, kurkumin in vitamin B12. Največ raziskav je bilo do zdaj narejenih z liposomi, ki so vključevali vodotopno jedro z vitaminom C. O liposomski tehnologiji smo se pogovarjali s prof. dr. Borutom Štrukljem, magistrom farmacije, z ljubljanske fakultete za farmacijo.

Kaj točno so liposomi?

So sodobna transportna oblika vnosa prehranskih dopolnil in zdravil, ki so jih razvili, da bi zaščitili in izboljšali biološke uporabnosti učinkovin, ki jih zaužijemo skozi usta. Veliko učinkovin v prehranskih dopolnilih in v zdravilih je namreč občutljivih na vplive želodčnega in črevesnega soka, hkrati se zaradi svojih fizikalno-kemijskih lastnosti velikokrat slabše vsrkajo iz črevesja v kri, zato služijo liposomi kot zaščita.

Kaj pomeni beseda liposom?

Izhaja iz grščine in pomeni 'maščobno telo'. Sestavljen je namreč iz vodnega okolja v notranjosti in maščobne, največkrat fosfolipidne ovojnice, ki vodno vsebino z učinkovino varuje pred zunanjimi vplivi, hkrati zaradi prave velikosti omogoči neposreden vstop skozi črevesni epitelij. Če je učinkovina hidrofilna ali vodotopna, se ta nahaja v notranjem vodnem mehurčku, če pa je lipofilna ali maščobotopna, se ujame v maščobni sloj liposoma, ki je lahko sestavljen iz več slojev. Tako so liposomi poleg nanodelcev eden od najboljših možnih transportnih sistemov tako za vodotopne kot za maščobotopne učinkovine.

Kdaj se je začel razvoj liposomov?

V letu 1961. Od leta 1980 pa liposome pospešeno proučujejo predvsem v farmacevtski in kozmetični industriji. Glede na sestavo in velikost lahko dosežejo, da se del liposomov vsrka že v ustni votlini, večina liposomskih prenosov pa je usmerjenih predvsem v zaščito učinkovine pred vplivi okolja. Po izsledkih raziskav se liposomski pripravki dlje časa zadržujejo v prebavilih, učinkovine so bolj zavarovane pred agresivnim okoljem v želodcu in črevesju, obenem pa imajo zaradi interakcij liposomske ovojnice z biomembranami v epiteliju črevesja večjo moč vsrkavanja, kar končno prispeva k bistveno večji biološki uporabnosti.

Koliko večja je biološka uporabnost liposomov?

Ob uporabi liposomskega transportnega sistema zasledimo od 30- do 600-odstotno več učinkovin v organizmu – odvisno od fizikalno-kemijskih lastnosti posamezne učinkovine – kot pa v neliposomskih prehranskih dopolnilih.

Katere učinkovine najpogosteje vgradijo v liposome?

Vitamin C, glutation, koencim Q10, kurkumin, resveratrol in vitamin B12. Največ raziskav pa je bilo narejenih z liposomi, ki so vključevali vodotopno jedro z vitaminom C. Vitamin C oziroma askorbinska kislina je vodotopen vitamin, ki lahko hitro oksidira in tako izgubi aktivnost. Vitamin C v obliki liposomov tako prinaša več za uporabnika zelo pomembnih prednosti.

Katerih?

Ker se običajni vitamin C v prebavilih delno razgradi in je njegov vnos omejen, bi ga morali zaužiti večje količine, kar pa lahko draži sluznico. V liposomski obliki je vitamin C manj podvržen oksidaciji, zato so že manjši odmerki dovolj učinkoviti. Učinkovitost lahko primerjamo celo z intravenskim vnosom – uporabi vitamina C, ki ga v telo vnesemo prek injekcije neposredno v žilo. Vnos vitamina C v obliki intravenskih injekcij je za uporabnika precej nepraktičen, tehnično in strokovno zahteven. Z liposomsko obliko vitamina C pa lahko velikokrat nadomestimo potrebo po injiciranju vitamina C, čeprav sicer ne dosežemo tako visoke koncentracije kot pri intravenskem jemanju, vsekakor pa bistveno višjega, kot če užijemo običajen vitamin C. Ker pa je vnos liposomskega vitamina C enostaven, saj pripravke le pogoltnemo, je liposomski vitamin C v večini primerov najboljši možni način jemanja prehranskega dopolnila.

Velja podobno za kurkumin?

Da. Kurkumin je izjemno zdravilna naravna učinkovina, izolirana iz korena indijske rastline Curcuma longa L. in nekaterih drugih vrst; ima dokazano podporno delovanje jeter in žolčnika, pospešuje presnovo maščob in deluje protivnetno in antioksidativno. Ker pa je izrazito maščobotopen, ima slabo biološko uporabnost, saj se ga le malo vsrka in porazporedi po tkivih. Po izsledkih raziskave, ki so jo izvedli na poskusnih miškah z vgrajenimi rakavimi celicami, je liposomska oblika kurkumina prešla iz prebavil v tkivo in delovala na rakave celice.

S podobnimi študijami so raziskovalci dokazali prednost liposomskih oblik glutationa, koencima Q10, nekaterih vitaminov in drugih učinkovin, ki so fizikalno ali biološko ne najbolj primerne za uživanje prek ust, zato veliko pričakujemo od prihodnjega razvoja liposomskega sistema vnosa učinkovin.

So liposomi smiselni tudi za druge učinkovine, ki se zlahka vsrkajo v telo?

Liposomska tehnologija se lahko uporabi tudi za druge učinkovine, ampak ker je proizvodnja liposomov zahtevna, je smiselna uporaba pri učinkovinah, ki imajo slabše fizikalno-kemične in farmako-kinetične lastnosti.

Ali liposomska dopolnila uživamo le v času, ko te učinkovine nujno potrebujemo, denimo dva ali tri mesece, potem pa preidemo na neliposomska prehranska dopolnila? Kaj vi svetujete glede časa uživanja liposomskih dopolnil?

Smiselno je uživanje liposomskih dopolnil vsaj dva meseca, predvsem kurkumina in vitamina C, nato se postopek lahko prekine za dva do tri mesece. Najbolje je, da opazujemo svoje telo in počutje. Če se po prenehanju jemanja recimo liposomskega vitamina C počutimo bolj utrujeni, če hitreje podležemo kakšnemu prehladu, velja z uživanjem liposomskega vitamina C nadaljevati skozi daljši čas.

LIPOSOMSKA PREHRANSKA DOPOLNILA

Liposomski kurkumin – Kurkumin olajša prebavo, podpira normalno delovanje jeter in žolčnika, spodbuja nastajanje prebavnih telesnih tekočin, izboljšuje prebavo maščob.

Liposomski glutation – Glutation je ena najpomembnejših razstrupljevalnih snovi v možganih, saj se veže s strupi in jih tako nevtralizira. Med drugim je učinkovit kelator živega srebra. Je najmočnejši antioksidant v telesu, saj varuje celice pred poškodbami zaradi prostih radikalov.

Liposomski koencim Q10 – Ubikinol oziroma koencim Q10 upočasnjuje starostne znake in zmanjšuje utrujenost. Nahaja se v skoraj vseh celicah telesa in zagotavlja energijsko krepitev telesnih in duševnih moči. Njegova raven je največja v starosti dvajset do trideset let, s starostjo pa začne počasi upadati.

Liposomski vitamin B12 – Vsebuje naravno obliko vitamina B12: hidroksikobalamin. Vitamin B12 prispeva k sproščanju energije pri presnovi, delovanju živčnega sistema, presnovi homocisteina, normalnemu psihološkemu delovanju, zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti.

Liposomski vitamin C – Vitamin C ima vlogo pri delovanju imunskega sistema, nastajanju kolagena za normalno delovanje žil, kosti, hrustanca, dlesni, kože in zob, varovanju celic pred oksidativnim stresom ter povečuje vsrkavanje železa. (26,96 €)

Liposomski vitamin D3 – Vitamin D3 prispeva k normalnem vsrkavanju kalcija in fosforja, normalni ravni kalcija v krvi, ohranjanju zdravih kosti in zob, delovanju mišic in imunskega sistema ter ima vlogo pri delitvi celic.

Avtor: Anja Drašler