Krema Wild Trees

Belinal – izvleček iz vej in grč kočevske bele jelke – izboljša vlažnost in elastičnost kože ter njeno barierno funkcijo, zmanjša gube. To so v študiji vpliva kreme z Belinalom na kožo ugotovili na ljubljanski Visoki šoli za storitve.

V kočevski beli jelki so najmočnejši rastlinski polifenoli. Šestintrideset jih je in jim lahko rečemo tudi rastlinski vitamini. Polifenoli, steber rastlinskega imunskega sistema, varujejo tudi človeško telo pred oksidacijskim stresom in prostimi radikali. Po izsledkih študij raziskovalcev pod vodstvom prof. dr. Boruta Štruklja in prof. dr. Sama Krefta z Ljubljanske fakultete za farmacijo imajo polifenoli iz kočevske bele jelke močnejši antioksidativni učinek od resveratrola, dvakrat večjega od vitamina E in skoraj štirikrat večjega od polifenolov iz zelenega čaja.

Belinal ima izredno široko območje delovanja. Poleg močnega antioksidativnega učinka vzdržuje tudi normalno raven glukoze v krvi, če ga zaužijemo petnajst minut pred večjim obrokom. Varuje pred srčno-žilnimi boleznimi, ker preprečuje nastajanje ateroskleroze v žilni steni od nezdrave prehrane, bogate s holesterolom in nasičenimi maščobnimi kislinami. Preprečuje tudi glikacijo. Spodbuja odpornost in izboljša elastičnost žil.

Ugodno vpliva tudi na kožo, saj izboljša njeno vlažnost in elastičnost ter njeno barierno funkcijo, zmanjša gube. Prav slednje so v placebo kontrolirani študiji vpliva kreme z Belinalom na kožo ugotovili na ljubljanski Visoki šoli za storitve (VIST), na oddelku za kozmetiko.

V raziskavi je sodelovalo deset prostovoljk, starih petinštirideset do šestdeset let, z značilnimi znaki staranja. Dvanajst tednov so si s kremo, ki je vsebovala Belinal, mazale obraz in glutealni del (zadnjico). Na eno polovico obraza in glutealnega dela so si mazale kremo z Belinalom, na drugo polovico pa placebo kremo. Ves čas študije so spremljali učinke z merjenjem raznih parametrov na koži.

MANJ GUB, VEČJA VLAŽNOST …

Rezultati uporabe kreme z Belinalom glede na placebo kremo so pokazali:

• zmanjšanje volumna gub za 30 odstotkov in površine gub za 34 odstotkov;

• izboljšanje vlažnosti za 17 odstotkov;

• zmanjšanje TEWL (transepidermalne izgube vode) za 19 odstotkov, kar kaže na bistveno izboljšanje stanja kožne bariere;

• za 13 odstotkov manjši retrakcijski čas (čas, v katerem se koža vrne v prvotno stanje po vleku) in za 16 odstotkov večja viskoelastičnost, kar kaže na bistveno povečanje elastičnosti kože;

• za 31 odstotkov večja intenziteta odboja ultrazvočnega signala dermisa, kar kaže izboljšanje strukture dermisa oziroma stanja strukturnih proteinov – kolagena in elastina;

• za 2 odstotka večja debelina dermisa;

• za 8 odstotkov večja minimalna eritemska doza (MED), kar kaže izboljšanje fotozaščitne funkcije kože in njenega odziva na UV-sevanje ter manjšo možnost vnetnih reakcij;

• za 41 odstotkov svetlejša pigmentacija (solarni lentigi, starostne pege) – večja poenotenost barve pigmentacije in okolice ter zmanjšanje površine.

Tudi prostovoljke so pozitivno ocenile učinke testne kreme z Belinalom v primerjavi s placebom. Rezultati govore, da izvleček vej bele jelke Belinal in pripravki, ki ga vsebujejo, bistveno izboljšujejo številne lastnosti in funkcije kože ter bistveno izboljšajo negativne spremembe na koži.

IZDELKI NA PODLAGI KLINIČNE ŠTUDIJE

Na podlagi klinične študije je nato prof. dr. Nina Kočevar Glavač, magistrica farmacije s Fakultete za farmacijo, Katedre za farmacevtsko biologijo, formulirala tri kreme. Prva, ki je že ugledala luč sveta, je krema Wild Trees, splošna dermatološka krema z Belinalom. Druga je namenjena problematični koži, tretja pa je gel za akne za mlajšo populacijo. Glavačeva je med drugim s prof. dr. Samom Kreftom souredila knjigo Sodobna fitoterapija – z dokazi podprta uporaba zdravilnih rastlin.

belinal

belinal2

Na prvi sliki sta ultrazvočni sliki dermisa pred študijo in po treh mesecih uporabe kreme z Belinalom. Zelena barva kaže kolagen, rumena pa elastin. Na levi je matrika kolagena in elastina že zelo redka, po treh mesecih pa je je bilo v povprečju za 34 odstotkov več glede na placebo. S testno kremo se je tudi za pet odstotkov povečala debelina dermisa. Na drugi sliki pa je vidna posvetlitev pigmentacij na koži za 41 odstotkov.

 

KREMA Z BELINALOM »WILD TREES«

Wild Trees, naravna krema z Belinalom, izvlečkom vej bele jelke, s trojnim učinkom proti staranju kože, vsebuje osemindevetdeset odstotkov naravnih sestavin, ki kožo pomlajujejo, obnavljajo in zavirajo celično staranje. Nosilna aktivna sestavina kreme je Belinal z izredno veliko koncentracijo in pestrostjo naravnih polifenolov. Krema je obogatena z oljem makadamije in karitejevim maslom. Priporočajo jo za manjšanje gub, povečanje hidracije in kožne bariere, posvetlitev fotopigmentov ter pomlajevanje in regeneracijo kože. Primerna je za vse tipe kože.

Kremo zjutraj in zvečer nanesemo na obraz in vrat na očiščeno kožo ter jo s krožnimi gibi vtremo v kožo. Počakamo, da se krema povsem vpije v kožo. Zaradi visoke vsebnosti naravnega izvlečka vej jelke je svetlo rjave barve. Po uporabi kreme je koža sijoča in napeta. Z redno uporabo krema spodbuja tvorbo kolagenske in elastinske mreže v dermisu. Svetuje se vsaj trimesečna uporaba. Krema je brez sintetičnih dišav, barvil in konzervansov, brez parabenov, mineralnih olj, silikonov in polietilen-glikola (PEG).

A. D.

Razširjen članek si lahko preberete v reviji Misteriji, št. 333 (april 2021).

Belinal skin

Dnevna krema z izvlečkom bele jelke Wild Trees (50 ml)