Betaglukan

V zadnjem času se vse več govori o betaglukanih. Čeprav je ime učeno, gre za snovi, ki so v vsem nam dobro poznanih kvasovkah, gobah, žitih, algah. Betaglukani so polisaharidi – naravni kompleksni ogljikovi hidrati v celični steni živil, denimo v pekovskem kvasu, v več vrstah gob, v ječmenovem, ovsenem, pšeničnem in rženem zrnju. V hrani pa glukane imenujemo vlaknine.

Različni betaglukani imajo različno kemijsko strukturo in biološko aktivnost v telesu. Najbolj znani so po svojem vplivu na našo imunost, saj dokazano spadajo med najmočnejše naravne aktivatorje imunskega sistema. Spodbujajo namreč dejavnost makrofagov – imunskih celic, ki uničujejo ostanke mikroorganizmov in nenormalnih celic, katere obdajo in prebavijo. Uporabni so za zdravljenje številnih bakterijskih, virusnih in glivičnih bolezni. Lahko tudi ubijejo tumorske celice in povečajo nastajanje kostnega mozga.

Študije so že v sedemdesetih letih pokazale, da lahko betaglukani pri podganah zmanjšajo velikost rakavih tumorjev. Nadaljnje preiskave so ugotovile, da so močno sredstvo za zdravljenje ran in razjed pri ženskah z odstranjeno dojko. Znižujejo lahko krvni tlak, še posebej betaglukani iz ovsa ter gob šitake in maitake. Ker ščitijo imunski sistem, lahko ščitijo tudi pred staranjem.

Betaglukani lahko tudi ubijejo tumorske celice in povečajo nastajanje kostnega mozga.

KDAJ JIH UŽIVAMO?

Jemanje pripravkov iz betaglukanov priporočajo pri virusnih okužbah, kot so prehladi in gripe. Pomagajo pri glivičnih okužbah, celjenju ran in poškodb. Upočasnjujejo aterosklerozo in znižujejo raven »slabega« holesterola, zato so koristni za zdravje srca. Pomagajo pri sladkorni bolezni, saj znižujejo raven glukoze v krvi. Priporočljivi so pri alergijah, za zaščito pred učinki sevanja in po kemoterapiji.

Ne smemo pa jih jemati, če smo alergični na glive ali sire ter v nosečnosti in med dojenjem. Posebna previdnost je potrebna pri bolnikih na imunosupresivih, kortikosteroidih in zdravilih zoper strjevanje krvi. Za vsako terapevtsko uporabo betaglukanov se posvetujte s svojim zdravnikom ali preizkušenim zdravilcem. Ta bo odmerke prilagodil vašemu stanju in zdravilom, ki jih že jemljete, da ne bi prišlo do neželenega součinkovanja.

KOMPLEKS BETAGLUKANOV

Na trgu je veliko prehranskih dopolnil z betaglukani. Izstopa češko družinsko podjetje, ki nosi ime po ustanoviteljici Terezii Svatovi. Ta si je tudi z naravnimi pripravki pozdravila avtoimunsko bolezen revmatoidni artritis, zaradi katerega dve leti ni mogla hoditi (več v članku Čislane medicinske gobe, Misteriji št. 328, november 2020).

Njihovo prehransko dopolnilo Betaglukan trio komplex forte vsebuje kombinacijo betaglukanov visoke čistosti iz treh naravnih virov: gliv, kvasovk in ovsa. Betaglukani iz gobe rejši (Ganoderma lucidum) ali svetlikave pološčenke prispevajo k naravni obrambi organizma in zdravemu delovanju krvnega obtoka in ožilja. Tudi bukov ostrigar v dopolnilu vsebuje betaglukane in vse druge aktivne snovi cele gobe. Kvas betaglukan, 80-odstotni, je izoliran iz kvasa Saccharomyces cerevisiae. Oves betaglukan, 80-odstotni, ima certifikat o visoki čistosti, z uveljavljenimi preskusi stabilnosti.

V pakiranju je trideset kapsul po 500 mg; vsaka ima 250 mg betaglukanov. Priporočen dnevni odmerek sta ena do dve kapsuli pred obrokom.

A. Š.

Razširjen članek si lahko preberete v reviji Misteriji, št. 334 (maj 2021).

BETAGLUKAN