Brez Tesle bi bili v temi

»Dediščino Nikole Tesle – velikana znanosti, slavnega inovatorja in verjetno tudi največjega električnega inženirja vseh časov – najdemo prav v vsaki sodobni električni napravi. Ponaša se z več kot tisoč dvesto odkritji in izumi. Kot oče izmeničnega električnega toka je postavil temelje tehniške in znanstvene velemoči kot tudi industrijskega in gospodarskega razvoja ter mu dal nesluten pospešek,« pravi Ljubo Kogoj, ki bibliografijo dela in življenja Nikole Tesle (1856–1943) proučuje že petintrideset let.

Tesla je dejal, da bo najpomembnejši dan v zgodovini človeštva, ko bomo točno izvedeli, kaj je elektrika.

Kako pomembna je elektroenergetska infrastruktura, ki povezuje proizvodnjo, prenos in distribucijo v sistem, ki ne dopušča prekinitev, naš sogovornik dobro ve, saj je bil do upokojitve zaposlen v tolminski enoti delniške družbe Elektro Primorske, v prostem času pa je neutrudno raziskoval izključno Teslovo življenjsko delo elektrotehnike.

»Preskrba z električno energijo spada med osnovne elemente družbenega napredka, zato je najdragocenejša globalna blagovna znamka, brez katere bi padli v stanje starega Rima, petrolejk in sveč,« poudarja.

Je res, da Teslovo dediščino, izmenični električni tok, najdemo v vsaki sodobni napravi?

Da. Tudi v razsvetljavi in tudi v 400 kV elektro prenosni mreži pod njegovim imenom, ki povezuje republike nekdanje Jugoslavije. Izmenični električni tok je največji perpetuum mobile enaindvajsetega stoletja, Nikola Tesla pa ostaja največji izumitelj za tretje tisočletje.

Brez Teslovih odkritij in izumov, ki so bili podlaga za uvedbo izmeničnega električnega toka, bi bil torej danes svet v temi na vseh ravneh …

Če pomislimo, kakšen bi bil današnji svet brez elektrike, radia, televizije, interneta, radarjev, rentgenskih aparatov in tudi pripomočkov v stomatološki medicini, lahko trdimo, da je vsak električni drog, ki pomeni prenosno pot izmeničnemu električnemu toku do oddaljenih mest in vasi po vsej Zemlji, v resnici spomenik Tesli.

Do zamisli za radijske valove je prišel, ko je zaznal misli svoje umirajoče matere v Liki, ki ga je pred smrtjo hotela še enkrat videti.

Brez izmeničnega električnega toka oziroma električnega toka, ki mu lahko periodično spreminjamo smer, ga lahko transformiramo na visoke napetosti in prenašamo na velike razdalje, bi bila mesta in vasi v temi. Ustavili bi se vlaki in obstali električni avtomobili. Izmenični električni tok je še danes osrednji predmet dejavnosti za zagotavljanje zanesljive, kakovostne in varne oskrbe odjemalcev, kar zahteva nenehno spremljanje in sledenje novostim elektrotehniške stroke. Izmenični električni tok je navzoč v proizvodnji, prenosu in distribuciji ter ima poleg energetike vpliv tudi na številna druga področja, kot so telekomunikacije, daljinsko upravljanje, robotika, avtomatika in digitalna tehnika.

Zakaj je izmenični električni tok najdragocenejša globalna blagovna znamka?

Izmenični električni tok je prisoten v visokih, srednjih in nizkonapetostnih mrežah in je najdragocenejša globalna blagovna znamka. Ta je po raziskavah ameriške akademije tehniških znanosti omogočila največji tehniški dosežek človeštva v dvajsetem stoletju, to je globalno povezanost elektroenergetskega sistema. Oblika izmenično večfaznega električnega toka je zmagala tudi v tehnološkem spopadu med izmeničnim in enosmernim električnim tokom v letih 1888 do 1895, saj se je zaradi možnosti široke uporabe izkazala za najprimernejšo. Kot je mogoče razbrati iz arhivov, se je Tesla tudi popolnoma zavedal, da je odgovoren za nastanek dobe elektrike in da je z odkritjem vrtilnega magnetnega polja, kot osnove za razvoj izmeničnega električnega toka, elektrika postala geografsko neodvisna. In kot takšna naj bi ljudi pripravljala na novo vesoljsko obdobje. Osnovna načela izmeničnega električnega toka so prisotna tudi v današnjih računalniških omrežjih in napravah, saj nekje v njihovi bližini vedno brni nek transformator, ki spada med enega od večjih Teslovih izumov.

Tesla je že davno predvidel tudi brezžični prenos energije na daljavo …

Bil je prvi, ki je že leta 1899 v Colorado Springsu v ZDA v poskusih z umetnimi bliski predvidel in praktično dokazal globalnost elektromagnetne resonance ter možnost brezžičnega prenosa energije na daljavo. Dejal je, da je elektrika vseprisotna v neomejenih količinah in lahko napaja svet brez potrebe po premogu, nafti ali katerem koli drugem gorivu. Predvidel in opisal je tudi vse alternativne vire energije, ki danes postajajo življenjska nuja, s tem pa obrnil novo stran v znanosti in tehniki.

Kaj pa so rodile njegove raziskave ionosfere?

Proti ionosferi je usmeril električni impulz, ki je v Schumannovi votlini obkrožil Zemljo s hitrostjo 475.000 kilometrov v sekundi. On je odkril, da je resonančna frekvenca Zemlje 8 Hz in da je ta frekvenca v območju Schumannove resonance. Votlina je sicer dobila ime nekaj desetletij pozneje po nemškem fiziku Winfriedu Ottu Schumannu (1888–1974), ki je pojav globalne elektromagnetne resonance matematično predvidel šele leta 1952, torej več kot pol stoletja za Teslo.

Odkritje, da zemeljska površina, ionosfera in atmosfera skupaj tvorijo gigantski elektromagnetni resonator okrog Zemlje, ga je preplavila z mislijo, da je to tako, kot če bi stvarnik ta planet zasnoval električno. Dejal je tudi, da bo najpomembnejši dan v zgodovini človeštva, ko bomo točno izvedeli, kaj je elektrika.

Zanimivo je tudi, kako je prišel do zamisli za radijske valove …

Do zamisli za radijske valove, nepogrešljive tudi v mobilni telefoniji, je prišel, ko je zaznal misli svoje umirajoče matere v Liki, ki ga je pred smrtjo hotela še enkrat videti. Odpravil se je na dolgo pot iz Amerike in mater še pravočasno obiskal. Takrat naj bi pomislil: Če lahko okrog Zemlje potujejo misli, lahko tudi drugi valovi! Na podobnem principu potovanja elektromagnetnih valov danes deluje tudi prenos radijskih valov in televizijske slike po vsem svetu. Imeti moramo le oddajnik, ki spremeni sliko v elektromagnetne valove, sprejemnik teh valov in pretvornik, ki valove spremeni nazaj v zvok in sliko.

Bil pa je veliko več kot le izumitelj in ustvarjalec novih naprav …

Njegova dognanja so tako globoka in vizionarska, da še vedno napajajo znanstveno fantastiko. Odprl je pogled v nova znanstvena področja, ki še zdaj niso povsem raziskana. Živel in delal je za to, da bi prinesel svetu mir. Njegov poglavitni cilj je bil sneti breme s človeških ramen in človeštvu zagotoviti novo dobo miru, svobode in obilice sreče. Žal so bila njegova odkritja in izumi zlorabljeni za umetno ustvarjanje pomanjkanja, zatiranja in uničevalnih vojn.

Naj o vlogi in pomenu Nikole Tesle za razvoj človeštva uporabim eno izmed njegovih misli: »Človek ni nikdar bolj človek kot takrat, ko svoje znanje pridno zbira, kot čebela med v panju, in ga skuša uporabiti za reševanje problemov človeštva.«

Svojih načrtov ni mogel v celoti uresničiti, ker je živel pred časom, je pa dal namig prihodnjim rodovom znanstvenikov …

Dejal je: »Ko bo znanost začela proučevati nefizikalne subtilne in tankočutne pojave, bo v desetih letih napredovala več kot v vseh stoletjih svoje zgodovine.« Na vprašanje, v katero smer naj gre razvoj znanosti, je odgovoril: »Proučujte oscilacije, nihanja in vibracije vse tja do visokih stopenj.«

Danes vemo, da je vse, kar obstaja, samo različna vrsta energije, vibracij in nihanja s svojo lastno frekvenco. Prav zato je v zapletenem naravnem ekološkem sistemu vse med seboj povezano in vsaka življenjska oblika potrebna, zato ni večvrednih, manjvrednih ali ničvrednih, pomembnih ali nepomembnih, ampak smo kot človeška rasa ali vrsta v sožitju z naravo vsi enako pomembni. Za zdaj so to še skrivnostne energije, ki pa jih je, kot je dejal Tesla, treba raziskati in razumeti, namesto da si pred njimi zatiskamo oči.

Tatjana Svete

Knjiga: NIKOLA TESLA - izumitelj za tretje tisočletje