Slovenska avtorica Irena

Slovenska avtorica Irena (Facebook stran »Radio Ljubezen«) v svojih knjigah opisuje resnico, ki nam je bila zamolčana. Pravi, da zaradi naše pasivnosti in strahu danes živimo v suženjstvu. Boljši jutri bomo ustvarili tako, da namesto pohlepa in hinavščine izberemo poštenost, namesto sovraštva ljubezen in vse tisto dobro, kar obstaja na tem svetu.

Kaj je za vas ljubezen?

Ljubezen je zame objem. Ljubezen je poljub. Ljubezen je, ko si lahko z nekom to, kar si, se smeješ na ves glas in jokaš, ko ti je težko. Ljubezen je dotik, ko ga potrebuješ ali ko ga potrebuje nekdo drug. Ljubezen je vse tisto, kar privoščimo sebi in drugim. Ljubezen je edina stvar, ki bi si jo Zemljani morali deliti, brez cenzure.

V knjigi »Od atoma do orgazma« veliko opisujete poniževalen, zaničevalen, negativen odnos različnih kultur in družb do ženske. Zakaj je ta odnos tak, kot je, večinoma še danes?

Pravijo, da svet stoji na mladih. Vendar to ne drži. Mlade ljudi oziroma otroke vzgajajo odrasli s predsodki in vzorci, ki so jih dobili v otroštvu. Tako da ti otroci, na katerih naj bi stala prihodnost, v resnici nadaljujejo svoje poslanstvo s temi istimi vzorci in predsodki. Kdor prekine ta krog, pa je v prvi vrsti izobčen. Danes je tako ravno zato, ker je premalo takšnih ljudi, ki bi prekinili začaran krog.

»Nihče nas, če nimamo ›odprtih‹ staršev, ne popelje skozi spolnost, pa tako presneto pomembna je. Bolj kot glasbeni pouk ali tehnika.« Kaj predlagate staršem in tistim, ki odločajo o vsebini našega šolskega sistema?

Spolnost je še vedno tabu tema. Želim si, da bi bila spolna vzgoja, ki govori o poželenju, samozadovoljevanju, orgazmu, nosečnosti, kontracepciji in podobnem, dodana kot predmet v šoli. Morda v osmem razredu osnovne šole. Vsi starši namreč niso dorasli tej temi. Če so dekleta in fantje poučeni o vseh plusih in minusih spolnosti, odrastejo v zrele ljudi, ki bodo prej spoštovali svoje telo in drug drugega. Otroka naučimo, kako hoditi, jesti, se obnašati v družbi, kako prečkati cesto, voziti kolo, pozabimo pa na spolnost, ki bo zaznamovala velik del njegovega življenja. Spolnost je zabava, nepozabna dogodivščina, ki pa ti za lahko vedno spremeni življenje. Da se na ginekološki kliniki danes znajde veliko mladoletnih deklet, je žalostno. In nič kaj smešno. Govoriti o spolnosti z otroci je avantura, na katero bi se morali podati vsi starši.

Govoriti o spolnosti z otroci je avantura, na katero bi se morali podati vsi starši.

V knjigah »Od atoma do orgazma« in »Od DDV-ja do klitorisa« dokazujete, da je vse na tem svetu obrnjeno na glavo. Kako torej ustvariti boljši jutri? Kaj lahko naredi posameznik?

Vedeti moramo za razliko, kaj pomeni delati dobre stvari in kaj slabe. Če se nekdo odloči, da se pridruži vojski v neki šesti državi samo zato, ker bo za to delo dobro plačan, govorim o pomanjkanju duhovne inteligence. Richard Feynman, znani fizik, je dejal, da ne smeš zamešati inteligence z izobrazbo, saj obstajajo ljudje z doktoratom, ki so naposled še vedno bedaki. Ljudje, ki so bili desna roka gestapa in esesovcem, so samo opravljali svoje delo. To, kar slišim tudi danes. Vendar to ni opravičilo za holokavst. Ni opravičilo za smrt Zemljana. Ni opravičilo. Pred leti so govorili, da je zelo pomemben inteligenčni količnik. Potem so ugotovili, da je bolj pomembna čustvena inteligenca. Čez čas pa jim so sprevideli, da brez duhovne inteligence drugi dve nimata možnosti. Kadar človek izbere poštenost namesto pohlepa in hinavščine ali ljubezen namesto sovraštva, vse tisto dobro, kar obstaja na tem svetu, ustvarja boljši jutri.

V knjigah se res dotaknete zelo veliko tem. Katero temo pa bi izpostavili v tem trenutku za Slovence?

Ne bom rekla temo, temveč raje znanje, ki gre skupaj z roko v roki z zdravo kmečko pametjo, s katero bi se lahko začeli spraševati, zakaj. Kot je rekel Osho, so poslušni samo bedaki. Pametni naj bi prevladovali v neposlušnosti in v tistem vsemogočnem: Zakaj? Na kratko, berite čim več različnih knjig.

Omenjate oddajo »Radio Ljubezen in 528 Hz«, ki je ni podprla nobena radijska postaja v Sloveniji. Za kaj gre?

Radio Ljubezen je oddaja, ki je nastala leta 2014. Takrat sem zaradi službe veliko časa preživela v avtomobilu, kar se mi je zdelo potrata časa in dobila sem navdih za oddajo, ki bi združevala glasbo, ki jo obožujem, in knjige, brez katerih ne mine moj dan. Ime dolgujem Vesolju in knjigi dr. Leonarda Horowitza The Book of 528. Oddaja je po večini dolga le pet minut in v njej poskušam na zabaven in poučen način predstaviti različne prijeme za izboljšanje lastnega življenja ali pa samo dneva. V oddajah poskušam predstaviti zanimive knjige, predvsem tiste, ki govorijo o osebni rasti, knjige, s katerimi lahko spremenimo svet na bolje.

Imejmo se radi, na koncu je samo to pomembno.

Tatjana Svete

Razširjen članek si lahko preberete v reviji Misteriji, št. 337 (avgust 2021).


Knjiga: Irenca, lahko noč

Knjiga: Glas srca