lovebiome

V našem črevesju je ogromno mikroorganizmov, ki jim pravimo bakterijska črevesna flora ali mikrobiom. Obstaja veliko različnih vrst. V črevesju vsakega človeka živi več trilijonov črevesnih bakterij. In tam niso kar tako. Opravijo mnogo tega, kar se dogaja v telesu. Njihova najpomembnejša naloga pa je ustvarjanje izvornih encimov, ki postanejo vir naše življenjske energije. Črevesne bakterije ustvarijo kakih tristo vrst encimov.

Med črevesnimi bakterijami so slabe in dobre bakterije. Na splošno bakterijam, kot so laktobacili, ki opravljajo za nas zelo produktivno delo, pravimo »dobre«. Tistim, ki povzročajo gnitje in škodljivo vplivajo na človeško telo, pa »slabe«. Dobre so tiste z antioksidativnimi encimi. Ko v črevesju nastanejo prosti radikali, te bakterije umrejo, tvorijo antioksidativne encime in proste radikale nevtralizirajo.

Človeško življenje se konča, ko porabimo izvorne encime v telesu.

»Encimi so nepogrešljivi, a možno je, da je število encimov, ki jih lahko ljudje ustvarimo, vnaprej določeno. Človeško življenje se konča, ko porabimo encime v telesu. Lahko rečemo, da izvorni encimi določajo našo življenjsko dobo,« je bil prepričan dr. Hiromi Shinya (1935–2021), svetovno znan gastroenterolog, začetnik kolonoskopske kirurgije, ki je pomagal tristo tisoč ljudem s črevesnimi in želodčnimi težavami.

Če je število encimov v našem telesu res vnaprej določeno, smo odvisni od črevesnih bakterij, ki tvorijo dodatne encime. Število encimov v telesu lahko povečamo samo tako, da ustvarimo črevesno okolje, v katerem bo možno razmnoževanje dobrih bakterij z antioksidativnimi encimi.

JEJTE HRANO Z ENCIMI

»Jejte hrano, bogato z encimi. To vam svetujem zato, ker le takšna hrana omogoča razmnoževanje dobrih bakterij, ki postanejo surovina za encime. Če jeste dobro hrano, pijete dobro vodo in živite zdravo, je vaše črevesno okolje samo po sebi dobro uravnano, spodbudno za veliko encimov in vam omogoča živeti vitalno življenje,« je še dejal dr. Hiromi Shinya. Več o tem izvemo v njegovi knjigi Zdravi in vitalni stoletniki (izvirni naslov »The Enzyme Factor« ali »Encimski faktor«).

ZDRAVJE MIKROBIOMA

Zdravje mikrobioma je zdravje človeka. Mikrobiom ima velik vpliv na vsak sistem in vsako funkcijo v telesu. Pomaga razgraditi strupene spojine v hrani, sintetizira vitamine in aminokisline ter zagotavlja zaščito pred patogenimi organizmi. Vpliva na sposobnost hujšanja in gradnjo mišične mase. Zdrav črevesni mikrobiom zmanjša tveganje za bolezni srca in ohranja raven holesterola pod nadzorom.

E. M.

LoveBiome – linija za zdrav črevesni mikrobiom