Spalna maska

Vse več ljudi po vsem razvitem svetu vse manj in vse slabše spi. V Sloveniji se ženskam to dogaja pogosteje kot moškim; slabo spi petina Slovenk in desetina Slovencev. In potrošnja uspaval narašča. Pa naj gre za zelišča, zdravila ali zvočne posnetke, ki naj bi nas zazibali v spanec. Zadnje čase pa se vse več ljudi, da bi se izognili kemičnim ostankom uspaval, odloča za spalne maske, ki nam brez vsake škode pomagajo zaspati ponoči in podnevi.

Spanje je ključno za sprostitev ožilja; če tega ni, bomo kmalu dobili srčno-žilno obolenje.

Pomanjkanje spanja ali nekakovostno spanje slabi imunski sistem, povečuje tveganje za debelost, sladkorno bolezen, visok krvni tlak, bolezni srca in ožilja, stres. Sproža pomanjkanje energije, razdražljivost, slabo voljo, zmedenost, pozabljivost, raztresenost, prezgodnje staranje, manjšo delovno učinkovitost. Če nekaj noči zapovrstjo ne zatisnemo očesa, imamo motnje pri odločanju, tvegamo, da se nam na cesti pripeti nezgoda.

SPROŠČANJE OŽILJA

Med spanjem se telo obnavlja, pulz telesa se zmanjša na šestdeset udarcev na minuto. Izloča se več rastnega hormona, ki ga telo nujno potrebuje. Na začetku življenja ga imamo zelo veliko, potem njegovo tvorjenje pojenjuje. Spanje pa je najpomembnejše za sprostitev ožilja; če tega ni in če je v možganih hkrati še stalno prisoten stres, potem si bomo zagotovo kmalu pridelali srčno-žilno obolenje.

Zadostna količina spanca – pri veliki večini to pomeni vsaj sedem ur čvrstega spanca – vpliva tudi na naše gene. Teden dni neprespanosti spremeni funkcionalnost 711-ih genov. Med njimi tiste, ki zadevajo stres, vnetja, imunost in presnovo. Od teh genov smo odvisni, saj nam nenehno izdelujejo beljakovine za krpanje in zamenjavanje poškodovanega tkiva. In če po komaj tednu dni nespanja odpovedo, nam to pove, kako pomembno je spanje.

ZOPER SRČNE BOLEZNI

Koristen je tudi polurni popoldanski dremež. Tudi tedaj nam lahko pomaga spalna maska. Ko so v Barceloni ukinili siesto, opoldanski počitek oziroma spanje, so izjemno porasle srčno-žilne bolezni, kot sta zamašitev žil in previsok tlak.

Pomenljivi so tudi izsledki danskih raziskovalcev. Prvo skupino podgan so hranili z zelo slabo hrano, drugo s hrano, bogato z maščobami in ogljikovimi hidrati, tretjo z najboljšo hrano z veliko vitamini. Tretjo skupino so pri spanju nenehno motili z zvokom in lučmi. Daleč največ poškodb srca in ožilja so klub zelo kakovostni hrani imele podgane iz tretje skupine.

SPALNA MASKA

Spalna maska »Glo to Sleep« upočasni možgansko valovanje enako kot meditacija ali samohipnoza. Za uporabo spalne maske pa ni potrebnega nobenega treninga; z njo takoj ustavimo moteče misli, ki nam ne pustijo spati, in dosežemo umirjeno stanje telesa in duha. Z redno uporabo telo in možgane navadimo, da pred spanjem ne razmišljajo, se umirijo in brez težav potonejo v spanec.

Modre svetlobne točke znotraj spalne maske nam pomagajo naravno in učinkovito osredotočiti misli na sproščanje in spanje. Maska onemogoča vdor zunanje svetlobe in prepreči prezgodnje prebujanje. Ne razmaže make-upa in ne pusti odtisa na obrazu. Za uporabo niso potrebne ne baterije ne žice. Narejena je iz posebne hipoalergene pene, ki diha. Je peresno lahka in udobna, zato jo lahko brez težav nosimo vso noč. Pas je mehak in prilagodljiv, zato ustreza vsem obsegom glave.

A. Š.

Spalna maska »Glo to Sleep«