Fantomske rakete

Eden prvih valov NLP-jev se je pojavil leta 1946. Večino so jih opazili v skandinavskih državah, predvsem na Švedskem. A poročali so tudi iz Grčije, Italije in Indije. Poročila so si bila podobna: posamezniki so poročali, da so na nebu videli nenavadne predmete v obliki rakete ali izstrelka, ki za seboj niso pustili sledi in niso oddajali nobenega hrupa. Med majem in decembrom je bilo prijavljenih več kot dva tisoč opažanj; v več kot dvesto primerih so radarski operaterji opazili signale na radarjih. Na vprašanje, kaj se je pravzaprav dogajalo, v svoji knjigi Dokazi o nezemljanih odgovarjaWarren Agius, dolgoletni raziskovalec neznanih letečih predmetov, znan po nepristranskem pristopu do dokazov.

V vsem letu 1946 je bilo podanih več kot dva tisoč poročil, večinoma iz Švedske, kjer so posamezniki poročali, da so videli raketam podobne predmete leteti po nebu. Nekatera poročila so opisovala več predmetov, ki so leteli vodoravno v formaciji, ne da bi pustili kakršnokoli sled ali oddajali hrup.

Santorinija so uradniki iz Pentagona obvestili, da gre za tuje sile in tehnologijo, pred katero se ne more zaščititi nobena država na Zemlji.

LETEČE CIGARE

Ker je bilo poročil vse več, so časopisi po vsej Švedski in sosednjih državah začeli objavljati članke o tem pojavu. Naslednji članek je bil objavljen v švedskem časopisu Dagens Nyheter 24. maja 1946:

»Nočna čuvaja v kraju Landskrona-Posten sta opazila predmet brez kril, v obliki cigare in velik kot majhno letalo, ki je v rednih časovnih presledkih iz svojega repa bruhal ŠOPE isker. Njegova ocenjena višina je bila le sto metrov, gibal pa se je proti jugozahodu, s hitrostjo običajnega letala.«

Enako kot navaja ta članek, so nekatera poročila opisovala NLP-je v obliki cigare. Vse leto so odkrivali in zbirali ostanke s teh neidentificiranih zrakoplovov. Analize so pokazale precejšnje število neznanih elementov. Zaradi povečanega števila poročil o opažanjih in posledične množične panike v javnosti je ameriško veleposlaništvo na Švedskem 11. julija 1946 poslalo telegram z naslednjim besedilom:

»Že nekaj tednov se pojavljajo številna poročila o opažanjih čudnih, raketam podobnih izstrelkov na nebu nad Švedsko in Finsko. Enega od njih je član veleposlaništva videl v torek popoldne. Istega popoldneva je eden pristal na plaži v bližini Stockholma. Ob prvem pregledu so ugotovili, da je vseboval organsko snov, podobno karbidu. Če so rakete sovjetskega izvora, kot se na splošno domneva, je njihov namen morda političen, da bi ustrahovali Švede ob sedanjem sovjetskem pritisku na Švedsko.«

Pilot švedskega vojnega letalstva je 14. avgusta 1946 med poletom nad osrednjo Švedsko naletel na enega od teh neznanih letečih predmetov v obliki rakete. Okoli 16. ure je neki pilot poročal, da le dvesto metrov nad svojim letalom vidi temen predmet v obliki cigare. Ta predmet cigaraste oblike je imel premer približno en meter, dolg je bil petnajst metrov, letel pa je z ocenjeno hitrostjo šeststo petdeset kilometrov na uro. Poleg drugega je bilo nenavadno to, da je bilo plovilo brez kril in ni oddajalo izpušnih plinov. NLP v obliki cigare je ves čas srečanja, ki je trajalo nekaj minut, ohranjal stalno višino nad tlemi, nato pa je izginil z neba.

OMEJITEV MEDIJEV

Več držav je opravilo številne preiskave, da bi ugotovili izvor teh nenavadnih raket. Leta 1946 sta bili dve državi, ki sta imeli dovolj napredno tehnologijo, da bi lahko ustvarili take fantomske izstrelke. Nemčija in Sovjetska zveza. Zato so sprva domnevali, da so bila opažanja povezana z novimi raketami, ki so jih razvili v eni od teh držav. Toda za takšno domnevo ni bilo nobenih dokazov.

Švedske oblasti so za pomoč zaprosile Združene države Amerike in Združeno kraljestvo. Zaradi vse večje panike, ki je spremljala poročila, so se dogovorili, naj začnejo oblasti prikrivati opažanja z omejevanjem medijskega poročanja.

Toda podatki, ki so jih preiskovalci pridobili, so prinesli samo še več vprašanj brez odgovorov. Častniki so imeli zdaj dovolj dokazov, da so sklepali, da fantomske rakete niso izstrelki, kar je za oblasti pomenilo, da so morali biti svetli meteoriti ali iluzije, ki so se pri očividcih pojavile zaradi živčne napetosti takoj po vojni. Ni presenetljivo, da domneve o Nezemljanih niso obravnavali, čeprav je domnevo o meteoritih ovrglo več raziskovalcev.

NISO BILE RAKETE

Po nekaj mesecih so se poročila o teh fantomskih raketah začela pojavljati po vsej Evropi. V Grčiji je bil profesor Paul Santorini eden od vodilnih znanstvenikov, ki so mu dodelili ekipo inženirjev, da bi raziskali opažanja. Santorini je v preiskavi izključil, da bi neznani predmeti lahko bili rakete, toda njegovo preiskavo je kmalu ustavila grška vojska. Santoriniju so povedali, da je vojska po posvetovanju s tujimi visokimi uradniki mnenja, da bi bilo v najboljšem interesu države in sveta, če se preiskava prekine. Le nekaj dni zatem so Santorinija obiskali »tuji znanstveniki«, ki so ga obvestili, da gre pri teh opazovanjih za tuje sile in tehnologijo, pred katero se ne more zaščititi nobena država na Zemlji. Zanimivo je, da se je pozneje izkazalo, da so bili ti uradniki iz ameriškega Pentagona.

»Švedske vojaške oblasti so danes sporočile, da jim po štirih mesecih preiskave ni uspelo odkriti izvora ali narave fantomskih raket, ki od maja letajo nad Švedsko. V posebnem sporočilu so izjavili, da je osemdeset odstotkov od tisoč poročil o teh raketah mogoče pripisati nebesnim pojavom, vendar pa je radar zaznal približno dvesto predmetov, ki ne morejo biti naravni pojav ali plod domišljije in jih tudi ni mogoče označiti za švedska letala. Toda v poročilu so še dodali, da predmeti niso bili bombe vrste V, ki so jih Nemci uporabljali v zadnjih dneh vojne.«

ŠE VEDNO NEPOJASNJENO

Opažanja še danes ostajajo nepojasnjena. Leta 1997, več kot petdeset let po prvih poročilih, je bil razkrit prej zaupni dokument, v katerem je navedeno, da je najverjetnejša razlaga domneva o Nezemljanih. V strogo zaupnem dokumentu ameriških letalskih sil z dne 4. novembra 1948 je zapisano:

»Že nekaj časa smo zaskrbljeni zaradi ponavljajočih se poročil o letečih krožnikih. Ti se občasno še vedno pojavljajo; v zadnjem tednu so enega opazovali, kako je približno trideset minut lebdel nad letalsko bazo Neubiberg. O njih je poročalo toliko virov in s tako različnih krajev, da smo prepričani, da jih ni mogoče prezreti in da jih je treba pojasniti na neki podlagi, ki pa morda nekoliko presega domet našega sedanjega razmišljanja.

NEZEMELJSKA TEHNOLOGIJA

Ko so častniki iz tega direktorata pred kratkim obiskali obveščevalno službo švedskega vojnega letalstva, so Švedom postavili to vprašanje. Njihov odgovor je bil, da je nekaj zanesljivih in tehnično popolnoma usposobljenih ljudi prišlo do sklepa, da so »ti pojavi očitno rezultat visoke tehnične sposobnosti, ki je ni mogoče pripisati nobeni trenutno znani kulturi na Zemlji«. Zato domnevajo, da so ti predmeti plod neke doslej neznane ali neidentificirane tehnologije, morda zunaj Zemlje.«

R. M.

Knjiga - Dokazi o nezemljanih