Velika tintnica

V Misterijih smo že večkrat pisali o blagodejnosti medicinskih gob. Tokrat vam predstavljamo veliko tintnico (Coprinus comatus). Vsebuje snovi, ki telesu naravno pomagajo pri sladkorni bolezni, saj znižujejo sladkor v krvi, pri povišanem krvnem tlaku, črevesnih vnetjih, stresu in zaprtju. Goba odvrača od uporabe alkohola in ima močan antibiotični učinek.

Prisotnost velike tintnice v prehrani izboljša apetit, prekrvitev, ohranja prožnost žil in preprečuje poapnitev in otrdelost arterij – arteriosklerozo. Priporočajo jo pri hepatitisu ali vnetju jeter. Na trgu se pojavlja vse več pripravkov za sladkorne bolnike in bolnike z visokim krvnim tlakom, ki vsebujejo veliko tintnico.

Iz nje so izolirali aminokislino ergotionin. Človeško telo je sámo ni sposobno tvoriti, zato jo moramo dobiti s hrano. Aminokislina ima močne antioksidantne, protivnetne in protistresne učinke.

Prisotnost velike tintnice v prehrani izboljša apetit, prekrvitev, ohranja prožnost žil in preprečuje poapnitev in otrdelost arterij – arteriosklerozo.

RASTE TUDI PRI NAS

Je goba iz družine kukmakov. Ima valjasto stožčast klobuk z značilnimi luskami. Od maja do novembra jo tudi pri nas najdemo v travi, parkih, poljih in ob peščenih poteh. Je užitna, vendar se trosovnica hitro razvije, kar vpliva na njen okus. Prijeten je le pri mladi tesno zaprti gobi. Ko se klobuk razpre, se prične razkrajati. Iz nje prične iztekati kot tinta gosta črna tekočina, nasičena s trosi. Na koncu od gobe ostane le črna pika, podobna razlitemu črnilu.

Gobo so pred desetletji najprej gojili znanstveniki v Vzhodni Nemčiji, v zadnjem času pa se je njeno gojenje razširilo zlasti na Kitajskem. Je ena redkih blagodejnih gob, ki je v vzhodni medicini niso uporabljali. Prve informacije o zdravilnih lastnostih velike tintnice so bile pridobljene šele v dvajsetem stoletju v Evropi.

ZOPER SLADKOR IN ALKOHOL

Velika tintnica je najpomembnejša goba z učinki proti sladkorni bolezni. Njena dolgoročna uporaba znižuje krvni sladkor. Po izsledkih raziskav se že uro in pol po zaužitju praška iz posušenega trosnjaka te gobe glikemija (koncentracija glukoze v krvi) zmanjša za trideset do štirideset odstotkov, učinek pa je viden še šest do osem ur po zaužitju. Odmerjanje gobe se določi glede na raven glikemije. Odmerjanje mora ustrezati ravni inzulina ali zdravil proti sladkorni bolezni, da ne pride do hipoglikemije, to je preveč znižane koncentracije glukoze v krvi.

Gobe ne uživamo z alkoholom, zlasti ne s pivom, saj v kombinaciji z alkoholom deluje kot »zdravilo«, ki se uporablja pri zdravljenju alkoholizma. Pojavijo se pordelost kože, težave z dihanjem, glavobol, palpitacije ali razbijanje srca. Že požirek alkohola lahko izzove prebavne težave, vrtoglavico in bruhanje. V nekaterih programih odvajanja s to terapijo alkoholike »prestrašijo« in spodbudijo, da ostanejo vzdržni.

GLUREGUL

Prehransko dopolnilo Gluregul vsebuje liofilizirano medicinsko gobo veliko tintnico z dodatkom rastline guduči (Tinospora cordifolia), ingverja in cimeta v prahu. Kombinacija naravno pripomore k uravnavanju ravni sladkorja v krvi in ​​razstrupljanju organizma. Pakiranje vsebuje šestdeset kapsul. Priporočeni odmerek je ena kapsula dvakrat na dan pred obrokom en mesec do tri mesece. Pogoltnemo jo s kozarcem vode ali pa jo odpremo in vsebino stresemo v obrok ali zmešamo z vodo.

A. Š.