Terapevtska LED svetilka z dnevno svetlobo

Ameriški znanstveniki, ki imajo z boreliozo največ izkušenj, opisujejo več različnih avtoimunskih obolenj: multiplo sklerozo, Parkinsonovo bolezen, ALS (amiotrofično lateralno sklerozo), sindrom kronične utrujenosti, fibromialgijo … Zato ni presenetljivo, da Američani na veliko preizkušajo, kako vse bi pomagali ljudem, ki trpijo zaradi bakterije borelije oziroma borelioze. Povzemamo ameriški članek o tem, kako lahko bližnja hladna infrardeča svetloba (NIR) omili težave zaradi zastarane borelioze.

Z bakterijo borelije nas lahko okužijo ne le klopi, temveč tudi drugi insekti. Simptomi običajno vključujejo vročino, glavobol, utrujenost in značilen obroč okoli mesta pika. Če okužbe ne zdravimo, se lahko razširi na sklepe, srce in živčni sistem.

Neželene posledice je mogoče zmanjšati z zgodnjim odkrivanjem okužbe. Bolniki, ki se v začetnih fazah borelioze zdravijo z antibiotiki, običajno dokaj hitro popolnoma okrevajo. Bolniki, ki se zdravijo v poznejših fazah okužbe, se običajno dobro odzivajo na antibiotike, vendar lahko utrpijo dolgotrajno škodo, če se je okužba razširila na živčni sistem ali sklepe.

Neredko imajo bolniki z boreliozo po končanem zdravljenju dolgotrajne simptome utrujenosti, bolečine ali boleče sklepe. Včasih lahko ti simptomi trajajo več kot šest mesecev – stanje, ki se včasih imenuje »kronična borelioza«, čeprav zdravniki tega izraza na splošno ne uporabljajo.

Ena nova možnost za zdravljenje dolgotrajnih simptomov borelioze je terapija s hladno NIR svetlobo.

Večino bolnikov z boreliozo zdravijo z dva- do štiritedenskim ciklusom antibiotikov. V najboljšem primeru okužbo odkrijejo in zdravijo zgodaj, kar bolniku omogoči popolno okrevanje. Še bolje je, če se z boleznijo sploh ne okužimo. Strokovnjaki priporočajo, da tisti, ki preživljajo čas na prostem v gozdovih ali na območjih, kjer prevladujejo okuženi klopi, nosijo dolge hlače in dolge rokave ter uporabljajo repelente, namenjene odganjanju klopov.

NOVE MOŽNOSTI ZDRAVLJENJA

Če preprečevanje in zdravljenje borelioze nista uspešna, kakšne so še možnosti za zdravljenje dolgotrajnih simptomov? Ena nova možnost je terapija s hladno bližnjo infrardečo (NIR) svetlobo. In na srečo obstajajo cenovno ugodne in dostopne možnosti, ki jih lahko izvajamo kar doma. Ena od metod zdravljenja, ki je bila predmet številnih strokovno pregledanih študij, je uporaba hladne NIR svetlobe. Deluje pri valovnih dolžinah med 700 in 1000 nm bližnje infrardečega spektra (NIR = Near InfraRed) in je ena od več vrst bioreaktivne svetlobe, ki ima določen vpliv na naše telo in njegovo delovanje.

Hladna NIR svetloba ima učinek, ki ga lahko občutimo skoraj takoj. S prostim očesom nevidna svetloba prodre globoko v tkivo in spodbuja dobro cirkulacijo, izboljšuje celjenje in pomaga lajšati bolečine. Številne naprave, ki omogočajo nastajanje hladne NIR svetlobe, ustvarjajo tudi vidno rdečo svetlobo (630–680 nm), kar omogoča enostavno združevanje koristi obeh vrst energije.

Terapija s hladno NIR in rdečo svetlobo se uporablja na številnih področjih medicine, vse večje zanimanje pa je privedlo do tehnološkega napredka, zaradi katerega so te metode potrošnikom na voljo za domačo uporabo. LED svetlobni paneli, ki oddajajo tako rdečo svetlobo kot hladno bližnjo infrardečo energijo, so zdaj na voljo pri proizvajalcih, ki so specializirani za izdelke z NIR svetlobo za domačo uporabo. Tisti, ki trpijo zaradi dolgotrajnih posledic borelioze, morajo svetlobni panel le usmeriti na področje, kjer se pojavljajo bolečine. Hladna NIR svetloba prodre v globlje plasti tkiva, kar povzroči tudi razširitev krvnih žil. Izboljšana cirkulacija pa pospeši odstranjevanje strupov ter območje hitreje oskrbuje s svežim kisikom in hranilnimi snovmi. Številne študije so pokazale, da ima kakovost krvnega obtoka velik vpliv na vse, od celjenja ran do bolečin.

RDEČA IN HLADNA NIR TERAPIJA PRI BORELIOZI

Zmanjša bolečine, povezane z boreliozo. Najpomembnejši učinek terapije s hladno NIR svetlobo je izboljšanje krvnega obtoka. Boljši krvni obtok pomeni, da lahko več kisika, hranilnih snovi in imunskih celic doseže področja telesa, ki jih potrebujejo. Ta izboljšana oskrba lahko pomaga zmanjšati bolečine, togost in vnetja v sklepih in tkivih.

Zmanjša občutek utrujenosti. Domača terapija s hladnimi NIR žarki je lahko zelo sproščujoča. Sprošča mišice, napetost in spodbuja občutek miru. Dokazano je, da hladna NIR terapija izboljšuje razpoloženje in se je celo uveljavila kot pomoč pri zdravljenju sindroma kronične utrujenosti.

Pomaga izločati strupe. Vnetje, povezano z boreliozo, lahko obremeni ledvice in jetra. Bakterijske okužbe lahko povzročijo kopičenje strupov, to pa lahko privede do značilne utrujenosti. Dokazano je, da hladna NIR pomaga pri odvajanju teh strupov prek kože. S tem preprečimo, da bi se strupi nalagali v notranjih organih, kar bi lahko izzvalo še več težav.

Preprečuje vnetja. Vnetje je naravni del zdravilnega odziva telesa, a naj bi šlo za kratkotrajen odziv. Dolgotrajno vnetje lahko povzroči poškodbe na celični ravni, če ga ne nadzorujemo. Borelioza je okužba, ki lahko povzroči dolgotrajno vnetje. Za zmanjšanje morebitne škode je lahko terapija s hladno NIR svetlobo varna in enostavna možnost. Z izboljšanjem krvnega obtoka se spodbuja zdravljenje in vnetne snovi se hitreje izločijo iz sistema.

Učinki na imunski sistem. Študije so zabeležile povečano število belih krvnih celic, limfocitov, nevtrofilcev in bazofilcev po savnanju z NIR svetlobo. Poleg tega lahko imunske celice z izboljšano cirkulacijo dosežejo vse dele telesa in pomagajo v boju proti boreliozi in njenim simptomom.

Tisti, ki trpijo zaradi dolgotrajnih posledic borelioze, morajo LED-panel le usmeriti tja, kjer se pojavljajo bolečine.

Normalno delovanje mitohondrijev je bistveno pri zdravljenju. Povečana proizvodnja celične energije je ena najpomembnejših terapevtskih prednosti rdeče in predvsem NIR svetlobe. Adenozin trifosfat (ATP), ki služi kot glavno gorivo za vse celične aktivnosti in presnovne procese, nastane pri izpostavljanju mitohondrijev rdeči in NIR svetlobi.

IZBIRA TERAPEVTSKE LUČI

Terapijo s hladno NIR svetlobo lahko varno, enostavno in cenovno ugodno izvajamo kar doma. Medtem ko je bila hladna NIR svetlobna terapija včasih domena dragih klinik, ki so uporabljale eksperimentalne laserje, lahko sedaj domači uporabniki večino enakih rezultatov dosežemo z uporabo cenovno dostopnih LED-panelov.

Eva Majnik

Razširjen članek si lahko preberete v reviji Misteriji, št. 366 (januar 2024).


LED-panel za rdečo in infrardečo svetlobno terapijo (SunGrow VIG 500)

Knjiga: Zdravljenje z rdečo svetlobo