Priročnik za zdravilce

Naše roke niso le orodje za prijemanje in držanje. Naše noge niso samo pripomoček za stanje in premikanje. Naše srce ni zgolj črpalka za poganjanje krvi. Vsak del našega telesa ima še en pomen, ki je veliko večji od njegovih fizičnih nalog. Poglejmo, kakšen metafizični ali skriti pomen imajo nekateri naši telesni deli in kaj pomenijo težave v teh delih, kot jih opisuje avtor knjige Priročnik za zdravilce Ted Andrews.

USTA IN ZOBJE

Težave z usti in zobmi imajo lahko veliko različnih vzrokov. Ali vase vnašamo nekaj, kar nas ne krepča? Se hranimo z odpadki in mislimo, da nas bodo ohranjali pri moči in zdravju? Morda porabljamo preveč časa za prežvekovanje misli, namesto da bi bili bolj odločni in dejavni? Ali se grizemo zaradi besed drugih (to je pogost vzrok težav z zobmi)? Se grizemo, ker nečesa nismo rekli? Bi morali bolj paziti, kaj rečemo in komu? Ali dopuščamo, da nam drugi polagajo svoje besede (njihova mnenja) v usta? Se bojimo ustvarjalno izražati? Ali se »žremo« zaradi nečesa, kar tega ni vredno?

GRLO

Grlo na splošno simbolizira vse, kar lahko pogoltnemo ali izrazimo. Povezano je z ustvarjalnostjo. Problemi z grlom lahko odsevajo potlačeno jezo, zadušeno ustvarjalnost in trmoglavost (kadar se nočemo spremeniti in niti malo popustiti). Lahko tudi pomenijo, da smo v svojem govorjenju vedno kritični, strupeni ali jezljivi. Včasih odražajo jezno razmišljanje »Le kdaj bom jaz na vrsti?!« Ali potlačimo in pogoltnemo svoje besede, ko bi morali nekaj jasno in glasno povedati? Se izražamo situacijam neprimerno? Se bojimo priti z besedo na dan? Ali pustimo, da drugi govorijo v našem imenu?

KOŽA

Simbolizira našo občutljivost in samospoštovanje. Je simbol rojstva in preporajanja, saj se kožne celice nenehno obnavljajo. Smo morda v življenju preobčutljivi? So drugi premalo senzitivni do nas? Ali nismo več v »dotiku« s stvarnostjo? Morda nimamo dobrega mnenja o sebi? Se ne maramo ali pa nam niso všeč okoliščine, v katerih smo? Se nam zdi, da nas drugi ne marajo ali da nismo vredni ljubezni? Se bojimo, da bi nas drugi prizadeli? Ali poskušamo svoje čute otopiti na zunanje vplive? Ali sprejemamo odgovornost, kdo smo, kaj smo in kje smo v tem trenutku? Se počutimo ujete in utesnjene?

SRCE

Srce je glavni organ v sistemu obtočil. Simbolizira sedež življenja in duše. Je središče zdravilnih in ljubečih energij ter sončno središče v telesu. Je tudi starodavni simbol človekovih občutkov in čustev. Vsebuje in uporablja našo življenjsko kri. Problemi s srcem pogosto odražajo težave s sprejemanjem, doživljanjem ali izražanjem ljubezni in raznih čustev. Smo do nekoga ali nečesa zakrknjeni? Ali drugim odtegujemo ljubezen oziroma se nam zdi, da je sami ne dobivamo dovolj? Ali omejujemo srečo in radost v lastnem življenju? Ali dovoljujemo drugim, da ranjujejo naša čustva in ljubezen, oziroma sami ranjujemo druge v njihovem izražanju ljubezni, odprto ali prikrito?

ČREVESJE

Problemi s črevesjem pogosto odražajo težave z vsrkavanjem ter izločanjem elementov in izkušenj v našem življenju. Ali nas izkušnje ne izučijo? Se nam življenjske lekcije ponavljajo, kakor se hrana ob slabi prebavi spet dviguje iz želodca? Ali se vsega oklepamo in zadržujemo »ugodne« situacije? Ali ne želimo iz življenja izločiti oseb ali stvari, ki nam več ne koristijo? Si ne vzamemo časa, da bi »prebavili« nove izkušnje?

D. N.

Priročnik za zdravilce