Duhovi so zelo redek pojav

»Na podlagi svojega dolgoletnega ukvarjanja z nadnaravnim lahko trdim, da se nemalokrat zgodi, da so ljudje prepričani, da so se srečali z duhom ali entiteto, v resnici pa za tisto, kar se dogaja v njihovem domu ali na delovnem mestu, obstaja povsem logična razlaga.« To povzemamo iz knjige Kako očistimo svoj dom duhov avtorice Debi Chestnut, ki že več kot trideset let raziskuje in predava o nadnaravnem.

Stopite korak nazaj, globoko zajemite sapo in poskušajte ugotoviti, ali obstaja vsakdanja razlaga za nenavaden pojav.

Če verjamete, da gre za nekaj nadnaravnega, še ne pomeni, da morate biti prestrašeni. Stopite korak nazaj, globoko zajemite sapo in poskušajte ugotoviti, ali obstaja vsakdanja razlaga za nenavaden pojav.

POKLIČEMO ELEKTRIČARJA?

Stvari, ki se nam zdijo kot dejanje dúha, lahko pripišemo težavam z električno napeljavo. Če se luči brez razloga vklapljajo in izklapljajo, pokličite električarja, da preveri, ali so kakšne motnje. Če se težave ponovijo, obstaja možnost, da imate v hiši nezaželenega gosta v obliki duha ali duše, ki je zasedla vaš dom. Električarja prosite, naj uporabi čitalec za elektromagnetna polja visoke jakosti, da ugotovi, ali so v vašem domu ali na delovnem mestu prisotna taka elektromagnetna polja.

V nadnaravnem svetu takšna polja imenujemo kletke strahu,saj lahko povzročajo halucinacije, občutek, da vas nekdo opazuje, ščemenje v telesu in druge simptome. Človeški organizem se lahko na to odziva na različne načine. Opisani simptomi so najpogostejši. Vse našteto lahko pripišemo tudi duhovom in drugim vrstam fantomov v vašem domu, toda preden bi prehitevali z zaključki, naj vam električar preveri elektromagnetna polja visoke jakosti.

Nedavno sem obravnavala primer, ko so ljudje poročali o ščemenju v nogah, občutku, da jih nekdo opazuje, in občutku, da jih nekdo v spanju napada. Tudi sama sem bila prepričana, da imamo opravka z demonsko entiteto. Nekajkrat so prišli na obisk strokovnjaki katoliške cerkve in na posesti izvajali blage eksorcizme, da bi se znebili tistega, kar je bilo tam, a ni nič pomagalo. Stanovalci v hiši so končno poklicali električarja, ki je odkril, da njihove električne omarice niso dovolj ozemljene in da je v hiši prisotno elektromagnetno polje visoke jakosti. Ko je bilo vse popravljeno, so občutki in nerazložljivi dogodki takoj prenehali.

JE ČUDNO HLADNO?

Preiskovalci nadnaravnega menijo, da lahko hladne točke na lokaciji pripišemo prisotnosti duha ali duše. Da bi se lahko manifestirali, duhovi potrebujejo energijo. Na način velikanskega vakuuma jo potegnejo iz prostora, zaradi česar se le-ta ohladi. V skrajnih primerih postane v hiši tako hladno, da začutite lastno sapo. Razlog, ki ni nadnaravnega značaja, je lahko v tem, da skozi odprto ali slabo montirano okno piha veter ali pa je nekaj narobe z gretjem. Preverite okvirje oken in vrat ter pokličite strokovnjaka za ogrevanje, da preveri peč in ogrevalni sistem, da se prepričate, ali vse deluje tako, kot je treba.

TEŽAVE Z VRATI

Ljudje, ki so prepričani, da v njihovi hiši straši, se pogosto pritožujejo tudi nad tem, da se njihova vrata in omarice odpirajo sami od sebe. Tovrstno dogajanje sicer lahko pripišemo prisotnosti duha ali duše, ampak obstaja velika verjetnost, da pohištvo preprosto potrebuje popravilo. Preverite, ali so tečaji na vratih in omaricah dobro nameščeni. Morda jih je treba zamenjati. Sprehodite se mimo vrat in preverite, ali se zaradi tega nenadoma odprejo. Preglejte tudi zapahe. Prepričajte se, ali je v sobi ali zunaj nje prepih, ki lahko povzroča, da se vrata odpirajo sama od sebe.

Vrata ali omarice, ki se odpirajo same od sebe, so lahko posledica vaše lastne pozabljivosti ali pa so maslo nekoga drugega iz vašega gospodinjstva. Včasih jih odprejo tudi hišni ljubljenčki.

Tudi meni se je zgodilo nekaj podobnega. Vedela sem, da v moji hiši prebiva senčna oseba, ker sem jo večkrat videla. Ko sem šla v kopalnico v zgornje nadstropje, sem odkrila, da je odprtih več predalov in omaric. Seveda sem to pripisala senčnemu moškemu. Ko sem nekega dne poskušala zapreti predal, sem zadela ob nekaj trdega. Nenadoma je ena od naših mačk pokukala izza predala, splezala od zadaj ven in zapustila kopalnico, da bi si poiskala primernejši kraj za spanje. In težava je bila odpravljena.

KORAKI

Mnogi ljudje, ki verjamejo, da v njihovi hiši straši, poročajo o tem, da slišijo korake. Včasih so ti koraki naključni, v drugih primerih pa se slišijo ob istem času podnevi in ponoči.

V številnih primerih jih povzročajo ostanki izganjanja, lahko pa jih povzročajo ugrezanje hiše, težave s kanalizacijo, voda, ki teče po napeljavi, pipe, ki se krčijo in širijo zaradi sprememb v temperaturi, in druge situacije, ki niso povezane z duhovi. Zvok korakov lahko pojasnimo tudi s slabo pritrjenimi cevmi, ki udarjajo ob tla, medtem ko skoznje teče voda. Prepričajte se, da so vse cevi pravilno spojene in da ne udarjajo ob tla, s čimer bi lahko povzročale hrup.

IMATE V STENAH ŽIVALCE?

Govorila sem z nešteto ljudmi, ki so verjeli, da v njihovi hiši straši, in veliko jih je poročalo, da so slišali praskanje v stenah ali na podstrešju.

V takem primeru najprej povem, da bo treba poklicati podjetje za deratizacijo in preveriti, ali gre za majhne živali (miši, podgane, veverice in netopirje), ki bi se lahko naselile v prostorih. Ljudem svetujem tudi, naj preverijo dimnike, saj so v njih lahko ujete živali. Preveriti je treba še strešnike, da niso zdrsnili s svojega mesta, in se prepričati, da kaka veja ne praska po strehi ali fasadi.

V večini primerov zgoraj opisani ukrepi pomagajo razrešiti težave, če pa še vedno slišite praskanje, gre morda res za duha ali entiteto, ki se je naselila v vašo hišo ali poslovni prostor.

Spoznala sem družino, ki me je poklicala zaradi praskanja, ki je prihajalo iz njihove dnevne sobe. Stvar jih je na smrt prestrašila. Ko sem temeljito preiskala dnevno sobo in opravila pogovor z družinskimi člani, sem ugotovila, v čem je težava. Iz avta sem vzela ročno svetilko, odšla v drugo nadstropje in splezala skozi okno kopalnice na predel strehe nad dnevno sobo. Stopila sem k dimniku in posvetila vanj, da bi preverila, kaj je notri. V dimniku je na polici čepela ujeta družina rakunov. Družina je takoj poklicala deratizacijsko službo, ki je rakune varno potegnila iz dimnika in jih spustila v naravo.

Verjetno se sprašujete, kako sem vedela. Odgovor je sila preprost: tudi meni se je zgodilo enako. Izkušnje so najboljši učitelj.

DUHOVI SO REDEK POJAV

Kakor vidite, obstaja kar nekaj logičnih razlag za morebitna nadnaravna dogajanja. Ne prehitevajte z zaključki, da imate v hiši duha, ampak raje poiščite pojasnila za vse nenavadne dogodke, ki jih opažate. Duhovi so zelo redek pojav, demoni in druga nečloveška bitja pa še redkejši.

Ko v običajnih razlagah za neobičajne dogodke ne najdete pravega odgovora, lahko poskusite nezaželenega gosta odgnati tako, da sledite navodilom v tej knjigi ali pa da pokličete preiskovalca nadnaravnega, ki vam bo pomagal ugotoviti, ali gre za duha, ali pa bo podal vzroke za dogodke, ki ste jih povezali z duhom.

R. M.

KnjigaKako očistimo svoj dom duhov