Mandale

»Pogled usmerite v središče mandale. Umirite ga in jo opazujte pet minut ali več. Sprožil se bo proces harmonizacije. Mandala ima enak učinek kot magnet. Na neharmonične dele duše deluje tako, da v njej sproži ritmični proces in s tem vzpostavi ponovno ubranost v duši, kar je ugotovil že Carl Gustav Jung. Temu pritrjujejo tudi izkušnje ljudi, ki uporabljajo mandale,« pravita njihovi ustvarjalki Vanda Omejc in Gabrijela Železnik. Ustvarjata jih že štiriindvajset let, in to skupaj.

Mandale zaradi svoje harmonične oblike in svojih barv širijo v okolje blagodejno energijo, ki ubrano vpliva na okolje in človeka.

Njuna umetniška dela navdušujejo otroke, mladostnike in odrasle (Mandalavaga.si). Pojasnili sta nam, kako jih ustvarjata in kaj sploh so mandale.

DUHOVNE SLIKE

Mandalo najprej vidita kot duhovno sliko, nato naredita skico in sliko mandale. Rišeta jih ročno, s čopičem na steklu v tehniki drobnih pik. Ko je mandala dokončana, napišeta sporočilo, ki razloži še njen pomen. Mandale zaradi svoje harmonične oblike in svojih barv širijo v okolje blagodejno energijo, ki ubrano vpliva na okolje in človeka. Očiščujejo prostor in vse prisotne v njem.

Nekatere mandale in sporočila nas bolj nagovarjajo kot druge, zato se jim tudi bolj posvetimo. Mandale in sporočila so njuno avtorsko delo in izraz njunega notranjega videnja. Zlahka jih začutimo in vzamemo za svoje, saj vsebujejo univerzalne resnice in modrosti.

AVTORICI MANDAL

Z mandalami želita avtorici ljudem pomagati pri sproščanju, povečanju intuicije in odstranjevanju stresa. Dodajata, da je poslanstvo mandal, da v človeška srca ponovno prikličejo mir, radost, veselje in ljubezen.

V času skupnega ustvarjanja sta imeli že več kot štirideset samostojnih razstav. Izdali sta tri knjige, pobarvanke, elektronsko pobarvanko in stenske koledarje. Na temo mandal je bilo napisanih več diplomskih in seminarskih nalog ter magistrsko delo Silve Pavlin Mandala kot simptom kulture. Imeli sta več intervjujev za nacionalno slovensko televizijo, lokalne televizijske postaje, radijske oddaje, članke v različnih revijah in časopisih. Sodelovali sta tudi z dr. Zmagom Šmitkom, ki ju je omenil v svoji strokovni knjigi o mandalah Mandale – tajni vrtovi razsvetljenja. Objavljen je bil tudi članek v ameriški reviji Women in Art. Predstavili sta se tudi na svetovni razstavi EXPO Dubaj 2022.

KAJ JE MANDALA

Sodobni človek vedno bolj išče poti k ravnovesju, harmoniji in raziskovanju notranjih svetov. Če želimo zaživeti v harmoniji, moramo ponovno najti stik s samim seboj, se naučiti, kako slišati notranji glas.

Prav mandale nam lahko pomagajo na tej poti odkrivanja samega sebe in iskanja, tako v zunanjem kakor tudi v našem notranjem svetu, saj nas s kombinacijo povezanih geometričnih oblik, barv, figur, likov in simbolov povezujejo s svetom in nam odkrivajo pot do sebe. Mandala nas kot fizični vidik povezuje z duhovnim svetom. Je ključ k duhu samospoznavanja, kjer ugotovimo, da smo več kot le fizično telo. Smo duša in telo je naše.

Švicarski zdravnik in psiholog Carl Gustav Jung (1875–1961) s podobo mandale opisuje simbolično predstavitev psihe, katere bistvo nam je neznano. Poudarja, da se te podobe uporabljajo za utrjevanje notranjega bitja ali za spodbujanje poglobljene meditacije. Opazovanje mandale nas navdaja z vedrino, občutkom, da je življenje spet dobilo smisel in red. Učinkovitost mandale je dvojna: ohranja psihični red ali ga obnavlja, če je izginil. V slednjem primeru opravlja spodbujevalno funkcijo. Prav tako je mandalo definiral kot »prikaz nezavednega jaza« in jo uporabljal za odkrivanje čustvenih motenj ter za ponovno vzpostavljanje celovite osebnosti.

SESTAVA MANDAL

Mandale so sestavljene tako, da se ob njihovem opazovanju ali barvanju enakovredno vključujeta leva in desna polovica možganov. Naš racionalni in intuitivni del. Opazovanje in barvanje spodbuja lastno ustvarjalnost, poveča samozaupanje in odprtost.

Opazovanje ali barvanje mandal nas sprošča, harmonizira in prinaša notranji mir. Zato občutimo veselje, radost in srečo, kar pozitivno vpliva na nas in našo okolico. Posledično lažje rešujemo konfliktne situacije. Spontano se začno sproščati tudi podzavestne blokade in strahovi.

Delo z mandalami nam odpre nov pogled na svet. Začnemo spoznavati, da ni razlik med besedami, mislimi in dejanji. Da je vse energija, ki se bo prej ali slej udejanjila. Da je energija neuničljiva, lahko se zgolj spremeni. V naših rokah je moč izbire, kako in na kakšen način bomo delovali. Spoznanja nas učijo in nakazujejo, na kakšni poti smo. Na poti prebujenja pričnemo zavestno delovati, ustvarjati in sami odločati o sebi. Sprejemamo odgovornost za svoje življenje.

DOPRINOS V NAŠE ŽIVLJENJE

V naša srca ponovno prikličejo mir, radost, veselje in ljubezen. So izreden pripomoček pri razvoju intuicije. Pomagajo pri sproščanju in vzpostavljanju ravnovesja. Zvišujejo raven energije. Omogočijo nam neposredno izkušnjo oziroma videnje višjih duhovnih ravni. Dvigujejo nam zavest in so neprecenljiva pomoč pri doseganju osebnostne zrelosti.

Ob opazovanju mandal se enakovredno vključujeta leva in desna polovica možganov.

Postopoma nas popeljejo iz naše navidezne resničnosti na pot k prebuditvi najvišje življenjske radosti, brezpogojne ljubezni. Z mandalami postane meditacija naše najljubše opravilo.

SIMBOL KROGA

Beseda mandala izhaja iz staroindijskega jezika sanskrta in pomeni 'okrogel'. Simbol kroga označuje popolnost, celovitost, enost. Krog je znamenje absolutnega, zbran sam v sebi in nima ne začetka ne konca.

Krog nas spremlja vsepovsod v naravi, tako v svetu posameznega bitja kot v celotnem vesolju. Ker sta eden in drugi stalno v gibanju, se vesolje z vsemi bitji na Zemlji stalno giblje.

Krog se širi in razvija iz osrednje pike. Vse točke krožnice se združijo v središču kroga, ki je njihov začetek in konec.

Krog predstavlja tudi čas. V času je mogoče gledati na tri načine. Najprej je preteklost, včeraj, nekaj, kar je za nami in nas spremlja v sedanjost. Naša preteklost živi življenje v sedanjosti, v tem trenutku. Prihodnost nam ni zagotovljena in odslikava našo sedanjost.

Krog predstavlja setev in žetev, v njem se gibljemo, dokler duhovno ne dozorimo. Poznamo krog časa, krog rojstev in smrti. Prišli smo iz večnosti in vanjo se vračamo.

Krog je tudi simbol zaščite, kot obdajajoča oblika, ki ščiti vse v njegovih mejah. Od tod tudi uporaba obrambnega zidu okoli mest in cerkva. Pri posamezniku ima zaščitniški krog obliko prstana ali ogrlice.

Primer ustvarjene mandale oziroma kroga je tudi zbor vaških starešin, zbranih okoli lipe ali ognja.

MANDALE SO DEL NARAVE

Mandale najdemo tudi v naravi. Na primer cvet, plod, deblo. Če deblo prerežemo, vidimo letnice, širijo se iz sredine navzven. Sredino debla predstavlja pika.

Zemlja je okrogla, če nanjo gledamo iz vesolja. Tudi ostali planeti so okrogli. Vsi skupaj so del večje celote, ki se krožno širi v neskončnost.

Tudi naše življenje je neke vrste mandala, sestavljena iz besed, misli in dejanj ter njihovih posledic. Pregovor, da vse pride naokrog, to tudi potrjuje. Življenje je sestavljeno iz sedmih letnih ciklov, ki se v določenem zaporedju ponovijo. Ljudska modrost pravi: »Čez sedem let se vidiva spet.« Nerešene zadeve se ponovno pojavijo v našem življenju, ko se ciklus ponovi.

Za dežjem posije sonce, za soncem pride dež, za nočjo dan in ponovno noč in krog se sklene. Življenje je gibanje, ki poteka v krogu.

Iz oplojenega ženskega jajčeca, ki je okroglo, se razvije telo. Naše fizično telo obdajajo energijska telesa, imamo sedem energijskih središč. Vsako ima svojo frekvenco, barvo in simbol ter prikazuje našo povezanost med vidnim in nevidnim. Med vidnim fizičnim in tistim, kar vidimo z duhovnim očesom.

ELEKTROMAGNETNO POLJE MANDAL

Ves živi in neživi svet oddaja elektromagnetno polje, ki vpliva na nas in naše okolje. To elektromagnetno polje imenujemo avra. Prvo fotografijo avre je naredil znanstvenik Nikola Tesla leta 1891. Do leta 1975 so razne univerze po svetu že izmerile avro z veliko natančnostjo. Izpopolnitve v devetdesetih letih pa so prinesle večbarvno fotografijo avre, na kateri lahko vidimo elektromagnetno polje vsakega živega bitja ali predmeta. Dr. Guy Coggins pa je izumil kamero za slikanje avre AuraCam, ki prek senzorjev zazna elektromagnetno polje in ga naredi vidnega oziroma ga prenese na razvito barvno polaroidno sliko.

Polaroidne slike mandal nam pokažejo, da mandale zaradi svoje harmonične oblike in svojih barv širijo v okolje pozitivno biokozmično energijo, ki harmonično vpliva na okolje in človeka, očiščuje prostor in vse prisotne v prostoru.

Tatjana Svete

Več informacij: 031/685 056 (Vanda Omejc)

Mandala »V vsem vidi dobro« (21 × 21 cm)

Mandala »Izvir ljubezni« (21 × 21 cm)

Mandala »Hvaležnost življenju« (21 × 21 cm)