D-manoza

Vnetje mehurja je zelo neprijetno; pogosto nas sili na malo potrebo, tudi uriniranje je lahko boleče. Treba ga je pozdraviti, sicer se lahko bakterije širijo navzgor in napadejo še ledvice. Še bolje pa je seveda, da delujemo preventivno. Še zlasti poleti, ko imamo po kopanju predolgo na sebi mokre kopalke, našo kožo boža veter … nazadnje pa nas preveč ohladi in nam izsuši sluznice še klimatska naprava v avtu.

Lahko bi rekli, da so to najboljši možni pogoji, da se vname mehur. Vrh tega pa poleti lahko še pozabimo piti veliko vode in zaužiti veliko sočnega sadja, ki čistita ledvice in mehur. In vnetje je hitro tu.

Da ohranimo zdravo sluznico mehurja, si lahko med drugim pomagamo s prehranskim dopolnilom D-manoza. Ta enostavni sladkor se v telesu presnavlja v zelo majhnem odmerku. Hitro se vsrka in že v pol ure doseže mehur. Tam se nakopiči, oprime bakterij in se skupaj z njimi izloči z urinom.

Sistem sečil vključuje ledvice, sečevod in mehur. V sečnem mehurju, ki je v medenici tik za sramno kostjo, se nabira urin. Ta nastaja v ledvicah s filtriranjem krvi, iz katere se izločijo snovi, ki jih telo ne potrebuje.

Sluznico mehurja sestavlja večplastno pokrivno tkivo, ki ščiti mehur pred agresivnimi sestavinami urina, mikrobi in drugimi dražilnimi sredstvi. Zaradi zunanjih vplivov pa je lahko delovanje sluznice mehurja okrnjeno.

OBČUTLJIVE SLUZNICE

Naravni zaščitni mehanizem sluznice mehurja je občutljiv. Sluznica pa je prva obrambna linija pred mikrobi. Ko je imunski sistem oslabljen in obrambna sposobnost organizma peša, zadošča že rahel prehlad, da sluznica mehurja postane ranljiva.

Pazimo, da nas ne zebe in da smo dobro oskrbljeni z makrohranili in mikrohranili. Med mikrohranili sta pomembna cink in selen, ki varujeta celice pred oksidativnim stresom in podpirata normalno delovanje imunskega sistema. Med vitamini pa zdravo sluznico mehurja podpirata niacin in biotin.

Sluznico mehurja lahko poškoduje tudi pretirana higiena intimnih predelov. Prekrita je namreč z laktobacili, ki skrbijo za kisel pH. S pretiranim umivanjem ravnovesje laktobacilov porušimo in tako omogočimo razrast drugim bakterijam. Okužbe mehurja so pogostejše tudi po spolnih odnosih in nepravilnem brisanju zadnjika. Zato je pomembno, da poskusimo urinirati čim prej po odnosu, zadnjik pa obrišemo v nasprotni smeri sečnice.

IZOGIBANJE PIŠČANCU?

V knjigi dr. Michaela Gregerja Kako ozdravimo s hrano pa preberemo tudi nasvet, naj se za preprečevanje okužb urinarnega trakta izogibamo piščancu. V sedemdesetih letih so študije žensk ugotovile, da prenosu bakterij iz danke v vaginalno območje sledi pojav okužb mehurja. Čez dvajset let je tehnika ugotavljanja DNK prstnih odtisov dokazala, da so sevi bakterije E. coli, ki prebiva v črevesju, zbiralnik okužb urinarnega trakta. Še petnajst let je minilo, preden so znanstveniki izsledili glavnega krivca, prvotni vir nekaterih s temi vnetji povezanih bakterij v danki: piščanca. Raziskovalcem z univerze McGill je uspelo ujeti E. coli, ki povzroča to vnetje, v klavnicah, od koder so ji sledili do mesnic in nazadnje do vzorcev urina okuženih žensk.

A. Š.

Razširjen članek si lahko preberete v reviji Misteriji, št. 338 (september 2021).

D-manoza Plus (2000 mg, z okusom maline)