Na osebni ravni je Joe H. Slate ugotovil, da je kamena strela neprekosljiva v njeni zmožnosti, da nas zaščiti pred psihičnim vampirizmom. Priporoča postopek zaščite s kristali, saj ti okoli sebe postavijo ščit, ki naredi vsak napad vampirja neškodljiv. Če imamo ustrezno programiran kristal v neposredni bližini fizičnega telesa, nam tak ščit zagotavlja stalno obrambo. Še posebej je učinkovit za zaščito pri dolgotrajni izpostavljenosti, na primer, ko psihični vampir živi ali dela prav zraven nas.

Kristal povabimo, naj postane naš partner, ki bo sodeloval z nami pri nevtralizaciji psihičnega vampirizma.

V ta namen lahko uporabimo kameno strelo, ki jo že imamo, ali pa si izberemo novo. Pri izbiranju kristala najprej povemo svoj cilj – popolno zaščito pred psihičnim vampirizmom –, nato pa dlan počasi pomikajmo po kristalih, ki so nam na voljo. Izberemo kristal, za katerega se nam zdi, da izstopa od drugih. Medtem ko ga držimo, opazujemo svojo interakcijo z njim. Če se nam kristal ne zdi primeren za naš cilj, postopek ponavljajmo, dokler ne najdemo za nas ustreznega kristala. Neredko je kamena strela, ki je prva pritegnila našo pozornost, idealna za naš sedanji namen.

KAMENA STRELA ZA ZAŠČITO

Ko izberemo kristal, njegov stari program odstranimo tako, da ga za kratek čas držimo pod hladno tekočo vodo, nato pa ga pustimo, da se osuši na brisači. Ko želimo namestiti nov program, vzamemo kristal v roko in ga med nežnim božanjem s svojimi besedami povabimo, naj postane naš partner, ki bo sodeloval z nami pri nevtralizaciji psihičnega vampirizma v kakršni koli obliki. Če želimo program shraniti, preprosto rečemo: »Prosim, ostani.«

Tehniko zaščite s kameno strelo in tehniko z zaklepanjem prstov (opisano v prejšnjem članku) lahko uporabljamo ločeno ali skupaj, da zagotovimo stalno obrambo pred psihičnim vampirizmom.

Vsakdo si lahko pomaga s tema postopkoma. S postavitvijo neprepustne krogle, ki zajame celotno avro, namreč učinkovito spodbujamo občutek varnosti in dobro počutje. Ta zanimiv »halo učinek« okoli lastne avre si lahko ogledamo tako, da podržimo iztegnjeno roko z dlanjo navzven, nato pa med opazovanjem roke na nevtralnem ozadju počasi razširimo svoj periferni vid. Ko naše oči niso več osredotočene, bomo videli okoli roke avro kot barvit sijaj, obdan s krogom svetle energije.

ŠTEVILNI OBRAZI IN NESUMLJIVE PREOBLEKE

Kot smo že omenili, se psihični vampirizem pojavlja v različnih nesumljivih preoblekah. Prepogosto ga vidimo le med posamezniki kot vampirizem ena na ena, vendar je hranjenje z energijo druge osebe le ena od njegovih številnih oblik. Na primer, vsak, ki izkorišča ljubimca, širi zlonamerne govorice, nekomu uniči ugled ali izda zaupanja vrednega prijatelja, je psihični vampir.

V veliko širšem obsegu se lahko psihični vampirizem pojavlja v zli kolektivni obliki, kar včasih vidimo v organizacijah, ki se hranijo s predsodki in sovraštvom, ali v podjetjih, ki vampirizirajo svoje zaposlene s prevarami in pohlepom. Trgovina z mamili, organizirani kriminal, »etnično čiščenje« in diskriminacija na podlagi starosti, rase, spola ali spolne usmerjenosti so primeri kolektivnega psihičnega vampirizma v zaskrbljujočem obsegu.

Zajedavski vampirizem je lahko povezan z neko nerazrešeno izkušnjo iz preteklega življenja.

V svoji najbolj razširjeni kolektivni obliki lahko psihični vampirizem obstaja tudi na globalni ravni. Brezobzirno onesnaževanje okolja, neupoštevanje ogroženosti življenjskih vrst in izkoriščanje naravnih virov so primeri globalnega vampirizma, ki prizadene vse in dobesedno ogroža prihodnost planeta.

ENOOSEBNI VAMPIRIZEM

In končno, morda boste težko verjeli, vendar se psihični vampirizem lahko pojavi tudi v enoosebni, parazitski obliki; obrne se navznoter in se hrani s samim seboj. V tej obliki je ista oseba, ironično, hkrati vampir in žrtev. Primeri te oblike vampirizma so očitni porabniki naše energije: fobije (bolezenski strahovi pred določenimi bitji, predmeti ali položaji), obsesije (kar človeka miselno, čustveno popolnoma obvladuje) in kompulzije (vsiljene misli, prisilna dejanja), ki lahko lebdijo nad nami kot pošasti, ki čakajo, da nas pogoltnejo.

Dvaindvajsetletni študent umetnosti je na zahtevo, naj nariše sliko svojega strahu pred višino, narisal svoje mrtvo telo, ki ga držijo v krempljih velikanske pošasti. Risba je močan prikaz vampirske narave njegovega strahu.

V študijah regresije v pretekla življenja je Joe Slate večkrat ugotovil, da je zajedavski vampirizem povezan z neko bolečo, nerazrešeno izkušnjo iz preteklega življenja, ki nas še naprej preganja tudi v tem življenju. Poglejmo nekaj primerov njegovih preizkušancev:

• Globoka negotovost in strah pred zapuščenostjo sta odziv na to, da so bili v prejšnjem življenju izobčenci in brezdomci.

• Strah pred zaprtimi prostori je bil posledica tega, da so bili v prejšnjem življenju živi zakopani.

• Strah pred podganami, pajki in plazečimi žuželkami je bil povezan z zaprtjem v ječi s to golaznijo v preteklem življenju.

• Strah pred višino je bil povezan s padcem v smrt v prejšnjem življenju.

• Kompulzivno prenajedanje je bilo povezano s preteklim življenjem v skrajni lakoti ob kraji hrane za preživetje.

• Strah pred nastopanjem in strah pred množico sta bila reakciji na smrt z javno usmrtitvijo v preteklem življenju.

Izjemen primer parazitskega vampirizma, povezanega s preteklimi življenji, je bil strah študenta pred sončno svetlobo in nuja, da nosi temno zaščito za oči tudi v zaprtih prostorih. To so bili odzivi na mučenje v preteklem življenju, v katerem so mu odrezali veke in ga pustili umreti v puščavi z rokami, zvezanimi na hrbtu.

Naj se zdi na prvi pogled še tako neverjetno, so študije primerov pokazale, da je poznavanje tega, da parazitski vampirizem izvira iz preteklih življenj, pogosto samo po sebi dovolj za premagovanje te stiske. V mnogih primerih so dolgotrajne fobije, obsesije in kompulzije v trenutku ugasnile ob nenadnem preblisku novega védenja.

Neki veliki svetovni učitelj je moč znanja povzel takole: »Spoznali boste resnico in resnica vas bo osvobodila.« Znanje je morda najmočnejša sila v vesolju. Med našimi največjimi izzivi je iskanje novega védenja in njegova uporaba, da bi okrepili svoje življenje in hkrati naredili svet boljši kraj za vse.

R. M.