Liposomski glutation

V času virusov in naraščanja nevrodegenerativnih bolezni se je dobro spomniti, da zvečamo raven najmočnejšega človeku lastnega antioksidanta v telesu. Glutationa. Glutation je dokazano glavna obramba celic pred poškodbami zaradi prostih radikalov. Odstranjuje kemične snovi, ki povzročajo najrazličnejše bolezni. Krepi imunski sistem in omogoča boljši nadzor nad vnetji.

Po prebolelem covidu-19 bi telesu, seveda ob zdravniški podpori, lahko ponudili tudi podporo z glutationom.

Glutation je v sleherni celici, zato lahko njegova nizka raven ogrozi vse telesne sisteme: jetra, ledvica, srce, pljuča, mišice, prebavni trakt, oči, ušesa, živčni sistem, trebušno slinavko in imunski sistem.

Je beljakovina, ki jo telo ustvarja iz treh aminokislin: cisteina, glutamina in glicina. Ko smo mladi in zdravi, ga telo sámo ustvarja v zadostni količini. Njegova raven pa začne hitro upadati, ko smo pod kroničnim stresom, imamo kronično bolezen, se nezdravo prehranjujemo, smo izpostavljeni okoljskim strupom, redno jemljemo zdravila, smo podvrženi raznim okužbam in podobno. Hitro se začne trošiti po štiridesetem letu starosti. A s starostjo ga potrebujemo več, ne manj. Večja raven nam pomaga upočasnjevati staranje; vedno pripomore k boljšemu zdravju in poskrbi za manj bolezni.

ANTIOKSIDANT

Glutation je znotrajcelični antioksidant. To pomeni, da pride v celice, kjer ustvarjalce energije, mitohondrije, varuje pred oksidativnimi poškodbami. Prosti radikali so stranski proizvod pri ustvarjanju energije in so najbolj strupene snovi v živih organizmih. A glutation jih onemogoči, še preden bi lahko povzročili škodo, in omili oksidativni stres, ki bi nastal zaradi njih.

Ko jemo, dihamo in se premikamo, naše telo uporablja gorivo – energijo, pridobljeno iz hrane. A tako kot avto, ki uporablja gorivo kot pogonsko energijo, kot stranske produkte skozi izpuh sprošča strupe, tako tudi v našem telesu pri pretvorbi hrane v energijo nastajajo škodljivi stranski produkti – prosti radikali. So zelo reaktivne oblike kisika, ki jim manjka en elektron. Ko pridejo v stik z normalnimi molekulami, jim poskušajo ukrasti elektron, s čimer poškodujejo zdravo celico in njen DNK. Antioksidanti pa delujejo proti škodi, ki jo povzročajo prosti radikali. In glutation je glavni antioksidant našega telesa, ki se neposredno veže na oksidativne spojine; tako nevtralizira širok spekter oksidantov, vključno z oksidiranimi maščobami. Glutation je v sinergiji s C-vitaminom nepremagljiv, še več, vitamin C s pomočjo glutationa dobi večjo moč in daljši čas delovanja.

RAZSTRUPLJEVALEC

A vloga glutationa se tu ne konča. Veže se s strupi, denimo s pesticidi in živim srebrom, in jih izloči iz celic. Tudi možganskih. Glutation poleg tega ščiti in pomaga obnoviti osnovne gradnike življenja, naš DNK. Pomaga obnavljati koencim Q10, ki napaja celice srčne mišice in je eden od najpomembnejših hranilnih snovi za srce in ožilje.

Glutation je nujen del razstrupljevanja, odstranjevanja pesticidov, težkih kovin, hormonov ali kemoterapijskih napojev.

Največ glutationa je v osnovnih organih za razstrupljanje: jetrih in ledvicah. To ni naključje, saj je tu najbolj potreben. Zato je nujen del razstrupljevanja, odstranjevanja pesticidov, težkih kovin, hormonov ali kemoterapijskih napojev. Iz telesa odstranjuje tudi okoljske strupe.

Da ga imamo premalo, nakazuje povišana vrednost encima GGT (gama glutamil transferaza). Večinoma je na celičnih opnah tkiv z visokim izločevalnim ali vpijajočim delovanjem; največ ga je v ledvicah, semenski tekočini in žolču, manj v prostati, trebušni slinavki in jetrih. Zvišana vrednost lahko kaže tudi na izpostavljenost okoljskim strupom. Povišano vrednost GGT na krvnem testu povezujejo z večjim tveganjem za kronične bolezni. Raven GGT lahko preverimo s preprostim krvnim testom. In ukrepamo, če je treba.

Nekoč je bilo možno raven glutationa dvigniti le posredno s prehrano in prehranskimi dodatki sirotkinih beljakovin, pegastega badlja … Danes pa je znanost že tako napredovala, da imamo na voljo učinkovite neposredne prehranske dodatke glutationa.

V KAKŠNI OBLIKI?

Načeloma lahko potrebne gradnike za glutation dobimo iz živil, bogatih z beljakovinami. Ker pa je večina današnje hrane obdelana in tako gradnikov skorajda ni ali pa jih je malo, nam ga zlahka primanjkuje.

Glutation se v obliki tablet, kapsul in prahu lahko slabo vsrka, saj ga uničijo prebavni encimi v tankem črevesu, kjer razpade na posamezne aminokisline, to je glicin, glutamin in cistein.

Boljša možnost je uživanje liposomskega glutationa na prazen želodec. Liposomi so mikroskopske kroglice, izdelane iz istih naravnih fosfolipidov, ki sestavljajo naše celične opne z aktivno sestavino, kot je glutation, ki je vsebovana in zaščitena v središču kroglice.

Najučinkovitejši način za dajanje glutationa pa je intravenska oblika, ko se ga injicira v žilo – ki pa se lahko daje le pod zdravniškim nadzorom.

A. Š.

Liposomski gluation (30 kapsul)

Glutation 250 mg (60 kapsul)

 

INTRAVENSKA TERAPIJA

Intravenske terapije z glutationom med drugim opravljajo v medicinskem centru Futuristic Clinic v Ljubljani. Za posvet pri zdravniku in terapije se naročite po telefonu 041/328 218 ali po e-pošti klinika@futuristiclife.si. Bralci Misterijev imate pri prvi intravenski terapiji z glutationom deset odstotkov popusta.

KRVNE PREISKAVE PO PREBOLELEM COVIDU-19

Tudi virus SARS-CoV-2 lahko pušča resne in neprijetne posledice za naše zdravje. In to še več tednov ali celo več mesecev po preboleli bolezni. To pomeni, da bi telesu bržkone, seveda ob zdravniški podpori, lahko ponudili tudi podporo z glutationom.

Pri nekaterih ljudeh se imunski sistem aktivira pretirano in povzroči hudo sistemsko vnetje, ki lahko prizadene različne organske sisteme in ima različne dolgoročne posledice na zdravje. Običajni simptomi po preboleli okužbi so utrujenost, glavoboli, bolečine v mišicah, otekanje sklepov, izguba mišične mase, težave imunskega sistema, težave s koncentracijo in mišljenjem, težave s spanjem, izguba las, pospešeno bitje srca, težave z dihanjem in slabo počutje po telesni dejavnosti. Hujše posledice so vnetje srčne mišice, poškodbe na notranjih organih (jetra, ledvice) in motnje v strjevanju krvi. Zaradi teh je povečano tveganje za pljučno embolijo, srčni infarkt in možgansko kap ter druge venske tromboze. Večini pa se zaradi bolezni covid-19 tudi poslabšajo dosedanje kronične bolezni, kot so sladkorna bolezen, kronična ledvična bolezen, popuščanje srca in drugo.

To so zapisali strokovnjaki v diagnostičnem laboratoriju Adria lab, kjer zato priporočajo naslednje krvne preiskave: splošno krvno sliko, vnetni faktor, faktor strjevanja krvi, jetra, ledvice, srce, zaloga železa. Cena teh preiskav je 54,70 evra, naročniki na revijo Misteriji pa plačate desetino manj. Več TUKAJ