Športniki smoli mumie pravijo »eliksir rekordov«.

Blagodejni mumie ali šiladžit je rjavo črna visokogorska smola z ostrim vonjem, ki jo na vzhodu uporabljajo že več kot tri tisoč let. V Tibetu, Indiji in delu Kitajske je bilo dolgo glavno zdravilo v tradicionalni medicini, saj deluje baktericidno in protiglivično ter izboljšuje psihofizično počutje. Zaradi svojih izjemnih učinkov na telo je bila od nekdaj zelo dragocena surovina, dražja od zlata, uživali pa so jo lahko le cesarji.

Mumie je povsem naraven biostimulator, ki ureja prebavo in delovanje žlez z notranjim izločanjem ter obnavlja, varuje in pomlajuje celo telo.

Egipčani so jo dodajali v snov za balzamiranje teles, zato so balzamirana človeška trupla dobila ime prav po tej gosti temni snovi. V starogrščini mumie pomeni 'ohranjevalec telesa'.

NASTAJA NA SKALOVJU

Mumie nastaja v neokrnjeni naravi v visokogorju Nepala, Indije, Afganistana, Kirgizije in drugih zauralskih držav. Je posledica spleta okoliščin, delovanja mikroorganizmov na razpadajočo floro in favno na skalovju, a le pri določenih geografskih in vremenskih pogojih, namreč na višinah nad dva tisoč petsto metrov z malo kisika in izredno močnim UV-sevanjem.

Gre za snov, ki bi se ob normalnem zračnem pritisku, vsebnosti vlage in drugih dejavnikih spremenila v humus oziroma nafto. Ker pa ta proces na tej višini pod vplivom več dejavnikov zastane na skalah, saj se nima kam pogrezniti, ker ni zadostnih pogojev za popoln razkroj, se utekočini in sprime skalovja.

Desettisoče let počasi polzi in iz skalovja pobira različne minerale, zato poznamo tudi več vrst mumia. Osnovni vrsti sta beli in sivi, glede na različne minerale, poznamo še bakrenega (zlatega), rjavega in črnega.

ODKRILE SO GA ŽIVALI

Mumie naj bi odkrili tibetanski visokogorski pastirji. Opazili so, da njihove črede živali ližejo skalovje. Ta smolnata grenka snov, ki so jo lizale oziroma žvečile živali, je mumie. Tamkajšnji pastirji in kmetje so tudi sami poskusili smolnato snov, ki je nato postala eno najdragocenejših in najučinkovitejših zdravil v vzhodni tradicionalni medicini.

Kasnejši izsledki laboratorijskih raziskav so potrdili, da mumie deluje tudi kot anabolik, torej povečuje fizično moč. Deluje neposredno na presnovo celice, kar pomeni, da energijo vnaša neposredno v celice ter pospešuje, izboljšuje in regulira njihovo presnovo. Zavira njihovo staranje, varuje njihovo ovojnico, jih čisti strupov in napolni z energijo.

KAJ VSEBUJE

Vsebuje dvaintrideset mineralov, vitamine A, B1, B6, B12, C, D, E in P, beljakovine, aminokisline, maščobne kisline, hipurno, elaginsko, humično in fulvično kislino, naravne steroide, sterole, kumarine (benzopirene), eterična olja, smole, vosek, benzoate, terpenoide, saponine, alkaloide, fosfolipide in drugo. Ima eno najbolj zapletenih sestav, kar jih obstaja na vsem svetu, od šestdeset do sedemdeset dejavnih sestavin, zato ga nikomur še ni uspelo ustvariti v laboratoriju.

Mumie je snov z eno najbolj zapletenih sestav na svetu, od šestdeset do sedemdeset dejavnih sestavin, zato ga še nikomur ni uspelo ustvariti v laboratoriju.

Športniki smoli mumie pravijo tudi »eliksir rekordov«. Uživanje je zelo priporočljivo, ko telesu pade imunska odpornost. Pomaga pri presnovi maščob in sladkorjev in blagodejno vpliva na celoten organizem. Mumie je povsem naraven biostimulator, ki krepi fiziološke funkcije organizma, ureja prebavo in delovanje žlez z notranjim izločanjem ter obnavlja, varuje in pomlajuje celo telo.

BLAGODEJNE LASTNOSTI

Mumie ima dvanajst dokazanih blagodejnih lastnosti.

Varuje pred Alzheimerjevo boleznijo –Glavna sestavina smole mumie je antioksidant fulvična kislina, ki spodbuja kognitivno zdravje s preprečevanjem nenormalnega kopičenja beljakovine tau in zmanjša vnetje, kar lahko izboljša znake Alzheimerjeve bolezni.

Povečuje moško plodnost in zvišuje raven testosterona –Testosteron je glavni moški spolni hormon, vendar imajo nekateri nižje ravni kot drugi, kar se izraža kot nizek spolni nagon, izguba las in mišične mase, utrujenost, povečanje maščobe. Mumie povečuje skupno število semenčic in njihovo gibljivost, kako dobro se premikajo do jajčeca, kar sta dejavnika moške plodnosti.

Zmanjšuje sindrom kronične utrujenosti (mialgični encefalomielitis) – Zanj je značilna dolgotrajna telesna in duševna utrujenost. Raziskovalci so ugotovili, da mumie pomaga izboljšati delovanje celic v telesu, zmanjšati utrujenost in naravno povečati raven energije.

Deluje kot antioksidant – Mumie vsebuje veliko fulvične kisline, ki deluje močno antioksidativno in protivnetno, varuje pred prostimi radikali in poškodbami celic. Mumie zato spodbuja dolgoživost, upočasnjuje staranje in izboljšuje splošno zdravje.

Pomaga pri višinski bolezni – Simptomi so pljučni edem (nabreklina kože ali organa zaradi nabiranja tekočine), letargija (duševna otopelost) ali občutek utrujenosti in hipoksija (stanje zaradi pomanjkanja kisika). Raziskovalci verjamejo, da lahko mumie pomaga premagati težave zaradi nizkega zračnega tlaka na visoki nadmorski višini, saj povečuje raven energije in odstranjuje odvečno tekočino iz telesa.

Povečuje hemoglobin (krvno barvilo) – Znaki slabokrvnosti zaradi pomanjkanja železa so utrujenost, šibkost, mrzle roke in noge, glavobol, aritmija. Mumie vsebuje visoke ravni huminske kisline in železa, kar lahko koristi pri premagovanju slabokrvnosti zaradi pomanjkanja železa.

Krepi srce – Mumie lahko varuje srce in izboljša njegovo zdravje. V nekaterih primerih lahko zniža krvni tlak, zato se tisti, ki imate bolezen srca, pred uživanjem posvetujte s svojim zdravnikom.

Spodbuja hujšanje – Visoka vsebnost esencialnih elementov v sledeh v mumie spodbuja presnovo in pospeši hujšanje. Njegovo redno uživanje normalizira presnovo elektrolitov in telesu pomaga znebiti se nepotrebnih maščobnih rezerv. Zapolni pomanjkanje pomembnih snovi v celicah ter izpodrine škodljive snovi in strupe.

Pomaga pri rakavih obolenjih – Mumie veliko obeta tudi v boju proti nekaterim vrstam raka. V študiji je mumie pospešil uničenje rakavih celic v jetrih in oviral njihovo delitev.

Uničuje viruse herpesa –Študija je pokazala, da mumie lahko uniči več različnih virusov v izoliranih okoljih, vključno z nekaterimi virusi herpesa.

Pomaga se znebiti odvisnosti – Opioidi, kot je morfin, hitro razvijejo toleranco, zaradi česar bolniki potrebujejo vedno večje odmerke. Mumie zmanjša tveganje za razvoj tolerance na morfin pri miših, vendar njeni učinki na bolečino in toleranco za zdravila pri ljudeh še niso dovolj znani.

Podpira zdravje črevesja – Mumie raziskujejo kot antioksidant za zaščito pred poškodbami želodca, ki jih povzročata oksidativni stres in vnetje. Ker vsebuje benzojsko kislino, ki ima antibakterijske lastnosti, znanstveniki menijo, da se lahko bori proti bakterijam v želodcu in črevesju, ki bi lahko izzvale črevesne okužbe.

A. Š.

Razširjen članek si lahko preberete v reviji Misteriji, št. 353 (december 2022).

Gorski balzam Mumie – 30 tablet (200 mg)

Gorski balzam Mumie – 60 kapsul (200 mg)

Gorski balzam Mumie – pasta (10 g)

Gorski balzam Mumie – pasta (50 g)