Spektralna maska za pomlajevanje obraza

S svetlobo si lahko pomagamo izboljšati svoje telesno in duševno počutje. Priporočljivo je, da jo v svoj dom in v svoje telo povabimo predvsem v temnih zimskih mesecih, ko nam kože odzunaj ne morejo neposredno božati sončni žarki. Ali pa vse leto, če se moramo veliko zadrževati znotraj doma ali delovnega prostora. Naše celice lahko s svetlobo »napolnimo« prek izdelkov sodobne LED tehnologije, ki si jih nekoč ne bi mogli privoščiti, danes pa so nam splošno dostopni.

Pri zimski depresiji smo pravzaprav lačni svetlobe, pomagamo pa si lahko tako, da v svoje življenje spustimo več žarkov.

Zimo že tisočletja povezujemo z upočasnitvijo življenja, poslabšanjem razpoloženja in izgubo navdušenja. Skoraj vsi ljudje občutimo nekakšen notranji odziv na mrzlo vreme in krajše dneve, nekateri pa se na zimsko vzdušje odzovejo z depresijo, ki lahko privede celo do samomorilnosti. Za razliko od večine ljudi, ki trpijo za klasično depresijo, ljudje z zimsko depresijo – med njimi je štirikrat več žensk kot moških – ne izgubijo teka in njihov spanec se ne poslabša. Ravno nasprotno, več jedo, še zlasti ogljikove hidrate, več spijo, imajo manjšo potrebo po spolnosti, pridobivajo na teži, se zapirajo vase in spreminjajo značaj. Zapadejo v stanje nekakšne hibernacije oziroma živijo v zapredku.

Znanstveniki ta pojav imenujejo sezonska razpoloženjska motnja. Motnjo naj bi povzročala visoka raven melatonina, ki nastane zaradi krajših dni in manjše količine dnevne svetlobe, kar je običajno za zimski čas. Ljudje s to motnjo so zato pravzaprav lačni svetlobe, pomagajo pa si lahko tako, da v svoje življenje spustijo več žarkov. In če si v zimskem času ne morejo privoščiti potovanja v tople južne kraje, da bi si napolnili svoje fotocelice, pa si vendarle lahko privoščijo svetlobno terapijo doma. S terapevtsko LED svetilko z dnevno svetlobo.

TERAPEVTSKA LED SVETILKA Z DNEVNO SVETLOBO

Uporabljamo jo tako, da se z odprtimi očmi usedemo v njeno bližino. Medtem ko smo s telesom usmerjeni proti svetlobi, se lahko ukvarjamo z drugimi dejavnostmi, kot so branje, pisanje, ročna dela, delo z računalnikom ali pisarniška opravila.

Svetilko si namestimo najmanj petnajst in največ šestdeset centimetrov od obraza, rahlo odmaknjeno od sredine obraza. Ne gledamo neposredno v svetilko. Zjutraj jo lahko uporabljamo z visoko, popoldne pa z nizko nastavitvijo. Po želji lahko izberemo moč svetlobe: 600, 4200, 6500, 9500 ali 10.000 luksov. En luks ustreza svetlobi ene sveče. Izbiramo lahko med rumeno, belo in toplo belo svetlobo. Nastavimo tudi čas delovanja, od deset minut do ene ure. Priporočen program je od polure do ene ure na dan.

Terapevtska LED svetilka z dnevno svetlobo

Raziskovalci so ugotovili, da bela svetloba v razponu od 2500 do 10.000 luksov pomaga odpraviti simptome zimske depresije. Svetilko uporabljamo redno, vsak dan ob približno istem času. Pred njo pa ni treba sedeti neprekinjeno. Terapijo lahko razdelimo na več krajših delov. Kadar se počutimo brezvoljno in utrujeno, jo uporabljamo pogosteje, sedimo bližje ob njej ali povečamo jakost svetlobe. Luč napolni energijske ojačevalnike v našem telesu in tako poskrbi, da postanemo bolj pozorni in učinkoviti v tem, kar počnemo.

TERAPIJA Z RDEČO IN BLIŽNJO INFRARDEČO SVETLOBO

Rdeča svetloba je del vidnega spektra sevanja, ki ga oddaja sonce. Vključuje rdečo, oranžno, rumeno, zeleno, modro in vijolično. Valovna dolžina rdeče svetlobe je 620 do 700 nanometrov. Bližnja infrardeča svetloba obstaja poleg rdeče svetlobe v spektru, tako da ima nekoliko daljšo valovno dolžino in je človeškemu očesu dejansko nevidna. Valovna dolžina bližnje infrardeče svetlobe je 700 do 900 nanometrov.

Rdeča in bližnja infrardeča svetloba imata zelo podobne fiziološke učinke, glavna razlika pa je v tem, da bližnja infrardeča svetloba prodira globlje v telo. To pomeni, da lahko njene blagodejne frekvence dosežejo več celic. Za vse praktične namene je zato idealna obravnava z infrardečo svetlobo ali kombinacija rdeče in bližnje infrardeče svetlobe.

Pa si poglejmo deset dokazanih največjih blagodejnih koristi terapije z rdečo in bližnjo infrardečo svetlobo. Lahko varno in učinkovito pospeši celjenje ran. Poveča gostoto kosti. Poveča testosteron. Okrepi delovanje možganov. Lahko odpravi tesnobo in depresijo. Zmanjša akne. Lajša bolečine. Prepreči izpadanje las. Zdravi boleč artritis. Odpravi encimsko disfunkcijo, za katero je Nobelov nagrajenec dr. Otto Warburg (1883–1970) menil, da je glavni vzrok za raka.

Do danes je več kot petdeset tisoč študij dokazalo, da je terapija z rdečo in bližnjo infrardečo svetlobo varna in učinkovita pri ducatih bolezni in stanj. Ta terapija neposredno dovaja celicam blagodejne valovne dolžine svetlobne energije, ki se uporablja za povečanje ustvarjanja celične energije. Citokrom c-oksidaza, encim, ki ga je nemški znanstvenik dr. Otto Heinrich Warburg prvič odkril v tridesetih letih prejšnjega stoletja, deluje kot fotosprejemnik rdeče luči. Ko encimi citokrom c-oksidaze v mitohondrijih vseh naših celic vsrkajo rdečo in bližnjo infrardečo svetlobo, se tvorjenje energije poveča. S povečano energijo se vsaka celica, organ in tkivo v telesu bolje obnese, tudi naša koža.

LED-PANEL Z RDEČO IN BLIŽNJO INFRARDEČO SVETLOBO

Za obravnavo z rdečo in bližnjo infrardečo svetlobno terapijo je na Misteriji.si na voljo LED-panel SunGrow. Naši bralci ga že uporabljajo za pomlajevanje kože, zmanjšanje brazgotin, glajenje gub in odstranjevanje celulita, pa tudi za resnejše težave, kot so okrevanje po operaciji, opekline in druge rane. Ker poveča energijo v celicah, pa vpliva blagodejno na vse organe in tkiva v našem telesu ter krepi imunski sistem.

Uporabljamo ga lahko v dveh načinih delovanja – z rdečo svetlobo 660 nanometrov, kar je blagodejno za kožo, in z bližnjo infrardečo svetlobo 850 nanometrov, ki prodre globlje v telo. Skupaj sestavljata idealno svetlobno obravnavo.

LED-panel z rdečo in bližnjo infrardečo svetlobo

Terapija z rdečo svetlobo, med znanstveniki poznana kot fotobiomodulacija, obstaja že desetletja. Naprave za terapijo z rdečo in bližnjo hladno infrardečo svetlobo je odobrila Ameriška uprava za hrano in zdravila FDA, predvsem za nego kože in za preganjanje bolečin.

Terapije koži koristijo tudi tako, da spodbujajo sproščanje izvornih celic, ki se preselijo na mesto poškodb tkiva in pomagajo pri obnovi kože. Naslednji ključni dejavnik za izboljšanje zdravja kože pa je sposobnost rdeče luči, da poveča cirkulacijo v koži. S povečano cirkulacijo lahko več krvi in ključnih hranilnih snovi, ki se prenašajo v serumu, prispe na območje kože, da ga nahranijo, odmrli celični ostanki in strupeni odpadki pa se lažje izločijo iz telesa.

SPEKTRALNA MASKA ZA POMLAJEVANJE OBRAZA

Spektralna maska za pomlajevanje vseh vrst kože obraza deluje s tremi valovnimi dolžinami, to je rdečo, modro in oranžno svetlobo. To omogoča nežno masažo kože, pospešuje presnovo v koži, da je ta bolj svetla in sijoča. Enakomerno osvetljevanje obraza s svetlobo izbranega spektra učinkovito zmanjša nastajanje aken, spodbuja nastanek kolagena, izboljša mikrocirkulacijo ter tako omogoča koži, da je spočita, sijoča in mladostna.

Strokovnjaki za kožo pogosto uporabljajo LED fotonsko terapijo. Ta temelji na uporabi svetlobe določenih valovnih dolžin, ki prodre skozi kožo in spodbudi želeni odziv; to je neinvazivno, neboleče zdravljenje kože z izraženim učinkom, in to, kar je zelo pomembno, brez kemičnih dodatkov ali onesnaževanja.

Rdeča svetloba z valovno dolžino 620 do 630 nanometrov spodbuja krvni obtok, pospešuje presnovo in spodbuja rast podkožnega kolagena. S tem odpravlja gube in poživlja kožo. Modra svetloba z valovno dolžino 460 do 470 nanometrov učinkovito odstranjuje bakterije, ki povzročajo akne; izboljša okolje znotraj por in zadrži bakterije globoko v koži. Oranžna svetloba z valovno dolžino 580 do 590 nanometrov pa izboljša celično izmenjavo kisika in mikrocirkulacijo, razgradi pigmente, zmanjša hrapavost kože in izboljša cirkulacijo.

Spektralna maska za pomlajevanje kože obraza torej spodbuja ustvarjanje kolagena, naredi kožo svetlejšo in prosojnejšo, zmanjša drobne črte in gube. Oži pore, izboljša svetlost kože in jo naredi sijočo. Zmanjša izrazitost peg in znake rozaceje, pospeši izboljšanje stanja kože in omogoči hitrejšo obnovo kože po sončnih opeklinah. Kožnim celicam zagotavlja aktivacijsko energijo, pospeši njihovo presnovo ter ohranja kožo mehko in voljno.

Masko je priporočljivo uporabljati dva- do trikrat na teden.

Eva Majnik

Razširjen članek si lahko preberete v reviji Misteriji, št. 353 (december 2022).

Spektralna maska za pomlajevanje kože

Terapevtska LED svetilka z dnevno svetlobo

LED-panel za rdečo in infrardečo svetlobno terapijo (SunGrow VIG 500)

Zapestna ura z laserjem za dobro počutje