Laktoferin ščiti pred širokim naborom virusov.

Laktoferin je beljakovina, ki nastaja v mleku sesalcev, slini in drugih izločkih. Laboratorijske, živalske in klinične raziskave so dokazale učinkovito delovanje laktoferina proti številnim virusom, vključno s tistimi, ki povzročajo navaden prehlad in gripo. Deluje tako, da pomaga blokirati vdor virusov v celice in okrepi moč imunskega sistema za odpravo virusne okužbe. Članek povzemamo iz ameriške revije Life Extension, domače vedenje o laktoferinu pa nam je posredoval doktor farmacije Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani.

Virusne okužbe, od navadnega prehlada in gripe pa do novejših virusnih groženj, so eden glavnih vzrokov bolezni in smrti po vsem svetu. Beljakovina laktoferin je v predkliničnih in kliničnih raziskavah izkazala močno protivirusno delovanje. Z različnimi mehanizmi napada viruse na več točkah njihovega življenjskega cikla. Nastaja v telesu, lahko pa ga tudi vnesemo v telo in si tako še dodatno krepimo obrambne sposobnosti telesa.

V laboratorijskih, živalskih in predkliničnih študijah je bilo dokazano, da laktoferin varuje naš organizem pred dolgim seznamom virusov.

ZMANJŠA RESNOST OBOLENJ

Najboljši način za preprečevanje virusnih obolenj ostajajo standardni preventivni ukrepi: izogibajte se stikom z bolnimi osebami; pogosto si umivajte roke z vodo in milom (vsaj 20 sekund); če milo in voda nista na voljo, uporabite razkužilo za roke z vsaj 60-odstotno vsebnostjo alkohola; čim manj se dotikajte oči, nosu in ust; očistite in razkužite predmete in površine, ki se jih ljudje pogosto dotikajo.

Laktoferin ne nadomestiti teh preizkušenih standardnih ukrepov, omogoča pa dodatno zaščito pred virusnimi obolenji in zmanjša njihovo resnost.

VARUJE DOJENČKE

Laktoferin je v materinem mleku, pa tudi v solzah, slini in v nekaterih celicah imunskega sistema. Največ laktoferina je v kolostrumu – prvem materinem mleku, ki nastane takoj po rojstvu otroka. Ima izjemno sposobnost, da dojenčka varuje pred okužbami, preden razvije svoj lasten imunski sistem. Pri odraslih je pomemben sestavni del obrambe pred okužbami.

Laktoferin v sluznici, slini in drugih izločkih pomaga preprečiti vstop povzročiteljev bolezni skozi sluznice ustne votline, nosne votline, dihalnih poti in prebavil; onemogoča možnost vezave virusov na celice. Laktoferin lahko ustavi virus, še preden ta lahko povzroči težave. Če se virus ne more pritrditi na celice in vstopiti vanje, ne more povzročiti bolezni.

Ena od posebnih lastnosti laktoferina je sposobnost zaščite pred širokim naborom virusov. Dokazano je njegovo močno protivirusno delovanje proti različnim vrstam virusov – od tistih, ki povzročajo navaden prehlad ali gripo, do virusov HIV in hepatitisa B ali C.

Laktoferin virusom preprečuje vstop v celice na dva načina. Lahko se veže neposredno na virus in onemogoči sposobnost njegovih površinskih beljakovin, da prepoznajo mesta vezav na površine celičnih membran. Ali pa se veže na površinska mesta na zunanji membrani celic, ki so tarča virusov. Proti virusom deluje tudi posredno, ker vzbudi imunsko obrambo v boju proti virusom. Aktivira naravne celice ubijalke in poveča njihovo število. Te imunske celice so sposobne prepoznati nenormalne celice, vključno s tistimi, ki so že okužene z virusi, in jih odpraviti. To lahko pomaga preprečiti širjenje virusa v telesu.

Laktoferin lahko ustavi virus, še preden ta lahko povzroči težave

VIRUSOM PREPREČI RAZMNOŽEVANJE

Laktoferin spodbuja tudi tvorbo drugih protivirusnih dejavnikov, vključno z interferoni. Interferoni so signalne beljakovine, ki spodbujajo imunost tako, da opozorijo okoliške celice na prisotnost virusov ter pomagajo aktivirati protivirusne mehanizme za preprečevanje rasti in širjenja teh virusov. Lahko pa tudi prepreči razmnoževanje virusov, če so že v celicah. To pomaga omejiti širjenje virusa in potencialno zmanjša resnost nastale bolezni.

V laboratorijskih, živalskih in predkliničnih študijah je bilo dokazano, da laktoferin varuje organizem pred dolgim seznamom virusov. To so med drugim: različni virusi, ki povzročajo prehladna obolenja; različni virusi, ki povzročajo gripo, vključno z več različnimi sevi gripe A (celo podtip H1N1, ki se je leta 2009 razširil po vsem svetu); različni virusi, ki povzročajo gastroenteritis (želodčna gripa); virus herpes simpleks; virus HIV, ki povzroča aids; virus hepatitisa B in C; citomegalovirus (CMV); poliovirus (virus otroške paralize); respiratorni sincicijski virus (RSV); hantavirus; virus denge (povzročitelj mrzlice denga); enterovirusi; ehovirus; virusi Coxsackie (povzroča slinavko in parkljevko) in virus Epstein-Barr (EBV).

Čeprav navadni prehlad in virusni gastroenteritis običajno potekata v blagi obliki, pa se lahko pri majhnih otrocih, starejših in tistih z drugimi spremljajočimi zdravstvenimi težavami gripa izkaže tudi za smrtonosno. Nekateri sevi virusov, ki povzročajo gripo, so zajeti v redna cepljenja proti gripi, mnogi drugi pa ne. Dodatna zaščita, ki jo nudi laktoferin, pripomore k zmanjšanju učinka teh bolezni. Osebe, ki so jemale 100 miligramov laktoferina šest ali sedem dni na teden, so imele približno štirikrat manjšo pojavnost gastroenteritisa v primerjavi z osebami, ki so ga jemale le enkrat tedensko.

PROTI RAKU

Laktoferin ne pomaga le v boju proti virusom, marveč lahko okrepi imunski sistem, ki ščiti pred različnimi vrstami patogenov. Ugotovljeno je, da so različne bakterije, ki povzročajo bolezni, dovzetne za delovanje laktoferina.

Imunski sistem je pomemben tudi v procesu prepoznavanja nenormalnih celic, ki se lahko kasneje razvijejo v raka. Laktoferin izboljša to sposobnost imunskega sistema. Številne raziskave so potrdile močno protirakavo delovanje.

»Največ laktoferina je v kolostrumu, prvemu izcedku iz dojk v začetni fazi dojenja. Nato je prisoten v materinem mleku, nekoliko manj ga je v kravjem mleku, okoli 140 miligramov na liter, še nekoliko manj pa v kozjem, kakih 120 miligramov na liter,« pravi doktor farmacije Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani in pojasnjuje:

»Poleg vezave in tvorbe kompleksa z železom in njegovega prenosa v celico ima laktoferin antibakterijsko, protivirusno in protiglivno delovanje in predstavlja dodatno zaščito pred patogenimi bakterijami. Prav tako naj bi zmanjševal hiperalergijske reakcije. Protibakterijsko delovanje zajema širok spekter bakterij, zanimiva je njegova zaščitna vloga na razrast bakterije Helicobacter pylori, prav tako pa deluje kot razgradna molekula proti RNK, zato je aktiven tudi proti RNK virusom. Nekatere znanstvene publikacije pa kažejo tudi njegovo protivirusno delovanje na DNK viruse. Ker je novi koronavirus SARS-CoV-2 RNK virus, bi laktoferin verjetno razgradil tudi virusni genom, če bi ga seveda bilo dovolj v sluznici dihal.

DOMA JE TUDI V SIROTKI

Pri predelavi mleka v mlečne proizvode, predvsem v sir in skuto, se iz mleka sesirijo predvsem kazeinske beljakovine, preostala sirotka pa se zavrže ali pa ponovno sesiri, da nastane albuminska skuta (rikota). V končni kisli sirotki pa ostajajo beljakovine, ki majo velik pomen kot osnove za prehranska dopolnila, kot npr. laktoferin, laktoperoksidaza in laktoglobulini. V goveji sirotki je približno en odstotek laktoferina. Iz sirotke izdelujejo tudi mešanico beljakovin za športno prehrano. Pijemo torej lahko samo sirotko, lahko pa kupimo že sirotkine proteine, kjer bo približno 2 do 3 odstotka laktoferina.«

A. B.

Laktoferin (250 mg, 60 kapsul)