Sanja Lončar

»Alkoholni izvleček ameriškega slamnika, pripravljen iz celotne rastline, je v raziskavah ›pometel‹ z najbolj razvpitim protivirusnim zdravilom. Sveži ingver za osemdeset odstotkov zmanjša možnost vdora virusov v celice. Podobno velja za bezgove jagode, česen, črno kumino in številne druge rastline,« pravi Sanja Lončar, avtorica nedavno izšle knjige Naravne rešitve za težave z virusi. V njej piše, kako si z rastlinami pomagamo pri težavah s pljuči, grlom in dihalnimi potmi.

Narava se z virusi ukvarja že milijone let. Rastline so ustvarile svoje strategije zoper viruse, ko človeka še sploh ni bilo. In velja jim zaupati. Tudi znanstvene raziskave dokazujejo, da imajo rastline zelo učinkovite rešitve proti virusom. Nekatere se sinteznim rešitvam približajo, številne jih celo prekašajo. Pogosta predstava, da so rastline nekaj, kar uporabljamo le za drobne težave, in še to le, če imamo neskončno veliko časa, je povsem napačna. To je žalitev za rastline, se nad rastlinami navdušuje avtorica.

Zdravilne sluzi nekaterih rastlin virusom ustvarijo »spolzka tla« in jim onemogočijo, da bi se pritrjevali na sluznice.

KAKO OBVLADATI VIRUSE?

Sanja Lončar pravi, da je virusom mogoče preprečiti, da se pritrdijo na sluznice oziroma prebijejo v celice in iz njih naredijo svoje tovarne za razmnoževanje. Če delujemo pravočasno, jih lahko povsem onemogočimo. Naši predniki so se zanašali na moči zdravilnih sluzi, ki jih je najti v trpotcu, slezu, slezenovcu, velecvetnem in drobnocvetnem lučniku in še nekaterih drugih rastlinah. Sluzi namreč virusom ustvarijo »spolzka tla« in jim po povsem naravni poti onemogočijo, da bi se pritrjevali na sluznice.

»Kapsulirani virusi, med katere sodi tudi SARS-CoV-2, se s ›taksijem‹ pripeljejo do vrat naših celic, vendar morajo v določenem trenutku zapustiti varnost svojega ›vozila‹ in do vhodnih vrat v celico priti ›peš‹. Prav v tem času so najranljivejši. In če pred našimi vrati patruljirajo snovi iz ingverja, črnega bezga, hrena ali česna, bomo vsiljivce onemogočili, še preden jim bo uspelo vdreti v naš celični prostor. Če to fazo zamudimo, je treba uporabiti pripravke, ki so virusu sposobni slediti tudi skozi celice in mu še naprej onemogočati razmnoževanje. Take moči ima denimo propolis,« zatrjuje avtorica.

VITAMIN D

»Vsakič, ko izgovorimo besedo cepivo, bi morali dvakrat izgovoriti besedo vitamin D. Številne raziskave, ki so v tem letu potekale na intenzivnih oddelkih bolnišnic, so namreč pokazale, da se smrtnost zaradi covida-19 zmanjša kar za sedemnajstkrat, ko pri bolnikih odpravijo kronično pomanjkanje vitamina D. To je tako zelo pomembno spoznanje, da bi morali o tem poslušati trikrat na dan, v vseh informativnih oddajah, saj bi tako veliko hitreje, ceneje in brez tveganja dosegli želene cilje. Seveda, če je naš cilj preprosto in poceni opraviti s to pandemijo,« ocenjuje avtorica.

Pri vitaminu D je zelo pomembno, da ga čim več zaužijemo v naravni obliki, z varnim sončenjem, pristavlja. To je edina oblika vitamina D, ki ga lahko uskladiščimo in nato porabljamo v zimskih dneh. Nadomeščanje s prehranskimi dopolnili utegne biti tvegano, saj se niti najboljše naravne oblike vitamina D ne obnašajo povsem enako kot tisti, ki ga naše telo ustvarja ob pomoči sončnih žarkov. Pri dolgotrajnejšem jemanju je zato nujno, da spremljamo raven vitamina D v telesu, kajti enake količine prehranskega dopolnila se v vsakem telesu vsrkavajo drugače.

VITAMIN C

Avtorica med mnogimi snovmi izpostavlja tudi vitamin C.

»Nekoč so ljudje umirali za skorbutom, nato pa se je izkazalo, da jim samo primanjkuje vitamina C. Tudi pri virusnih okužbah pljuč so dokazali neposredno povezavo med pomanjkanjem tega vitamina in nastankom pljučnic. Vnos vitamina C zelo pomaga tam, kjer ga primanjkuje. Vendar pa vitamina C ni smiselno uživati v velikih količinah, na zalogo. Ker se presežne količine ne porabijo, jih telo takoj splakne, s čimer zgolj dodatno obremenimo ledvice in povečamo tveganje za ledvične kamne*. Torej moramo v času ›miru‹ le vzdrževati potrebno raven vitamina C, ko pa pride do okužbe in celičnih poškodb, je trenutek, da zelo povečamo odmerke in tako telesu omogočimo hitro obnovo tkiv.«

A. Š.

Razširjen članek si lahko preberete v reviji Misteriji, št. 338 (september 2021).

Knjiga: Naravne rešitve za težave z virusi