DMSO se splošno prodaja tudi kot mazilo v veterini

Čeprav se ime DMSO zdi zapleteno in je komaj kdo kdaj slišal zanj, bi ga vseeno morali imeti doma v priboru za prvo pomoč. Tako kot ga imajo vrhunski športniki oziroma njihovi zdravniki vedno na dosegu roke, da si z njim pomagajo ob poškodbah. DMSO je najmočnejše naravno sredstvo proti bolečini. Takoj omogoča zmanjšanje bolečine, deluje kot močan analgetik in prepreči vnetje. Splošno ni razširjen le zato, ker gre za naravno snov, preprost drevesni izvleček, ki se ga ne da patentirati.

Poleg tega, da DMSO zmanjšuje bolečino, tako da zaustavi prenos signalov bolečine, deluje tudi protimikrobno.

DMSO veliko uporabljajo v športni medicini ob nategih, zvinih, modricah, zlomih, udarcih … Hitro zmanjša vnetje, izboljša krvni obtok in pospeši zdravljenje. Tako bolečina kot zatekanje običajno mineta nekaj ur po nanosu. Uporabimo sedemdeset- do osemdesetodstotno raztopino, gel ali kremo, ki jo nanesemo dvakrat do štirikrat dnevno. Nanesemo ga čim prej po poškodbi, da se stanje ne poslabša in da zaustavi vnetje. Zato je DMSO vedno na klopi profesionalnih igralcev, nanesejo jim ga takoj po poškodbi in gledalci smo le začudeni, kako se lahko že v nekaj minutah po hudem udarcu, poškodbi, vrnejo na igrišče.

IZ DREVES

DMSO je »kri« dreves, ki omogoča transport hranilnih snovi iz zadnje koreninice v tleh do najvišjega lista v krošnji drevesa. Zato tako učinkovito prenaša snovi tudi po človeškem telesu. DMSO ima namreč zaradi majhne velikosti molekule, ki je sestavljena iz vodika, ogljika, žvepla in kisikovih atomov, izredno sposobnost prehajanja skozi kožo in v tkiva, s tem, da lahko veže in prenaša snovi. In takega priznava tudi farmacija – kot sredstvo za boljšo učinkovitost zdravil, ker jih ponese globlje v tkiva. V ZDA je odobren tudi za zdravljenje cistitisa, za kar se je izkazal kot edino učinkovito zdravilo.

Omogoča, da vse, kar pojemo, popijemo, vdihnemo, vnašamo intravenozno (prek injekcije v žilo), prodre globlje v organizem. Dodajanje DMSO poveča učinek naravnim snovem, ki so izredno varne: vitaminom, mineralom, zeliščem, eteričnim oljem, homeopatskim pripravkom in podobno. Ker pa zdravila na recept lahko poškodujejo organe, posebej jetra in ledvice, in organizem prikrajšajo za hranilne snovi, DMSO nikoli ne jemljemo skupaj z zdravili, da ne bi bilo součinkovanja.

ZGODOVINA

Danes DMSO v ZDA pridobivajo iz lignina – snovi dreves, v Evropi pa iz premoga, petroleja ali drugih organskih snovi. Glede DMSO je protislovno tudi to, da je to ena najbolj raziskanih snovi, a jo pri nas uporablja tako malo ljudi. Na strani PubMed lahko pod iskalnim pojmom DMSO najdemo kar 35.184 objav raziskav; več kot za katero koli drugo snov. Splošno se prodaja kot topilo (v industrijski čistosti) in mazilo za konje v veterini (v prehranski čistosti, ki se lahko edino uporablja za živali in ljudi).

Za kaj pravzaprav gre?

DMSO oziroma dimetilsulfoksid je organska žveplova spojina s kemijsko formulo (CH₃)₂SO. Leta 1866 ga je odkril ruski zdravnik Aleksander Zajcev (1841–1910). Že takoj so spoznali, da je izredno topilo, saj je vezal praktično vsako snov, ki so mu jo dodali. Komercialno so ga začeli uporabljati šele devetdeset let kasneje, okoli leta 1950, ko so britanski znanstveniki ugotovili, da varuje celice pred zmrzovanjem. Tedaj so ga začeli uporabljati pri transportu organov za presaditev in še danes vse organe za transplantacijo prenašajo v raztopini DMSO. Največ izsledkov o njegovih blagodejnih lastnostih pa je prispeval dr. Stanley W. Jacob (1924–2015); te je strnil v knjigo Dimetilsulfoksid (DMSO) pri poškodbah in boleznih [Dimethyl Sulfoxide (DMSO) in Trauma and Disease].

DMSO je vedno na klopi profesionalnih igralcev; nanesejo jim ga takoj po poškodbi in se lahko že v nekaj minutah vrnejo na igrišče.

DELUJE PROTIMIKROBNO, RAZSTRUPLJA TELO …

DMSO poleg tega, da zmanjšuje bolečino, tako da zaustavi prenos signalov bolečine, deluje tudi protimikrobno. Sprošča mišice. Spodbuja nastajanje belih krvnih telesc in makrofagov. Poveča propustnost celičnih membran in omogoča izločanje strupenih snovi. Deluje kot kelator, saj iz telesa izloča težke kovine; veže se z aluminijem, živim srebrom, kadmijem, arzenom in nikljem – ti strupi se iz telesa izločijo z urinom in prek potenja.

Varuje celice kostnega mozga, izvorne celice in organe ter ščiti v primeru cistitisa ter obsevanja znotraj terapije rakavega obolenja (oboje je odobreno s strani FDA). Preprečuje rast bakterij. Odvaja vodo iz telesa. Zmanjšuje vnetje in zatekanje. Izboljša pretok krvi do poškodovanih predelov. Izboljša prenos kisika do celic. Pomirja osrednje živčevje.

DMSO lahko prečka možgansko krvno pregrado in s seboj ponese posamezne učinkovine. To mu daje izredno vlogo pri poškodbah glave, raku možganov, kapi in drugih problemih z možgani.

VARUJE PRED SEVANJEM

DMSO varuje pred ionizirajočim sevanjem. Sevanje ustvarja proste radikale, ki poškodujejo naše celice. Ionizirajoče sevanje povzroča hitrejše staranje celic, njihove mutacije, kar povzroča okvare pri rojstvih, slabokrvnost, levkemijo in druge bolezni. DMSO preprečuje poškodbe sevanja tako, da poveča raven glutationa v telesu. Uporaba DMSO na koži (topično) ali oralno je lahko dobra odločitev pred vsakim postopkom, ki vključuje sevanje. S tem preprečimo poškodbe DNK in uničujoč učinek prostih radikalov. Zaščita lahko prepreči nastanek razjed, ki jih povzroča obsevanje, ki je del konvencionalne terapije rakavega obolenja. DMSO pomaga tudi po prejetem sevanju.

Več o tem, kako se zavarujemo, najdemo v knjižici DMSO – naravna prva pomoč, ki jo prejmete ob nakupu izdelkov DMSO na Misteriji.si.

CELJENJE RAN, RAZJED, OPEKLIN

DMSO izredno prispeva pri celjenju ran. Zmanjšuje reaktivne vrste kisika, ki lahko povzročajo poškodbe in odmrtje celic ter so problem pri razjedah. Pri preležaninah jih je veliko. Če nanesemo DMSO, se preležanine ne pojavijo. Če pa so se že pojavile, DMSO pospeši njihovo celjenje, saj izboljša pretok krvi in hranil na poškodovano območje. Izboljšan pretok krvi do poškodovanega tkiva je nujen za zdravljenje.

DMSO se je izkazal kot učinkovit pri sklerodermi ali sistemski sklerozi, ekcemih, dermatitisu, revmatoidnem artritisu in bolečinah, za katere so značilne poškodbe tkiva zaradi dolgotrajnega vnetja.

Z njim lahko obravnavamo tudi opekline. Deluje kot lokalni anestetik in blokira bolečino. DMSO aktivira celice tkiva kože in izboljša dovod kisika. Najboljša kombinacija je petdeset- do sedemdesetodstotni gel z aloe vera.

DMSO lahko zmanjša brazgotine na koži. Nikoli pa ga ne uporabljamo v primeru pikov insektov! DMSO se vsrka v desetih minutah, njegov učinek na kožne pregrade pa traja od ene ure do treh ur. Torej vedno počakajmo z nanosom česar koli, za kar nismo prepričani, da je povsem naravno.

T. S.

Razširjen članek si lahko preberete v reviji Misteriji, št. 353 (december 2022).

DMSO gel 70 % z aloe vera (115 ml)

DMSO gel 70 % (115 ml)