Vitamin C knjiga

Potreba po askorbinski kislini ali vitaminu C je skupna vsem živim organizmom. A vse živali, razen morskih prašičkov, netopirjev, opic in ljudi, tvorijo lasten vitamin C. Ko so bolne, se njegovo nastajanje še za nekajkrat poveča. Koza ga denimo lahko dnevno tvori več kot trinajst gramov. Po izračunih bi ga naše telo, če gen za njegovo sintetiziranje iz glukoze ne bi bil okvarjen, vsak dan ustvarilo od dva do štiri grame, v stresu ali med boleznijo pa najmanj petnajst gramov!

Koliko askorbinske kisline na dan potrebujemo, ugotovimo tako, da določimo raven svoje črevesne tolerance. Črevesna toleranca je količina vitamina C, ki jo še lahko zaužijemo, ne da bi dobili pospešeno prebavo. Vzemimo ga vsako uro en gram in ko opazimo neprijetne učinke na črevesje (plini, napenjanje in tekoče blato), ga imamo dovolj. Kot razlagata zdravnika dr. Steve Hickey in dr. Andrew Saul v knjigi Vitamin C – izvrstno naravno zdravilo, se potrebe z zdravstvenim stanjem spreminjajo in jih moramo zato s tem preizkusom občasno na novo preveriti.

Tolerančni pragi telesa ob bolezni so izredno visoki, kar pomeni, da bolno telo potrebuje velike odmerke vitamina C.

Pojasnjujeta še, da se potrebe od osebe do osebe razlikujejo in ni mogoče določiti vnosa, ki bi veljal enkrat za vselej in za vse. Poleg tega tudi pri posamezniku potrebe nihajo in se zvišajo že ob blagi obolelosti. Najnižji vnos, potreben za stanovitno zvišanje plazemske ravni pri normalni odrasli osebi, znaša dva do tri grame na dan, razdeljeno na manjše odmerke. Za nekatere, pišeta, bo to preveč in bodo morali morda odmerek nekoliko zmanjšati. Za mnoge pa bo ta vnos prenizek, da bi si zagotovili učinkovito obrambo proti okužbam in kroničnim boleznim.

POMOČ LEVKOCITOM

»Tolerančni pragi telesa ob bolezni so izredno visoki, kar pomeni, da bolno telo potrebuje velike odmerke askorbinske kisline. Pri obravnavi zdravnikov ortomolekularne medicine je bil najvišji odmerek 220 gramov, razporejen čez dan oralno, pri virusni mononukleozi. Če ima telo zelo velike potrebe po vitaminu C, v urinu praktično ni viška,« nam je v članku Kronično pomanjkanje vitamina C, maja 2022, razkril strokovnjak za ortomolekularno (megavitaminsko) medicino Aleš Homovec iz Novega Vala.

Dodal je še, da so največje porabe askorbinske kisline v telesu v možganih, nadledvičnih žlezah in levkocitih. Več ko pojemo vitamina C, več ga imamo v levkocitih, obrambnih celicah našega organizma. Če je njegova koncentracija v plazmi nizka, je nizka tudi v levkocitih, zato nizka raven že na začetku ni dovolj za ubranitev od napada povzročiteljev bolezni. Po podatkih iz randomizirane, s placebom kontrolirane dvojno slepe študije, narejene v korejski vojski, lahko prehlad med vojaki preprečijo tako, da vsak dan jemljejo šest gramov vitamina C. Ob tem protokolu osemdeset odstotkov vojakov ni zbolelo za prehladom.

Strokovnjak je še svetoval, da ga preventivno, ko zbolevamo oziroma se nas loteva viroza, uživamo vveč odmerkih na dan, najbolje na vsaki dve uri en gram.Če ga ne uživamo dovolj in zbolimo, lahko prehlad zmanjšamo tako, da ga po začetnih simptomih uživamo šest gramov: vsako uro po en gram, naslednji dan še tri grame, po gram na uro. Če prehlad navadno traja sedem dni, s tem protokolom traja le en dan.

T. S.