Shanna Swan

Kemikalije ftalati povzročajo, da se fantki rojevajo z manjšimi penisi, genitalije pa se zaradi onesnaženja nepravilno oblikujejo, opozarja ameriška doktorica znanosti Shanna Swan. V svoji novi knjigi Count Down podrobno opisuje, kako naš sodobni svet znižuje število semenčic v moški spermi, spreminja reproduktivni razvoj moških in žensk ter ogroža prihodnost človeške rase.

Shanna Swan (Shannaswan.com) je ena vodilnih svetovnih okoljskih in reproduktivnih epidemiologov ter profesorica okoljske medicine in javnega zdravja na Medicinski fakulteti Icahn na Mount Sinai v New Yorku. Nagrajena znanstvenica v svojem delu proučuje vpliv izpostavljenosti okolju – med drugim tudi kemikalijam, kot so ftalati in bisfenol A – na reproduktivno zdravje moških in žensk ter na nevrorazvoj otrok.

Študija kaže, da se je dolžina penisa v zadnjih štiridesetih letih zmanjšala za dva do dva in pol centimetra.

MANJŠI PENISI

Opozarja, da se zaradi ftalatov človeštvo sooča z eksistencialno krizo v ravni plodnosti. Ftalati so kemikalije, ki jih zaradi zagotavljanja prožnosti uporabljajo pri proizvodnji plastike. Posnemajo hormon estrogen v telesu in s tem motijo ​​naravno nastajanje hormonov, kar so raziskovalci povezali z vmešavanjem v spolni razvoj dojenčkov in vedenjem odraslih. Prenašajo se tudi v igrače in živila ter posledično škodujejo človekovemu razvoju.

Swanova je najprej proučevala ftalatni sindrom pri podganah. Samčki, ki so bili kot zarodki izpostavljeni ftalatom, so se skotili z manjšimi spolnimi organi. V nadaljnjih raziskavah je odkrila, da imajo tudi dečki, ki so bili v maternici izpostavljeni tem kemikalijam, krajšo anogenitalno razdaljo, ki je povezana z dolžino penisa; vedno več dečkov se rodi z zmanjšanimi penisi.

Že leta 2017 pa so raziskovalci ugotovili, da se je kakovost semenčic pri moških v zahodnih državah v zadnjih štirih desetletjih zmanjšala za več kot polovico. Swanova predvideva, da hitro upadajoča stopnja plodnosti pomeni, da večina moških do leta 2045 s svojo spermo ne bo mogla več omogočiti novega življenja. To pa je že zelo zaskrbljujoče.

MOŠKI OSTAJAJO DEČKI

Zunanjih dejavnikov, ki vplivajo na tvorbo hormonov in njihovo raven, je še več. Gre za hormonske motilce, ki se obnašajo kot ženski spolni hormoni in jih receptorji v našem telesu ne ločijo od pravih estrogenov. Med sedaj dovoljenimi snovmi je kopica kemikalij, ki rušijo naše hormonsko ravnovesje; nekateri so obenem tudi rakotvorni.

»V telesu povzročajo hormonske motnje, spremembe v tkivih in delovanju organov, sprožajo razvojne motnje zarodkov, motijo proces dozorevanja. Posledica hormonskega onesnaženja z lažnim ženskim spolnim hormonom je, da v funkcionalnem smislu moška telesa marsikdaj sploh ne odrastejo, temveč ostanejo na stopnji dečka. Priznani raziskovalec Louis Gilette trdi, da je sodobni moški le še polovica moškega v primerjavi s svojim dedom. Ni več dvoma, da smo priče tihe kemične kastracije moških,« v knjigi Ara založbe Pot do živahne moškosti (Misteriji.si, znižana cena 5 €) opozarja Zoran Železnikar.

Ftalati so med najbolj znanimi hormonskimi motilci. Zelo težko se jim izognemo, saj so prisotni vsepovsod v plastični embalaži. Pijače v plastični embalaži se jih zlahka navzamejo. Najdemo jih tudi v vlažilnih kremah, šamponih, lakih, dišavah, losjonih, toaletnih vodicah …

Drugi hormonski motilci so prisotni v nekaterih živilih in prek fitofarmacevtskih sredstev v kmetijstvu. Tudi v pitni vodi. V Angliji je dr. Andreas Kortenkamp z Univerze v Londonu preiskoval sedemintrideset vrst pesticidov, ki so v široki uporabi. Ugotovil je, da jih kar trideset uničuje moški spolni hormon testosteron. Nekateri med hranila, ki negativno vplivajo na človeške hormone, prištevajo sojo, ki je najbolj gensko spremenjena kultura.

»Najočitnejše posledice hormonske onesnaženosti naših teles so naraščajoče težave s prostato pri moških, pri ženskah pa večanje obolevnosti za rakom dojk in rodil. Študija kaže, da se je dolžina penisa v zadnjih štiridesetih letih zmanjšala za dva do dva in pol centimetra. Pri moških, starih petindvajset do petintrideset let, je zaznan tristoodstotni porast raka na modih. Zaskrbljujoče je, da ima že šestdeset odstotkov mladih parov težave z zaploditvijo prvega otroka; vsak četrti otrok je že spočet z biomedicinsko pomočjo,« še piše Železnikar.

Ukrepi, s katerimi se lahko vsaj delno zavarujemo, so naslednji. Pijmo vodo iz pipe, po možnosti filtrirano, in ne iz plastenk. Izogibajmo se vsem tekočinam in hrani iz plastike ter vsej kozmetiki sumljive sestave. Hormoni so v maščobnem tkivu, zato je nadzorovano hujšanje ena od dobrih metod za čiščenje telesa od odvečnih lažnih hormonov. Izogibajmo se oporečni hrani in pijači; boljša je hrana, ki je krajši čas v prehranski verigi.

MOBILCI ŠKODIJO SPERMI

Raziskovalci se sprašujejo, če imajo pri upadu kakovosti sperme pomembno vlogo tudi mobilni telefoni. Ali sevanje, ki ga oddajajo mobilni telefoni, vpliva na plodnost moških, se sprašuje tudi ameriški zdravnik dr. Michael Greger, avtor knjige Kako ozdravimo s hrano.

Ob hitro upadajoči stopnji plodnosti večina moških do leta 2045 s svojo spermo ne bo mogla več omogočiti novega življenja!

»Potem ko je Svetovna zdravstvena organizacija razglasila, da mobilni telefoni lahko povzročijo možganskega raka, ga nekateri zdaj nosijo v hlačah in med pogovorom uporabljajo bluetooth ali kaj podobnega. Vendar pa je telefon v hlačah moških zdaj blizu spolnih žlez, v bližini mod. Po izsledkih več študij je njihova izpostavljenost mobilnim telefonom povezana z osem odstotkov manjšo gibljivostjo semenčic in sposobnostjo njihovega preživetja. Torej, še posebej za moške, ki že imajo težave s plodnostjo, je bolje, da mobilnega telefona ne hranijo v žepu sprednjih hlač, v neposredni bližini mod,« opozarja dr. Greger.

»In kaj se zgodi, ko ga imamo v bližini drugih običajnih kovinskih predmetov v hlačah? V žepu imamo lahko kovinsko zadrgo in obesek za ključe. Ko so bili vsi trije predmeti skupaj, se je SAR, stopnja specifične absorpcije, na splošno povečala, celo približno podvojila.«

Nihče z uporabo mobilnega telefona ne bi smel pretiravati, zlasti ne moški v plodnem obdobju, trdijo tudi izraelski znanstveniki z univerze Haifa. Potrdili so, da moški, ki svoje mobilne telefone nosijo v žepih ali se po njih pogovarjajo več kot uro na dan, ogrožajo kakovost sperme.

Nošenje mobitela manj kot deset centimetrov od genitalij segreva semensko tekočino, to pa zmanjšuje tako količino semenčic v njej kot njihovo gibljivost. Podoben vpliv ima tudi predolgo pogovarjanje po telefonu ali zadrževanje v njegovi neposredni bližini, kadar se ta polni, saj se med tem sprožajo elektromagnetne aktivnosti, ki spodbujajo segrevanje oziroma »kuhanje sperme«. Zmanjšanje uporabe prenosnega telefona bi vsekakor lahko pripomoglo k boljši plodnosti. A mobilni telefoni so le še ena od številnih škodljivih stvari, ki se lahko seštevajo in vplivajo na kakovost sperme. Denimo, težava je tudi sevanje wifija, brezžičnega omrežja.

A. Š.

Polarix za moške