Preglednica hladilnih živil

Veliko ljudi danes pesti prenizka telesna temperatura. Telesna podhlajenost, ko je temperatura telesa nižja od 36,6 stopinje Celzija, pa je vzrok za zelo dolgo vrsto bolezni: utrujenost, depresijo, izgorelost, slabo koncentracijo, pozabljivost, alergije, astmo, artritis, bolečine v sklepih, izgubo libida, impotenco, visok ali prenizek krvni tlak in tako naprej. K temu doprinese uživanje hrane, ki jo vzamemo neposredno iz hladilnika, ter pitje mrzle vode, piva … Po kitajski tradicionalni medicini, po nauku o petih elementih, pa telo hladi tudi hrana s prehladnimi toplotnimi lastnostmi. Preverite, ali uživate živila, ki vas hladijo?

Če imate prenizko telesno temperaturo, ne jejte prepogosto hrane, ki vas še dodatno hladi.

Zdravilci v stari Kitajski so z dolgoletnimi opazovanji spoznali, kako živila različno učinkujejo na telesno temperaturo. Medtem ko češnje in granatno jabolko učinkujejo ogrevalno, lubenice in pomaranče telo ohladijo. Tudi zelišča, in s tem zeliščna medicina, so urejena glede na njihov ogrevalen ali hladilen učinek.

HLADILNA ŽIVILA

V preglednici so živila, ki naše telo hladijo. Čim več zvezdic ima živilo, tem močnejši je njegov hladilni vpliv na naše telo.

Tradicionalna kitajska medicina in indijska tradicionalna medicina ajurveda izhajata iz poznavanja notranjih termičnih lastnosti živila. Obe poznata te povezave in jih uporabljata tako v zdravstveni preventivi kot tudi pri boleznih. Pri vročini ponudijo ustrezno hladilno jed, pri hladu in zmanjšani vitalnosti pa lahko pomagajo ustrezna ogrevalna hrana in začimbe. Če imate torej prenizko telesno temperaturo, ne jejte prepogosto hrane, ki vas še dodatno hladi.

Več o tem piše Uwe Karstadt v svoji knjigi Podhlajenost – kuga današnjega dne. V njej je tudi preglednica z živili, ki naše telo ogrejejo. Telo najbolj ogrejeta jagnjetina in koštrun, sledita kari in poper. Ogreje pa ga še cela vrsta živil, med drugim granatno jabolko, breskve, postrv, polenovka, losos, koromač, sladki krompir, čebula, kardamom, janež, klinčki, bazilika, ingver, timijan, kostanj, kokosov oreh, ječmenov slad, melasa in okroglozrnati riž.

D. N.

Elektronska Knjiga: Podhlajenost – kuga današnjega časa