Slika kaže na zmanjšan eritem

Terapija z rdečo svetlobo spodbudi okolje, v katerem je naša koža bolj sposobna tvoriti vitamin D. Po izsledkih znanstvenih študij lahko tovrstna terapija kožo zaščiti pred škodo od sončne svetlobe. Z njeno pomočjo se lahko varneje izpostavljamo soncu. Terapija z rdečo svetlobo poveča število celic, ki tvorijo vitamin D, ter čas, ki ga lahko preživimo na sončni svetlobi.

Scott Chaverri, ustanovitelj ameriškega podjetja, ki ustvarja luči za terapijo z rdečo in bližnjo infrardečo svetlobo – in jih tudi sam redno uporablja – je bil nad svojim rezultatom laboratorijske krvne preiskave vitamina D3 25(OH) letos marca prijetno presenečen. Raven vitamina D3 je bila 86,4 nanogramov na mililiter (ng/ml). V krvi je imel neobičajno visoko raven vitamina D. Zanimivo pri tem pa je, da ne jemlje niti dodatkov vitamina D niti dodatkov, ki ga vsebujejo, kot je ribje olje.

Spomnimo, v Misterijih (maj 2017) smo pisali, da je optimalna raven vitamina D3 25(OH) med 50 in 70 ng/ml. V primerih raka, srčno-žilnih bolezni, trdovratnih kroničnih okužb, raznih črevesnih gliv, kot je kandida, ter drugih resnih bolezni pa med 70 in 100 ng/ml.

Terapija z rdečo svetlobo kožo pripravi tako, da optimizira učinke UVB-svetlobe, ta pa spodbuja tvorbo vitamina D.

Chaverri je bil nad rezultatom tako presenečen, da je bil skoraj gotov, da je prišlo do napake. Zato se je odločil za ponovno testiranje mesec pozneje. Rezultat je bil spet odličen: 77,8 ng/ml. Pred temi testi je bil prepričan, da ima nekdo lahko tako visoko raven vitamina D samo, če jemlje prehranska dopolnila z visokimi odmerki vitamina D.

OD KOD VITAMIN D?

Verjetno gre za več dejavnikov, je prepričan Scott Chaverri: »Pri izpostavljenosti svetlobi imam precej dosledno in namensko dnevno rutino. Ko se zjutraj zbudim, grem takoj ven in preživim pet do deset minut neposredno na sončni svetlobi. Ko pridem ob pol devetih v službo, imam najprej osem do deset minut terapije z rdečo svetlobo za celo telo. Od enajste do trinajste ure hodim brez srajce deset do petnajst minut zunaj na soncu. Zvečer opazujem sončni zahod ali sem zunaj okoli sončnega zahoda. Po sončnem zahodu nosim rumena očala in se kar najmanj izpostavljam močni svetlobi oziroma gledanju zvečer v zaslon.«

Terapija z rdečo svetlobo ima številne blagodejne učinke, vendar pa ne oddaja valovnih dolžin UVB-svetlobe, ki spodbuja tvorbo vitamina D. A nedavne raziskave kažejo, da terapija z rdečo svetlobo našo kožo pripravi in ​​zaščiti tako, da optimizira učinke UVB-svetlobe. Rdeča svetloba je v naravi obilnejša ob sončnem vzhodu in sončnem zahodu, znanstveniki pa domnevajo, da človeško telo jutranjo svetlobo uporabi za optimizacijo UVB-sončne svetlobe čez dan.

»Morda pa moja jutranja rutina izpostavljanja soncu in terapija z rdečo svetlobo pripravita kožo, da učinkoviteje sintetizira vitamin D v nekaj minutah sredi dneva, ko sem zunaj?« se je vprašal Chaverri.

ZAŠČITA IN OKREPITEV KOŽE

Rdeča svetloba je sestavljena iz daljših, nizkoenergijskih valovnih dolžin, ki prodirajo veliko globlje od visokoenergijskih, krajših valovnih dolžin svetlobe. V študiji, objavljeni v strokovni reviji Journal of Photochemistry and Photobiology (bit.ly/3hBQZNf), raziskovalci pišejo, da rdeča in bližnja infrardeča svetloba ščitita pred visokoenergijsko svetlobo. Če so roko preiskovanca pred izpostavitvijo soncu obsevali z rdečo in infrardečo svetlobo, so se sončne opekline zmanjšale sorazmerno z dolžino valovnih dolžin prej obsevane svetlobe.

Zaščitni učinki rdeče svetlobe nam omogočijo, da smo lahko dlje na soncu, ne da bi škodili svoji koži.

Zaščitni učinki rdeče svetlobe nam lahko omogočijo, da smo dlje časa izpostavljeni sončni svetlobi, ne da bi ta poškodovala našo kožo. To pa poveča čas, ko lahko UVB-svetloba spodbudi nastajanje vitamina D.

Študije so tudi pokazale, da lahko terapija z rdečo svetlobo prispeva k okrepitvi kože. Poskrbi za zmanjšanje gub in izboljšanje zdravja kože, ki postane krepkejša, debelejša in gostejša. Ta okrepitev kože je neposredno povezana s povečanjem volumna in števila celic, ki vsrkavajo UVB-svetlobo in tvorijo vitamin D.

VITAMIN D

Vitamin D ima pomembno vlogo pri zdravju kosti in uravnavanju imunskega sistema. Človekov organizem za pravilno delovanje potrebuje vitamin D v obliki D3 ali kolikalciferola. Obliki D1 in D2, ki ju pogosto najdemo v prehranskih dopolnilih, sta škodljivi.

Vitamin D naravno nastaja v telesu, vendar le, kadar so kožne celice spodbujene s posebnimi valovnimi dolžinami ultravijolične (UVB) svetlobe. Pridobivajo ga tudi iz živil, ki ga vsebujejo, a ni veliko živil z velikimi količinami vitamina D.

Ko se vitamin D tvori, še ni aktiven, dokler ne opravi dveh procesov v jetrih in ledvicah, ki ga spremenita v aktivno snov kalcitriol. Ta aktivna oblika vitamina D je tisto, kar dejansko ustvarja njegove pozitivne učinke v telesu.

Čeprav je tako pomemben vitamin, ocenjujejo, da njegovo pomanjkanje pesti milijardo ljudi po vsem svetu. Znanstveniki domnevajo, da je velika razširjenost tega pomanjkanja posledica zmanjšanega časa, ki ga ljudje danes preživimo na prostem, in zmanjšanja izpostavljenosti sončni svetlobi, ki je potrebna za tvorbo vitamina D.

KAKO DO VITAMINA D

Trije ključni načini, da ljudje dobimo vitamin D, so hrana, prehranski dodatki in izpostavljanje sončni svetlobi ali drugi UVB-svetlobi. Najboljši vir vitamina D med živili so mastne ribe, kot so sardine, skuše, divji losos. Dober vir vitamina D so lahko tudi jetra, rdeče meso in rumenjaki.

Naravno pa vitamin D nastaja le s pomočjo UVB-svetlobe valovne dolžine 280 do 315 nanometrov. Naravno jo ustvarja sonce, vendar večino svetlobe vsrka ozračje in je le pet odstotkov doseže površino zemlje. Več sončne svetlobe UVB je na voljo, ko nam je sonce nad glavo, saj mora svetloba potovati skozi manj ozračja. UVB-svetlobe je v izobilju v poletnih mesecih, ko je sonce bolj neposredno nad glavo in ga je čez dan več. Koristna aplikacija za pametne telefone, s katero lažje ugotovimo, kdaj je na naši lokaciji sonce dovolj močno za ustvarjanje vitamina D, je DMinder.

VITAMIN D IN COVID-19

Vitamin D je dokazano povezan z zdravjem imunskega sistema. In ker je raziskav o vplivih vitamina D na telo vedno več, tudi vedno več znanstvenikov sprejema, da vitamin D zmanjšuje tveganje za virusne okužbe.

Že relativno zgodaj v času pandemije covida-19 so raziskovalci spremljali razmerje med nizko vsebnostjo vitamina D in tveganjem za hud potek covida-19. Pri okuženih osebah je večja verjetnost, da imajo nižje ravni vitamina D, zaradi česar je moč sklepati, da nizke ravni vitamina D povečajo tveganje za okužbo. Raziskava na medicinski fakulteti v Čikagu (bit.ly/3uSBfJu) je pokazala, da imajo ljudje z več vitamina D manjše tveganje za razvoj covida-19.

Anja Drašler

LED-panel za rdečo in infrardečo svetlobno terapijo (SunGrow VIG 500)