Ozonator

Na spletu si lahko ogledamo posnetke, kako lahko z ozonom očistimo ne le zrak v prostoru, temveč tudi pitno vodo iz domačega vodovoda, sadje, zelenjavo in meso. Sadje, zelenjavo ali meso damo v posodo, polno vode, na dno posode pa položimo cevko, ki v posodo dovaja ozon. Iz naprave. Izberemo čas delovanja deset minut, da ubijemo vse bakterije in viruse ter odstranimo ostanke pesticidov in drugih onesnaževal.

Po desetih minutah ozoniranja mesa se iz njega izvije bela pena iz škodljivih snovi, raznih kemičnih snovi in antibiotikov ...

Po desetih minutah ozoniranja mesa se iz njega izvije bela pena iz škodljivih snovi, raznih kemičnih snovi in antibiotikov. Ti posnetki so pretresljivi in potrjujejo, da je v mesu veliko škodljivega. Saj to vemo, a tega pač ne vidimo in okus, ki bi nam to lahko povedal, »prekrijemo« z začimbami.

»Ozon deluje protibakterijsko, protiglivično, protivirusno in proti parazitom. Ubija mikrobe ob stiku, deloma tako, da uniči njihovo celično membrano. Ti mikroorganizmi se ne morejo prilagoditi ozonu in ne morejo postati odporni. Ozon je veliko močnejši in razkužuje hitreje kot klor ter ne ustvarja škodljivih stranskih produktov. Tako lahko ozon uporabljamo zunanje kot razkužilo in notranje kot ›antibiotik‹ za dopolnitev ali zamenjavo farmacevtskih antibiotikov. Dejansko lahko ozon uporabljamo proti antibiotikom, ki so odporni na superbakterije, kot je MRSA (Staphylococcus aureus, odporen na meticilin),« zagotavlja dr. Magda Havas z Univerze Trent iz Peterborougha v Kanadi.

OZONSKI PARADOKS

Ko sliši besedo ozon, ga večina ljudi povezuje z onesnaženjem in strupom. Kako je lahko potem nekaj, za kar vsi mislijo, da je strup, dobro za nas? Medicinski ozon namreč uporabljajo tudi kot terapijo.

Odgovor je povezan s stratosfero, piše v knjigi Čudežni ozon (The Ozone Miracle) ameriški zdravnik Frank Shallenberger, dr. med. Pred onesnaževanjem je bil atmosferski ozon omejen na pas sto kilometrov nad zemljo, kjer ga tvorijo ultravijolični žarki sonca. Ogljikovodiki v atmosferi, ki so posledica izpustov plinov, pa reagirajo s kisikom, dušikom in vodnimi hlapi ter tvorijo zmes ogljikovodikov, nitratov, peroksidov, žveplovih oksidov in ozona. Tej mešanici pravimo smog. A negativne posledice za zdravje povzroča zmes ogljikovodikov, nitratov, peroksidov in žveplovih oksidov, ne pa tudi ozon. Ker se ozon tvori v smogu skupaj s temi snovmi, se njegova raven uporablja za merjenje onesnaženosti zraka. Vendar pa je raven ozona tudi v hudih obremenitvah s smogom veliko pod ravnijo strupenosti; problematične so druge snovi, ne pa ozon.

Resda je v visokih koncentracijah strupen in povzroča dihalne težave. Vendar je velika razlika med ozonom, ki ga uporabljajo zdravniki, in onesnaženjem. Medicinski ozon pridobivajo iz čistega kisika s posebnimi generatorji za medicinsko uporabo. Ne vsebuje ogljikovodikov, nitratov, peroksidov, žveplovih oksidov … in je čisti kisik. Če ga uporabljamo v skladu s priporočili, je ena najbolj varnih terapij v zgodovini medicine, zatrjuje Shallenberger.

ZGODOVINA UPORABE OZONA

Iz knjige Zgodba o ozonu (The Story of Ozone), ki jo napisal dr. Saul Pressman, izvemo, da je ozon leta 1840 odkril nemški raziskovalec Christian Friedrich Schönbein. Prve generatorje je leta 1857 razvil Werner von Siemens. Prvo poročilo o uporabi ozona za čiščenje krvi v testnih epruvetah sega v leto 1870, uporabil ga je nemški zdravnik dr. Lender. Eksperimente z ozonom ob bakterijskih okužbah pa je izvajal dr. Kleinmann že pred letom 1880.

Ozon lahko uporabljamo zunanje kot razkužilo in notranje kot ›antibiotik‹ za dopolnitev ali zamenjavo farmacevtskih antibiotikov.

Septembra leta 1896 je Nikola Tesla patentiral svoj prvi generator ozona in leta 1900 ustanovil podjetje Tesla Ozone Co. Tesla je zdravnikom prodajal generatorje in ozonirano oljčno olje.

Leta 1904 je izšla knjiga Medicinska raba ozonirane vode in ozoniranega olivnega olja (The Medical Uses of Hydrozone and Glycozone) avtorja Charlesa Marchanda. Do leta 1926 so izšle še druge knjige o medicinski uporabi ozona.

Dr. Otto Warburg, ki je deloval na Inštitutu za biologijo Kaiser-Wilhelm v Berlinu, je leta 1926 oznanil, da je primarni vzrok za raka pomanjkanje kisika na celični ravni. Leta 1931 je dobil Nobelovo nagrado za delo na področju encimov za prenos kisika pri celičnem dihanju, še eno pa leta 1944 za odkritje encima za prenos vodika. Dokazal je, da je glavni vzrok za raka nadomeščanje kisika v normalnih telesnih celicah s fermentacijo sladkorjev ter da v okolju, bogatem s kisikom, rakave celice ne morejo obstati.

A leta 1933 je Ameriško medicinsko združenje AMA ukinilo vse oblike zdravljenja, ki bi bile lahko konkurenčne zdravilom. Okoli leta 1940 je FDA pričela z uničevanjem in zaplembami generatorjev ozona v ZDA.

Uporaba ozona pa se je izredno razširila v Nemčiji in Rusiji – danes ga uporablja več kot osem tisoč zdravnikov.

TERAPIJA CLARK

Uporabo ozonatorja je priporočala tudi dr. Hulda Clark, Nobelova nominiranka, ki je vse svoje življenje posvetila raziskavam zdravljenja. V knjigi Terapija Clark – zdravje in preventiva za vse starosti (Misteriji.si; 29,50 €) beremo, da je domači ozonator imela za veliko pomoč pri ohranjanju zdravja. Omogoča ozonacijo hrane, pijače in prostorov. Ozonirana voda in olje razstrupljata in pomagata v boju z okužbami. Zaužitje ozoniranega olja uniči latentne viruse v celicah in prepreči naknadne izbruhe. Ubija tudi trakulje, Ascaris, jajčeca parazitov in kandido. Uniči številne bakterije.

Umetna barvila in druge strupene snovi v hrani (fenole in estrogene) lahko uničimo, če hrano ozoniramo petnajst minut. Terapija dr. Clark priporoča, da ljudje, ki so bolni in imajo oslabljen imunski sistem, pred zaužitjem ozonirajo vso hrano.

OZONATOR ZA DOMAČO UPORABO

Z ozonatorjem za domačo rabo lahko razkužimo prostore, avtomobil, opremo, sadje in zelenjavo, meso in ribe, ozoniramo vodo in oljčno olje. Ozon ubija bakterije in viruse, sterilizira opremo. Ubija bakterije in viruse v prostorih in avtomobilih. Očisti vodo, iz nje odstrani bakterije in viruse. Odstrani kemikalije in ohranja svežino hrane.

Odličen je za uporabo v dnevnih sobah, spalnicah, kuhinjah, pisarnah, hotelskih prostorih, prostorih za hišne ljubljenčke, pralnicah, kopalnicah ...

Z njim lahko očistimo pitno vodo iz pipe ali med kampiranjem v divjini. Podaljšamo rok trajanja sadja in zelenjave, hkrati pa razkužimo in izboljšamo okus. Razkužimo kuhinjske pripomočke in jedilni pribor. Masažno kad ali banjo razkužimo brez močnih, škodljivih kemikalij, kot je klor. Otroške stekleničke razkužimo za dodatno zaščito pred glivicami, bakterijami in virusi. Odstranimo vonj plesni in plesni v kopalnici ali kleti. Ubijemo bakterije v zraku in vodi za dodatno varnost in previdnost med sezono prehlada in gripe. Z ozonom se vse leto ščitimo pred učinki cvetnega prahu in drugimi alergeni, kar pomaga ublažiti simptome pri astmi in alergijah. Ozon nevtralizira dim, ki ga povzročajo cigarete, cigare in kamin na drva.

T. S.

Ozonator / Ionizator za domačo uporabo