Urin kot zdravilo

Nekoč so zdravilci popolnoma obvladovali razbiranje sporočil seča. Nekateri to dobro obvladajo tudi sedaj. Barva, vonj, struktura in okus urina jim povedo, kaj je narobe s človekovim zdravjem. Ko boste prebrali ta članek, boste lahko tudi sami ugotavljali, na kaj vas lahko opozori urin.

V izločenem urinu se zrcalijo vse izkušnje vašega telesa, v barvi in strukturi seča pa naj bi bile vidne tudi vaše duhovne moči in šibkosti:

Zelo svetel urin – Ste boječi in oklevajoči, vse zelo težko jemljete in tudi težko izpustite iz rok.

Rumen urin – Pomeni žalost in samosmiljenje.

Rdeč urin – Ste temperamentni, vročekrvni, žolč vam hitro prekipi, pogosto se jezite in veliko tuhtate.

BARVE URINA IN ZDRAVJE

Prozorna –Brezbarven urin lahko kaže na čezmerno hidracijo.

Bleda slamnata – Ste normalna, zdrava, dobro hidrirana oseba.

Prozorno rumena – Običajen urin.

Temno rumena – Običajen urin, vendar kaže na blago dehidracijo.

Jantarjeva ali medena – Verjetno ste dehidrirani.

Svetlo oranžna – Verjetno ste dehidrirani, lahko pa imate težave z jetri ali žolčnimi kanali, ste zaužili barvila za hrano ali izločate odvečne vitamine skupine B iz krvnega obtoka.

Oranžna – Obarvanost lahko povzročijo zdravila, na primer rifampin (antibiotik) ali fenazopiridin (za lajšanje bolečine pri uriniranju).

Temno oranžna ali rjava – To je možen znak zlatenice, rabdomiolize (hiter razkroj skeletne mišičnine) ali Gilbertovega sindroma. Lahko je tudi znak močne dehidracije.

Roza – Ste jedli rdečo peso, borovnice ali rabarbaro? Roza je lahko znak večje težave; glejte pod rdečo.

Rdeča – Kri v urinu je lahko benigna, idiopatska ali znak ledvičnih kamnov, okužbe ali tumorja v sečilih. Morda signalizira težavo s prostato. Možna je zastrupitev s svincem ali živim srebrom. Ali pa nakazuje na redke dedne motnje (porfirije).

Zelena – Ste jedli šparglje? Lahko je tudi zaradi nekaterih zdravil, barvil za hrano ali bakterijske okužbe v sečilih.

Modra – Posledica nekaterih zdravil in živil. Lahko da imate redko dedno presnovno motnjo, znano kot družinska hiperkalcemija ali »sindrom modre plenice«, za katero je značilna nepopolna črevesna razgradnja triptofana, prehranskega hranila.

Temno rjava ali črna – Ste zaužili veliko rabarbare, fava fižola ali aloje? Možna je zastrupitev z bakrom ali fenolom. Ali pa melanom, kar lahko povzroči črn urin, imenovan melanurija (preveč delcev v urinu).

Bela ali mlečna – To lahko izzove čezmerna količina mineralov, kot so kalcij ali fosfati, okužba sečil ali preveč beljakovin.

D. N.

Knjiga: Urin kot zdravilo