Zdravljenje z rdečo svetlobo – knjiga in LED-panel

V Misterijih smo že pisali o blagodejnosti terapije z rdečo in bližnjo hladno infrardečo svetlobo, ki postaja vse bolj priljubljena. Ta terapija, v medicini ji pravijo fotobiomodulacija, dokazano pospešuje obnovo tkiva, zmanjšuje vnetje in edeme (otekanje), povečuje pretok krvi in zmanjšuje bolečine. Naše celice napolni z energijo in jim pomaga pri celjenju. V desetinah držav po svetu zdravstveni delavci uporabljajo to terapijo, da svojim bolnikom pomagajo premagati različne težave. Prednost te svetlobne terapije je, da jo lahko s priročno LED napravo izvajamo tudi sami doma. Je povsem neboleča, brez neželenih stranskih učinkov.

Rdeča in bližnja infrardeča svetloba lajšata bolečine v vratu, hrbtu in sklepih kot tudi artritične bolečine

Rdeča svetloba je vidna. Njena valovna dolžina je 620 do 700 nanometrov. Valovna dolžina infrardeče svetlobe, ki je človeškemu očesu nevidna in je v spektru poleg rdeče svetlobe, pa je 700 do 900 nanometrov. Rdeča in infrardeča svetloba učinkujeta zelo podobno, a infrardeča svetloba prodre globlje v telo, zato njene blagodejne frekvence dosežejo več celic. Obsevanje telesa s kombinacijo rdeče in infrardeče svetlobe je vse pogostejša pomoč pri celi vrsti zdravstvenih težav.

Iz knjige Zdravljenje z rdečo svetlobo avtorice Stephanie Hallett povzemamo nekatere blagodejnosti tega svetlobnega zdravljenja.

LAJŠANJE BOLEČIN – Če je področje, kjer na široko uporabljajo in vsi poznajo svetlobno terapijo, je to lajšanje bolečin. Rdeča in bližnja infrardeča svetloba, ki delujeta na telo, zelo učinkovito zmanjšujeta vnetje in zato lajšata bolečine. Zlasti v vratu, hrbtu in sklepih. Odlično olajšata artritične bolečine.

OKREVANJE ŠPORTNIKOV – Fotobiomodulacija je priznana tudi pri regeneraciji športnikov. Vnetja in bolečine v mišicah so pri športni dejavnosti normalno prisotni. Pričakujemo jih lahko ne glede na telesno pripravljenost. Zlasti pri poklicnih športnikih. Za tiste, ki so na vrhuncu kariere, in tudi za rekreativce je hitro in popolno okrevanje ključno. Ker »rdeče obsevanje« tako učinkovito zmanjšuje bolečine in vnetja, je priljubljeno med vrhunskimi športniki, tudi hokejisti NHL, olimpijci in košarkarji NBA.

TERAPIJA ZA KRONIČNA STANJA – Zaradi kroničnih stanj trpi zelo veliko ljudi. Od sindroma čeljustnega sklepa in hudega, dolgotrajnega otekanja do revmatoidnega artritisa in fibromialgije. Mnogi preživijo leta s skrivnostnimi, mučnimi simptomi, preden končno dobijo odgovor, zakaj jih boli. Za številna omenjena stanja je glavni vzrok vnetje. Ker fotobiomodulacija učinkovito zmanjšuje vnetje, se je terapija izkazala kot koristna pri obvladovanju simptomov.

NEGA KOŽE – Brazgotine. Razbarvanje. Gubice in gube. Vnetne akne. Dokazano je, da rdeča svetlobna terapija pomaga pri vseh teh kožnih težavah. Rdeča in bližnja infrardeča svetloba spodbujata nastajanje kolagena, rast in razmnoževanje ter migracijo celic ter zmanjšujeta vnetje, zato so fotobiomodulacijo v dermatologiji hitro sprejeli. Če želite preizkusiti svetlobno terapijo v bližini vašega doma, boste ugotovili, da imajo naprave za fotobiomodulacijo predvsem kozmetični saloni in dermatologi.

CELJENJE RAN – Celjenje ran je transformativna uporaba fotobiomodulacije. Od diabetičnih razjed, ki se počasi ali sploh ne celijo, do ureznin, odrgnin in ran po kirurških posegih. V številnih raziskavah na ljudeh in živalih so dokazali, da fotobiomodulacija pospeši celjenje ran. Rast in razmnoževanje celic, zmanjšano otekanje, povečan pretok kisika in krvi, obnavljanje celic in nastajanje kolagena so ključni za celjenje ran.

Fotobiomodulacija pospeši celjenje ran – od diabetičnih razjed do ureznin, odrgnin in ran po kirurških posegih

NESPEČNOST – Negativne posledice pomanjkanja spanja so številne: sladkorna bolezen, bolezni srca, slabe kognitivne funkcije, krajša življenjska doba in drugo. Na srečo se je pokazalo, da rdeča in bližnja infrardeča svetloba zdravita motnje spanja. Kitajski raziskovalci so leta 2012 proučevali vrhunske košarkarice; terapija z rdečo svetlobo je izboljšala kakovost njihovega spanja, povečala je tvorbo hormona spanja melatonina. Dvajset športnic so v napravi za celo telo vsak večer, dva zaporedna tedna, obsevali z rdečo svetlobo. Poleg boljšega spanca so se jim izboljšale še telesne zmogljivosti. Terapija lahko olajša tudi nespečnost, ki včasih doleti bolnike z nezgodnimi možganskimi poškodbami in ljudi z alzheimerjevo boleznijo. Približno polovici bolnikom nezgodna možganska poškodba pokvari spanje, to pa poslabša druge simptome, kot so tesnoba, depresija in posttravmatska stresna motnja.

PONOVNA RAST LAS – Ponovna rast las je bila prva dokumentirana uporaba terapije z rdečo svetlobo. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja je madžarski raziskovalec dr. Endre Mester odkril, da so zaradi osvetljevanja obritih hrbtov miši z rdečim laserjem dlake hitreje zrasle. Miš seveda ni človek, a na srečo rdeča luč dela čudeže tudi pri naših laseh. Zdravljenje z rdečo svetlobo spodbudi nastajanje celične energije in rastne faktorje, pretok krvi in zmanjša vnetje, ki zavira rast las. To pa lahko botruje glavi z več lasmi.

ZOBNO ZDRAVJE – V zobozdravstvu uporabljajo svetlobno terapijo za lajšanje bolečin, zmanjšanje oziroma odpravo oteklin in hitrejše celjenje. Zmanjša lahko tudi občutljivost zob, kar je odlična novica za vse z občutljivimi zobmi, ki doživljajo šok ob bolečini, ki jim jo povzroča vroča ali mrzla jed. Pomaga tako pri toplotni občutljivosti kot pri občutljivosti na dotik. Vrh tega je laboratorijska raziskava na glodavcih na univerzi Harvard, ki jo je vodil dr. Praveen Arany, financiral pa ameriški Nacionalni inštitut za zdravje, dokazala, da terapija spodbudi zobne matične celice k tvorbi dentina, občutljive zobne plasti pod trdo zunanjo sklenino.

OPUSTITEV KAJENJA – Fotobiomodulacijo za opustitev kajenja še vedno preizkušajo. A nekateri strokovnjaki menijo, da bo zaradi protibolečinskih učinkov mogoče z raziskavami dokazati, da lahko svetlobna terapija kadilcem pomaga v težkem odtegnitvenem obdobju prenehanja kajenja in tako olajša opustitev te razvade. Ključna pri tem je motivacija za opustitev kajenja. Če ne vlagate energije v opustitev, vam le malokaj lahko prepreči, da ne bi ponovno vzeli cigarete; tudi po tem, ko vam je svetlobna terapija že pomagala odpraviti krizo odtegnitve.

ALTERNATIVA OPIOIDOM – Ena od možnosti, ki zmanjšuje potrebo po zdravilih za zdravljenje akutne in kronične bolečine, je prav svetlobna terapija. Strokovnjaki že leta poudarjajo njene koristi za lajšanje bolečin in se sklicujejo na brazilske in evropske raziskave. Po teh izsledkih lahko svetlobna terapija te bolečine celo prepreči. Rdeča in bližnja infrardeča svetloba prodreta v kožo in tkiva. To vodi do povečanega nastajanja naše celične energije ATP, kar povzroči protivnetni odziv, spodbuja obnovo tkiv in tvorbo kolagena ter naše notranje sisteme za obvladovanje bolečin. Vse to skupaj bolnikom odvzame bolečino.

Eva Majnik

Knjiga: Zdravljenje z rdečo svetlobo 

LED-panel za rdečo in infrardečo svetlobno terapijo (SunGrow VIG 500)