Priročnik za zdravo prehranjevanje

Zastrupitvi s hrano največkrat botrujejo neprevidnost in slabe navade v kuhinji. Izpolnite ta test, če želite izvedeti, koliko veste o pravilni uporabi in pripravi hrane. Možnih je več pravilnih odgovorov.

1. Katero živilo je najvarneje kupiti na ulici? a) banane b) pomaranče c) hot dog d) hamburger

2. Kje v hladilniku hranimo odmrznjeno surovo meso? a) na zgornji polici b) ni pomembno c) na spodnji polici

3. Kaj drži? a) Kuhano hrano shranjujemo ločeno od nekuhane. b) Pripravljeno hrano vedno pokrijemo. c) Surovo meso je varnejše za uživanje kot kuhano.

4. Katera okužba je najnevarnejša? a) botulizem b) salmonela c) listerija

5. Ali je varno kuhati meso, vzeto neposredno iz zamrzovalnika? a) da b) ne

6. Katere živali prenašajo okužbo? a) muhe b) miši c) podgane

7. Po rezanju surovega piščanca moramo vedno: a) temeljito oprati nož in desko za rezanje b) dobro umiti roke c) previdno in hitro odstraniti odpadke

8. Zakaj ne smemo dati vroče hrane v hladilnik? a) Ker se bo v njej razvila salmonela. b) Ker bo segrela drugo hrano v hladilniku in povečala možnost okužbe. c) Ker se bo hitreje pokvarila.

9. Do kdaj po zaužitju hrane se lahko pojavijo simptomi zastrupitve? a) v 4 urah b) v 24 urah c) v 5 dneh

10. Kateri hrani se morajo izogibati nosečnice? a) jabolkom b) mehkemu siru c) ribam

11. Kako hladen mora biti hladilnik? a) med 3 stopinjami in zmrzovanjem b) 32 stopinj pod ničlo c) 12 stopinj ali manj

12. Kaj lahko kaže na zastrupitev s hrano? a) glavobol b) bruhanje c) driska

13. Zakaj je listerija nevarna za nosečnice? a) lahko povzroči splav b) lahko vpliva na nerojenega otroka c) lahko vpliva na tvorjenje materinega mleka

14. Katero živilo je pogost vzrok zastrupitve s salmonelo? a) perutnina b) sadje c) mleko

15. Kako vroča mora biti hrana, da je pravilno kuhana? a) 70 stopinj b) 50 stopinj c) 30 stopinj

REZULTATI

Pravilni odgovori s točkami so:

1. a) 2 in b) 2 – Banane in pomaranče, shranjene v embalaži za enkratno uporabo, so najvarnejša »ulična hrana«.

2. c) 2 – Meso shranjujemo na spodnji polici, da kri, ki kaplja z njega, ne onesnaži druge hrane.

3. a) 2 in b) 2 – Surovo meso je ena najbolj nevarnih vrst hrane.

4. a) 2 – Botulizem je daleč najnevarnejša okužba.

5. b) 2 – Meso pred kuhanjem obvezno odmrznemo, sicer v sredini ne bo pravilno kuhano.

6. a) 1 in b) 1 in c) 1 – Vse te živali lahko prenašajo okužbo.

7. a) 1 in b) 1 in c) 1 – Storiti bi morali vse te stvari.

8. b) 2 – Če damo v hladilnik vročo hrano, se temperatura v njem zviša, ostala živila v njem pa se segrejejo na nevarno raven.

9. c) 2 – Zastrupitev se lahko pojavi do pet dni po zaužitju okužene hrane.

10. b) 2 in c) 2 – Nosečnice se morajo izogibati mehkim sirom in drugi hrani iz nepasteriziranega mleka, saj ti verjetno vsebujejo listerijo.

11. a) 2 – Hladilnik naj bo nastavljen med zmrzovanjem in 3 stopinjami, da preprečimo razvoj bakterij.

12. a) 2 in b) 2 in c) 2 – Pojavijo se lahko vsi ti simptomi zastrupitve.

13. a) 1 in b) 1 – Listerija lahko povzroči splav in vpliva na nerojenega otroka.

14. a) 2 – Perutnina je pogost vzrok zastrupitve s salmonelo.

15. a) 2 – Hrano kuhamo pri najmanj 70 stopinjah, da uničimo bakterije.

Če ste zbrali manj kot 30 točk, si preberite poglavje ovarnosti živil v Priročniku za zdravo prehranjevanje

D. N.

Knjiga: Priročnik za zdravo prehranjevanje