Fermentirano japonsko slivo umeboši, ki napolni prebavni trakt z zdravimi bakterijami in prebavnimi encimi, tradicionalna kitajska medicina stoletja uporablja pri težavah s prebavo. V Sloveniji jo sedaj ponuja Roberteka v Ljubljani in Mariboru, potem ko so prišli v stik z Yasmin Hong, podjetnico iz Gradca, ki je pripeljala izdelek iz Azije na zahod. »Dva fermentirana sadeža njenega podjetja Share Swiss – japonsko slivo in pomelo – smo hoteli vključiti v našo ponudbo, kakor hitro smo ju preizkusili. Sta namreč fenomenalna in učinkujeta že v petih do osmih urah po zaužitju. Še več, izdelki dajejo tudi dolgoročne učinke, česar še nismo srečali. V Sloveniji trenutno še ni ničesar takšnega,« je pojasnila Maja Krajnc, ki že osem let vlaga svojo energijo v Roberteko, za katero pravi, da je njen tretji otrok.
Zakaj ste se odločili vključiti v svojo ponudbo fermentirane sadeže?
V Roberteki smo poznani kot proizvajalec lastnih prehranskih dopolnil z visokimi vrednostnimi učinki, ki jih naše stranke navadno uporabljajo v terapevtske namene. Z izdelki Share smo prišli v stik prek našega partnerja v Avstriji, kjer jih tudi izdelujejo. Tako smo tudi prišli v stik z Yasmin Hong iz podjetja Share. Njo je pri fermentirani japonski slivi navdušilo takojšnje učinkovanje, boljše počutje in takojšnja odprava zaprtosti. Ko jo je nekaj časa uživala sama in videla, da učinki ne pojenjajo, ampak se počuti iz meseca v mesec bolje, je bila še bolj navdušena. Odločila se je vrniti v svojo deželo, svojo kulturo, spoznati ljudi, ki te izdelke izdelujejo, in se odločila, da jih pod svojo blagovno znamko Share pripelje v Evropo.
Odprava kronične zaprtosti ali akutne zaprtosti je najmočnejši in najhitrejši učinek fermentiranih japonskih sliv in pomela.
Kaj vsebuje fermentirana japonska sliva?
Ponaša se z veliko količino prebiotikov in probiotikov. Med najpomembnejšimi snovmi v izdelku so prebavni encimi. Vsebuje pa tudi pravi koktajl različnih snovi, ki nam pomagajo pri prebavi, kot so vitamini, minerali, antioksidanti ter mnoge esencialne in neesencialne aminokisline.
In kakšni so njeni učinki?
Prebavni trakt opolnomoči z zdravimi bakterijami; prebavni encimi očistijo prebavni trakt, torej ga razstrupijo in v splošnem odpravijo težave z odvajanjem. Ko je črevesje razstrupljeno, je posledično lepša koža, jetra so očiščena, tako da z uživanjem tega fermentiranega sadja posredno vplivamo tudi na zdravje črevesja, žolča, jeter in kože. Veliko bolezni izhaja ravno iz črevesja. Če za črevesje ne skrbimo dobro, iz njega izhaja veliko težav in bolezni. Z uživanjem fermentiranih japonskih sliv se začnejo kazati izboljšave na vseh področjih, ki so povezane s prebavnim traktom.
Imunski sistem v veliki meri izvira iz prebave, iz prebavnega trakta. Velik vpliv na to ima zdrava črevesna pregrada. Črevesna pregrada preprečuje vdor raznih nezdravih mikroorganizmov, bakterij in virusov iz prebavnega trakta v telo in kri. To pa je vzrok za mnoge težave, ki se kažejo na drugih organih in delih telesa in velikokrat ne vemo in sploh ne sumimo, da dejansko izvirajo iz prebavnega trakta. Fermentirane slive pomagajo obnoviti črevesno pregrado in s tem pomagajo pri mnogih težavah. Velikokrat uporabniki opazijo izboljšanje pri težavah in bolezenskih stanjih, za katere sploh niso vedeli, da so izvirale iz črevesja, dokler niso začeli uživati fermentirane japonske slive.
Lahko kaj več poveste o postopku fermentacije, koliko časa traja, kakšna zelišča dodajo?
Yasmin Hong je na Japonskem našla družino, ki še vedno fermentira po tajnem receptu dinastije Tang, najstarejše in najboljše pridelovalke fermentiranih japonskih sliv na svetu, in se povezala z njimi. Posebnost Share fermentiranih japonskih sliv je, da imajo najdaljši fermentacijski postopek in so zato hranilno najbolj bogate.
Fermentirano slivo in pomelo priporočamo tudi po agresivnih terapijah, pri težavah z kožo, zamaščenih jetrih ali žolču ter splošnem slabem počutju.
Fermentirane so v kontroliranem postopku, kjer je za zagotavljanje neoporečnosti in konsistentnosti razvito posebno okolje. Fermentacija poteka trideset mesecev, izključno bakterijsko. Dodajo se visokokakovostna zelišča, kot so murva, yerba mate (paragvajski svetlik) in naravni izvleček karotena.
Da se slive lahko trideset mesecev fermentirajo in ohranijo svoje najboljše lastnosti ter se preobrazijo v čudežno živilo, omogočajo bakterijske kulture, ki so se prenašale skozi stoletja iz roda v rod. Z izločanjem slabih in ohranjanjem le najboljših bakterijskih kultur ima družina Tang na Japonskem izjemno cenjene in strogo varovane baterijske kulture, ki jih ni možno vzgojiti v samo nekaj letih. In zato je tudi njihov izdelek, ki se v Evropi prodaja pod blagovno znamko Share, tako edinstven.
Pri katerih težavah naj bi uživali fermentirano japonsko slivo?
Odprava kronične zaprtosti ali akutne zaprtosti je najmočnejši in najhitrejši učinek fermentiranih japonskih sliv in pomela. A njuni učinki so veliko globlji in širši. Fermentirano slivo in pomelo priporočamo ljudem s kroničnim zaprtjem, po dolgih antibiotičnih ali kakšnih agresivnih terapijah, ob težavah z kožo, kot so luskavica, dermatitis in akne, pri zamaščenih jetrih, žolču, in splošnem slabem počutju.
Izdelka se razlikujeta po sestavi, kakor se razlikujeta ta dva sadeža kot taka. Pomelo za razliko od fermentirane slive vsebuje snov naringin in eterična olja. Naringin je zelo močan prebiotik iz skupine flavonoidov. Zaradi te pomembne sestavine je še močnejši kot fermentirana japonska sliva. Zato ga priporočam ljudem, ki imajo hujše težave z zaprtjem ali kakršnekoli druge zdravstvene težave.
Imate kakšne povratne informacije strank ali morda vas samih po uživanju sliv umeboši?
Uporabniki nam vsak dan pošiljajo povratne informacije, mnoge objavimo na spletni strani Shareswiss.si. Sama imam z uživanjem fermentiranega pomela izjemno izkušnjo z luskavico, ki se mi je pojavila po prvem porodu in se po drugem še poslabšala. Pomelo sem redno uživala tri mesece, torej devetdeset dni vsak dan polovico pomela. Moja koža se je nekje po treh tednih začela res intenzivno obnavljati, regenerirati, in se je popolnoma obnovila po kakem mesecu in pol. Sedaj vzdržujem uporabo pomela dvakrat na teden po polovico sadeža, in moja koža je res lepa. Priporočila sem ga že tudi marsikateri stranki in povratne informacije so enake.
V čem se vaši fermentirani japonski izdelki razlikujejo od podobnih izdelkov na našem trgu?
Share izdelke ljudje pogosto primerjajo s prebiotiki in probiotiki, ker je to edino, kar podobnega poznajo. čeprav so ti izdelki drugačni in jih ne moremo primerjati z nobenim drugim izdelkom na trgu. Razlikujejo se predvsem v tem, da so to popolnoma naravni izdelki, ki niso izdelani v laboratoriju. Vsebujejo naravno kombinacijo snovi, ki ima intenzivnejši učinek na telo od vseh izdelkov, s katerimi jih ljudje pogosto primerjajo.
Andreja Paljevec
Fermentirane japonske slive »ShareOriginal« (7 kosov)
Fermentirane japonske slive »ShareOriginal« (500 g, okoli 33 kosov)
Fermentirane pomelo grenivke »Share Pomelozzini« (4 kosi)
Fermentirane pomelo grenivke »Share Pomelozzini« (170 g, okoli 20 kosov)