Laserska ura

Kar smo nekoč lahko le videli v znanstvenofantastičnih filmih, je zdaj lahko na naši roki. Na levo zapestje si zapnemo oddajnik hladne laserske svetlobe v obliki ure. Ko nastavimo čas in moč svetlobe, začne s spodnje strani, ki je v stiku s kožo, svetiti laserska svetloba v rdeči, modri, zeleni in rumeni barvi. Vsaka na svoj način deluje blagodejno na telo. Na naši roki tako hkrati potekajo tri obravnave. Akupunktura energijskih meridianov brez igel. Protibolečinsko delovanje brez katerih koli učinkovin. In delovanje od zunaj na kri. Vse to pa povsem neslišno in neboleče. Pa naj kdo reče, da to ni vesoljsko …

Obravnava z laserjem nizke moči uporablja hladno lasersko svetlobo za blaženje številnih problemov.

Ta inovativna priprava je narejena na podlagi najnovejših izsledkov raziskav o pozitivnih učinkih laserja nizke moči na človeka. »Laserska ura«, kot se naprava imenuje, čeprav ne kaže časa, je namenjena uravnavanju visokega krvnega tlaka, visoke ravni krvnega sladkorja in povišanega holesterola v krvi, pa lajšanju bolezni srca in ožilja, blaženju nahoda in tinitusa ter zmanjševanju bolečin v mišicah in sklepih.

Laser oddaja štiri različne barve. Vsaka ima svojo valovno dolžino, ki svojstveno vpliva na telo. Pa poglejmo, kako.

RDEČA SVETLOBA

Rdeča svetloba blaži stres, utrujenost, tesnobo, napetost, uravnava srčni utrip in krvni tlak, dviguje motivacijo, blaži nespečnost. To so tegobe, ki jih najpogosteje povezujemo z visokim tlakom, pomanjkanjem melatonina (hormona, ki vpliva na spanje) in serotonina (hormona sreče). Rdeča svetloba izboljšuje mikrocirkulacijo ali obtok krvi v drobnih žilicah po telesu ter celično dejavnost. S spodbujanjem različnih skupin levkocitov ali belih krvničk krepi imunski sistem.

MODRA SVETLOBA

Modra svetloba deluje protivnetno. Povečuje nastajanje dušikovega oksida. Dr. Louis Ignarro, Nobelov nagrajenec za medicino za odkritje pomembnosti dušikovega oksida za srčno-žilni sistem, je dejal, da lahko z dušikovim oksidom popravimo poškodbe na srčno-žilnem sistemu. Povečanje ravni dušikovega oksida vpliva tudi na boljšo vzdržljivost. Izboljšuje kognitivne zmogljivosti. Zavira prehitro staranje. Izboljšuje mikrocirkulacijo. Uravnava krvni tlak in raven holesterola. Je preventiva pred zapleti sladkorne bolezni; uravnava inzulin, kar ima dober učinek pri sladkorni bolezni.

Modra svetloba spodbuja tudi telomere, kar celicam daje energijo in zavira staranje. Zaradi povečanja dejavnosti fibroblastov – vezivnih celic, ki tvorijo kolagenska in elastična vlakna – izboljšuje celjenje ran. Zaradi spodbujanja dihalne verige mitohondrijev, ki so »celične energijske tovarne«, pa omogoča boljši dovod kisika do tkiv organizma.

RUMENA SVETLOBA

Rumena svetloba spodbuja presnovo vitamina D in serotonina. Vitamin D, ki ga imenujemo tudi vitamin sonca, je nujen za kosti, povezovalna tkiva in imunski sistem. Pomaga v boju z okužbami, uravnava presnovo in hormonski sistem.

Serotonin je hormon sreče in je v telesu tesno povezan s številnimi dogajanji. Ob povezavi z določenimi receptorji (mesti na površini celic, na katera se vežejo razne snovi) vpliva na krčenje krvnih žil srčno-žilnega sistema. Uravnava tudi peristaltiko ali ritmično krčenje in raztezanje črevesja. Brez serotonina smo čustveno zelo neubrani. Rumena svetloba poveča raven serotonina v krvi ter zato izboljša počutje in vitalnost. Ravno tako spodbuja dihalno verigo mitohondrijev ter deluje razstrupljevalno in proti potrtosti.

ZELENA SVETLOBA

Zelena svetloba se veže na hemoglobin, snov, ki daje rdečim krvničkam barvo in prenaša kisik v tkivo. Izboljšuje funkcionalnost in elastičnost celic in jim zagotovi boljšo oskrbo s kisikom. Izboljša še vezavo kisika, zmanjša raven mlečne kisline, izboljša pretok krvi. Podobno kot rumena svetloba tudi zelena spodbuja dihalne verige mitohondrijev.

Laser nizke moči deluje na ravni mitohondrijev, zmanjšuje oksidativni stres ter poveča tvorjenje goriva, ki ga telo rabi za energijo.

DVAKRAT NA DAN

Za uspešno obravnavo zadostuje uporaba laserske naprave enkrat do dvakrat na dan. Denimo zjutraj in zvečer, lahko tudi pred spanjem, vsakič po trideset minut. Baterija v napravi zdrži en teden, nato jo napolnimo – lahko tudi s polnilcem za hitro polnjenje za mobilni telefon. Uro vedno uporabljamo na levi roki – ne glede na to, ali smo levičar ali desničar –, saj je naprava tako zasnovana, da svetloba deluje na levo radialno arterijo.

Izberemo lahko štiri stopnje moči delovanja; moč delovanja postopno povečujemo. Ravno tako lahko postopoma povečujemo čas – do šestdeset minut. Splošno pravilo uporabe je trideset minut enkrat do dvakrat dnevno pri največji moči. Terapijo izvajamo deset dni, potem naredimo dan ali dva premora in nadaljujemo naslednjih deset dni. Prvi rezultati bodo opazni po mesecu dni uporabe.

Laserski uri so priloženi trije kabli: za povezavo z »oddajnikom« svetlobe za uho, za nos in za meridiane na koži. Prvega vstavimo v ušesa kot slušalke in z njim blažimo denimo tinitus, to je zvenenje, piskanje, šumenje v glavi ali v ušesih. Drugega damo v nos in si z njim olajšamo nahod, alergije in podobno. Tretji pa omogoča obsevanje izbranega telesnega področja, da z njim zmanjšamo bolečine.

HLADNA SVETLOBA

Obravnava z laserjem nizke moči uporablja hladno lasersko svetlobo za blaženje številnih problemov. Od leta 1950 je objavljenih več kot štirideset neodvisnih študij, ki dokazujejo, da tovrstna uporaba laserja zmanjšuje vnetje, izboljša krvni obtok ter pozitivno vpliva na celice in tkiva organizma. Tukaj ne govorimo o medicinskih laserjih visoke moči, ki jih uporabljajo za rezanje in uničevanje tkiv. Učinek laserja nizke moči je omejen na točno določeno valovno dolžino laserja in njegovo moč. Deluje na ravni mitohondrijev, zmanjšuje oksidativni stres ter poveča tvorjenje ATP – goriva, ki ga naše telo rabi za energijo.

Kura z laserjem nizke moči je glede na akupunkturo in kiropraktiko, ki imata zelo dolgo zgodovino, sorazmerno nov pristop. Omogočil ga je napredek tehnologije. Prvo napravo z uporabo hladnega laserja oziroma laserja nizke moči je Ameriški urad za prehrano in zdravila FDA odobril že leta 2001.

FOTODINAMIČNA OBRAVNAVA

Uporaba vidne ali bližnje infrardeče svetlobe nizkih moči za zmanjšanje bolečin, vnetij in oteklin, hitrejše celjenje ran, tkiv in živčevja ter preprečevanje celične smrti in poškodb tkiv je poznana že več kot štirideset let.

In kako je sploh mogoče, da se svetloba prenaša po telesu in vpliva na dogajanje v njem? Da pride do fotokemičnega učinka, molekularni fotosprejemnik ali kromofor vsrka fotone ali delce svetlobe. V tkivih je namreč »optično okno«. Maksimalno prodiranje svetlobe je v območju med 650 in 1200 nanometri.

Mehanizem učinkovitosti in delovanja laserja nizke moči je tesno povezan z mitohondriji. Fotoreceptorji mitohondrijev citokrom C oksidaze vsrkajo svetlobo ter povzročijo povečanje tvorjenja ATP in reaktivnih kisikovih spojin. Sprošča se dušikov oksid, ki pomaga pri regeneraciji in popravilu tkiv. Še bi lahko naštevali mehanizme delovanja, vendar se ne bi radi spuščali v strokovne podrobnosti. Lahko pa jih preberete v navodilih za uporabo, ki so priložena napravi.

Ne glede na številna poročila o uspešnosti uporabe laserske svetlobe nizke moči in vitro (v epruveti), na živalih in v kontrolnih kliničnih študijah, je zahodna medicina do tega še vedno zadržana. A sodobna tehnologija omogoča njeno uporabo tudi že navadnim smrtnikom, zato jo velja izkoristiti za izboljšanje kakovosti življenja.

T. S.

Zapestna ura z laserjem za dobro počutje