Terapevtska LED svetilka z dnevno svetlobo

,

V decembrskih Misterijih smo predstavili terapevtsko LED svetilko z dnevno svetlobo, ki ublaži zimsko depresijo. Kar nekaj bralcev nam je navdušeno sporočilo, da jim svetilka izboljšuje razpoloženje in dviguje raven energije. Tudi izsledki raziskav potrjujejo, da je lahko svetlobna terapija pri blaženju zimske depresije enako učinkovita kot antidepresivi.

Svetlobna terapija je varna in neinvazivna metoda, ki uravnava tvorjenje hormonov, kar povečuje naše dobro počutje v temnejših mesecih leta ali vse leto. Svetloba iz svetilke je usmerjena na vzrok, to pa so motnje v cirkadianem ritmu, ki so povezane z menjavo dneva in teme. Ta ritem biološke aktivnosti organizma se ponavlja približno vsakih štiriindvajset ur.

Ko svetloba iz svetilke prehaja skozi mrežnico, pošilja živčne signale v možgane, naj se zmanjša tvorjenje hormona melatonina, ki nas uspava čez dan, ter poveča raven serotonina, hormona sreče in dobrega razpoloženja. Melatonin se tvori, ko se stemni, in nam sporoča, da je čas za spanje. Njegovo nastajanje je zaradi krajših dni in manj dnevne svetlobe večje pozimi. S svetlobno terapijo ponovno vzpostavimo ravnovesje, dvignemo razpoloženje in energijo, saj svetilka posnema dnevno svetlobo; torej smo čez dan manj zaspani in imamo več energije.

URAVNAVA TELESNO TEŽO

Motnje v naši notranji telesni uri, ki jo nadzira cirkadiani ritem, lahko povzročijo tudi povečanje telesne teže. Cirkadiani ritem namreč, kot rečeno, uravnava naraščanje in upadanje različnih hormonov v telesu. Ponovno ga lahko uskladimo med drugim tako, da se vsak dan zbudimo ob istem času. Če vsak dan zaspimo in se zbudimo ob isti uri, se bo naše telo naučilo prilagoditi novemu ritmu. Če te spremenjene vzorce spanja podpremo s svetlobno terapijo, bodo rezultati hitrejši. Zato si vsak dan privoščimo najmanj polurno terapijo s svetilko. V dveh tednih že lahko pričakujemo izboljšanje razpoloženja, počutja in vzorcev spanja. Najboljši čas za svetlobno terapijo je osma ura zjutraj, saj sovpada z nastajanjem vitalnih hormonov.

TRI BARVNE OSVETLITVE

LED svetilka omogoča tri različne barve osvetlitve, zato jo lahko prilagodimo času dneva, ko uporabljamo svetlobno terapijo:

• Hladna bela svetloba, ki zagotavlja najmočnejšo izpostavljenost svetlobi in je najboljša za krajše terapije. To svetlobo uporabljamo zjutraj, ker sovpada z našo naravno ravnijo hormonov.

• Topla bela svetloba, ki je najprimernejša za osebe z občutljivimi očmi. Toplejša svetloba nam pomaga ponastaviti spalne cikle.

• Naravna svetloba, ki združuje prednosti hladne bele in tople bele svetlobe. Lahko jo uporabljamo ves dan, zlasti med delom za računalnikom. Ta nastavitev je primernejša za poznejše terapije s svetlobno terapijo, saj nas ne spodbudi tako močno kot hladna bela svetloba.

Eva Majnik

Terapevtska LED svetilka z dnevno svetlobo