Trumpova administracija je ustanovila prvo vesoljsko vojsko.

Potem ko sta New York Times in Politico 16. decembra 2017 obelodanila obstoj ameriškega programa AATIP – kar je okrajšava za Advanced Aerospace Threat Identification Program ali »Napredni program za prepoznavanje letalskih in vesoljskih groženj« – ter prve »uradne« videoposnetke NLP-jev, so zgodbo povzeli vsi svetovni mediji. S potrditvijo pristnosti teh posnetkov pa je padla že naslednja domina v nizu. Kdo bi si še nekaj let nazaj mislil, da se bo naslov članka v slovitem mediju Time glasil: »Najboljši ameriški astrofiziki resno obravnavajo NLP-je. Morda bi jih morali tudi vi.«

Američani že lep čas proučujejo NLP-je oziroma anomalije neznanih vesoljskih, zračnih, potopljenih in transmedijskih predmetov.

Pentagon je leta 2017 priznal obstoj tajnega programa AATIP, v katerem so v letih od 2007 do 2012 proučevali bližnja srečanja z NLP-ji. Letni proračun programa, katerega pobudnik je bil senator Harry Reid in ki je bil skrit v proračunu ministrstva za obrambo, je znašal 22 milijard dolarjev. Dobra polovica tega denarja se je stekala k njihovemu zunanjemu partnerju – ameriškemu podjetju za vesoljsko tehnologijo Bigelow Aerospace oziroma v njihov »oddelek za napredne vesoljske študije« ali BAASS.

Luis Elizondo, nekdanji direktor AATIP-a, pravi, da naj bi deloval program tudi po njegovi uradni ukinitvi. Nekateri viri celo trdijo, da so se podobni programi v tajnosti odvijali skozi več zadnjih desetletij – čeprav naj bi 17. decembra 1969 ukinili projekt Blue Book ali »Modra knjiga«, v okviru katerega so v letih od 1952 do 1969 zabeležili več kot dvanajst tisoč videnj neznanih letečih predmetov.

Američani so tisti, če se naslonimo na poročila medijev, ki se prvi odpirajo javnosti s poročanjem o NLP-jih. A jim nekatere druge države hitro sledijo.

VLADNI PROJEKTI PROUČEVANJA NLP-JEV

Kakor koli že, uradni naslednik programa AATIP je bil program UAPTF (The Unidentified Aerial Phenomena Task Force ali »Delovna skupina za neznane zračne pojave ali NZP-je«). Ta program naj bi standardiziral zbiranje in poročanje o opažanjih NLP-jev.

Kasneje, novembra 2021, je začel delovati njegov naslednik AOIMSG (Airborne Object Identification and Management Synchronization Group ali »Usklajevalna skupina za identificiranje in evidentiranje zračnih objektov«). Julija 2022 pa so program AOIMSG preimenovali v AARO (All-domain Anomaly Resolution Office ali »Urad za reševanje anomalij na vseh področjih«) in razširili njegovo področje delovanja.

Američani tako že lep čas sistematično zbirajo in proučujejo NLP-je oziroma anomalije neidentificiranih vesoljskih, zračnih, potopljenih in transmedijskih predmetov.

VESOLJSKA VOJSKA

Ameriški kongres je 20. decembra 2019 ustanovil čisto prvo vesoljsko vojsko po imenu USSF (U.S. Space Force ali »Vesoljske Sile ZDA«).

Ta prva nova veja ameriških oboroženih sil po triinsedemdesetih letih bi naj bila povsem nepovezana z dogajanjem na področju razkrivanja informacij o NLP-jih. Bolj se sklicujejo na »zemeljske« naraščajoče grožnje, ki naj bi jo predstavljali skoraj enakovredni zemeljski konkurenti v vesolju. Vseeno pa bode v oči dejstvo, da je bila USSF ustanovljena ravno v času, ko je Pentagon potrdil obstoj NLP-jev in ko se Američani (predvsem mediji) tako zelo radi sprašujejo, ali so NLP-ji grožnja za njihovo državo.

KITAJCI PROUČUJEJO NLP-JE

Na drugi strani sveta kitajska vojska prav tako budno spremlja dogajanja v svojem zračnem prostoru. V zadnjih letih so zabeležili več videnj civilistov, pa tudi vojakov. Ustanovili so posebno operativno skupino za proučevanje NLP-jev. Pomagajo si tudi z umetno inteligenco.

Odgovor na vprašanje, ali so tudi Kitajci kdaj uradno potrdili srečanje z NLP-jem, je pritrdilen.

»Pogosto pojavljanje neidentificiranih zračnih razmer (unidentified air conditions) v zadnjih letih … prinaša resne izzive za varnost zračne obrambe naše države,« je v poročilu za leto 2019 dejal Chen Li z Akademije za zgodnje opozarjanje zračnih sil kitajske vojske. »Ena od prednosti umetne inteligence je, da lahko razmišlja zunaj okvirov – preverja drobce informacij, razpršene po številnih zbirkah podatkov, ustvarjenih v različnih časih in na različnih lokacijah, ter vleče povezave, ki jih človeške oči ne vidijo – ter tako pomaga ugotoviti, kaj je povzročilo opažanja: sovražna država, ljubiteljski letalski navdušenci, narava ali drugi razlogi,« pravi Li.

Kitajci so vzpostavili večstopenjski sistem poročanja o NLP-jih. Prvo stopnjo sestavljajo vojaške radarske postaje, piloti zračnih sil, policijske postaje, vremenske postaje in observatoriji Kitajske akademije znanosti, ki zbirajo podatke. Te podatke potem obdelajo regionalna vojaška poveljstva ter se nato prenesejo v državno bazo. Poveljstvo kitajske vojske nato na podlagi različnih kriterijev določi »indeks ogroženosti«.

Odgovor na vprašanje, ali so tudi Kitajci kdaj uradno potrdili srečanje z NLP-jem, je pritrdilen. Gre za dogodek iz leta 1998, ko sta dve vojaški letali prestregli nizko leteč predmet, ki se je pojavil nad letalsko bazo v mestu Cangzhou v provinci Hebei. V opisu NLP-ja so navedli, da spominja na »gobo s kratkimi nogami«, s spodnje strani pa so se spuščali žarki svetlobe. Preden je izginil z radarja, je močno pospešil.

RADOVEDNI TUDI JAPONCI IN ANGLEŽI

Japonska se je aktivneje vključila v proučevanje NLP-jev predvsem na področju Tihega oceana. Aprila 2020 so začeli spreminjati napotke, kako naj vojaško osebje poroča o opaženih neznanih predmetih. Japonski obrambni minister Taro Kono, ki sicer ne verjame, da so ti objekti nezemeljskega izvora, je septembra 2020 japonskemu vojaškemu osebju naročil, kaj naj stori, če opazi NLP-je, ki bi lahko ogrožali državno varnost.

Angleži pa držijo informacije še v tajnosti. Nick Pope, nekdanji javni uslužbenec britanskega ministrstva za obrambo, med drugim odgovoren tudi za raziskovanje pojavov NLP, poziva vojsko in ministrstvo, da svoje ugotovitve sprostijo v javnost.

»Če ZDA menijo, da je to resno vprašanje obrambe in državne varnosti – in njihova dejanja jasno kažejo, da je tako –, bi moralo to storiti tudi Združeno kraljestvo,« pravi Pope. Verjame, da imajo posnetke, a jih ne želijo dati v javnost. Za nek posnetek tudi osebno ve, da obstaja. Britanci bi morali januarja 2021 dati v javnost celoten dosje, skupaj z barvnimi fotografijami, o videnju okoli tridesetmetrskega plovila, ki je leta 1990 lebdelo nad vasjo Calvine v škotskem višavju. Pred dvema letoma je namreč od tega videnja že poteklo trideset let in bi morali dokumente razkriti. Vendar pa je vlada prepovedala njihovo objavo še za nadaljnjih petdeset let.

NASA pa se vendarle počasi odpira in želi aktivno pripomoči k destigmatizaciji tega področja. Več o tem bomo pisali v naslednji številki Misterijev.

Aleksej Metelko

Dokazi o nezemljanih

NLP: misija Zemlja