Lipoproteini Ales Homovec

Večina, kar 75 odstotkov ljudi, ki doživi srčni infarkt, nima povišanega holesterola! To pomeni, da imajo »slab« holesterol LDL v mejah normale. Pogosto pa slišimo, da kak mlad človek umre zaradi srčnega napada. Zelo pogosto se to zgodi športnikom, ki so sicer v odlični kondiciji. Morda je med njimi imel kdo kako neodkrito prirojeno srčno težavo. A je zelo verjetno, da je imel povišano raven kaj malo znanega krvnega dejavnika, imenovanega lipoprotein a ali Lp (a). Ta prizadene približno enega od štirih do petih ljudi.

Visoka raven lipoproteina a za trikrat poveča možnost koronarne bolezni srca, možganske kapi in celo srčnega popuščanja.

Lipoprotein a je znan tudi kot »lepljivi holesterol«, saj spodbuja strjevanje krvi. To je maščoba, ki je prisotna v strdkih. Znanstveniki domnevajo, da gre za evolucijski povratek, nekaj, kar je bilo nekoč morda dragoceno za naše preživetje, zdaj pa je lahko za nas usodno.

Visoka raven Lp (a) za dvakrat do štirikrat poveča možnost koronarne bolezni srca, zadebelitve aortnih zaklopk, možganske kapi in celo srčnega popuščanja. Nekdo je slikovito opisal, da to počne tako, da odlaga obloge kot umetnik, ki na platno nanaša barvo.

Presenetljivo je, da ni v nikakršni povezavi z običajnimi ravnmi holesterola. Veliko ljudi, ki imajo visoke vrednosti lipoproteina a, ima normalne ali celo optimalne vrednosti holesterola in trigliceridov. Lp (a) bi tako lahko v veliki meri pojasnil, zakaj ima le približno četrtina ljudi, ki doživijo srčni infarkt, nezaželeno raven holesterola.

Konvencionalna medicina pravi, da za znižanje lipoproteina a ne morete storiti ničesar. Morda vam bodo svetovali, da vzamete statine, zdravila za zniževanje ravni holesterola v krvi, vendar je žal resnica takšna, da ti pogosto povzročijo dvig ravni Lp (a).

KAJ LAHKO STORIMO?

Odgovor smo poiskali pri Alešu Homovcu, strokovnjaku za celično medicino, ki je opravil izobraževanje v Dr. Rath Health Foundation na Nizozemskem.

Z medicinskim aparatom arteriografom ljudem meri elastičnost oziroma starost ožilja. Z meritvami (tako kot bi meril tlak) dobi celovito sliko stanja arterij v telesu, tudi najmanjših krvnih žilic. V sedmih letih je opravil več tisoč meritev v Sloveniji in tujini. Po meritvah se s preiskovanci pogovori tudi o dejavnikih tveganja, prehrani in (ne)zdravem življenjskem slogu. Pravi, da je večina infarktov in kapi nepričakovanih; tudi če živimo relativno zdravo, imamo lahko tak genski material, da imamo večje tveganje za infarkt in kap. Zato je pomembna meritev z arteriografom, ker je pri poslabšanih parametrih velika verjetnost povišanega lipoproteina a.

MERJENJE LIPOPROTEINA A

Aleš Homovec potrjuje, da je Lp(a) krivec za povečano število srčnih infarktov.

»Leta 1989 so delali tako imenovane Beisiegelove študije aort. Ugotavljali so, kakšna je struktura plakov oziroma strdkov. Notri ni bilo slabega LDL-holesterola, torej LDL ni kriv za strdke. V strdkih pa so našli lipoprotein a. Če je ta povišan, ga je zato treba znižati,« pravi strokovnjak.

Visoke ravni Lp(a) lahko povzročijo nastanek oblog ne le v koronarnih-srčnih, vratnih in ledvičnih arterijah ter arterijah nog, temveč tudi v spolnih organih. Če je vaša erekcija manjša kot nekoč in to ni posledica starosti, nizkega testosterona ali psiholoških dejavnikov, je to lahko delo lipoproteina a.

Homovec priporoča merjenje ravni Lp(a). To nam lahko izmerijo v laboratoriju, samoplačniško in na lastno pobudo. Test lahko opravijo v laboratoriju Synlab (bivši Adria lab) v Ljubljani, Celju in Mariboru. Vzorce pošljejo v analizo v svoj laboratorij v Nemčijo, rezultat dobimo v sedmih do desetih dneh. Test stane 20 evrov, skupaj z odvzemom krvi 22,5 evra. Naročanje ni potrebno, na odvzem je potrebno priti zjutraj in na tešče.

REŠITEV JE ELASTIN PLUS

»Problem pa je, da medicina ravni lipoproteina a ne meri, ker za znižanje njegove ravni nima zdravila,« pravi Aleš Homovec. »Vendar rešitev je. Razvili smo prehransko dopolnilo Elastin plus, ki nevtralizira Lp(a). Okoli njega naredi ›teflon‹, tako da se ne more zalepiti. Če pa so strdki že prisotni, jih Elastin plus lahko ›odplakne‹; seveda ne takoj, v letu ali dveh pa to že lahko pričakujemo,« pojasnjuje. Pristavlja, da se je pri več osebah koncentracija lipoproteina a znižala že po šestih mesecih uživanja Elastina plus.

Pri več osebah se je koncentracija lipoproteina a znižala že po šestih mesecih uživanja Elastina plus.

Prehransko dopolnilo Elastin Plus je formula za izboljšanje veznega tkiva. Formula je plod dolgoletnih raziskav dveh Nobelovih nagrajencev, dr. Linusa Paulinga in dr. Luisa J. Ignarra, nadgrajenih z rešitvami celične medicine.

Vsebuje tri aminokisline, ki delujejo na kolagen in elastin, pa glukozamin sulfat, ki ima vlogo pri vzdrževanju normalne funkcije hrustanca v sklepih. Vsebuje tudi Belinal, izvleček iz vej kočevske bele jelke, ki je eden najmočnejših antioksidantov. Tako dodatno izboljšuje elastičnost ožilja, preprečuje aterosklerozo v arterijah in varuje srčno mišico pred okvarami.

Elastin Plus s sinergijskim delovanjem stabilizira aorto in preprečuje nastanek anevrizem. Priporočen dnevni odmerek je ena merica prahu s kozarcem vode ali druge pijače. Dosegljiv je na Misteriji.si (45 €). Zadostuje za 30 dni.

Tatjana Svete

Razširjen članek si lahko preberete v reviji Misteriji, št. 355 (februar 2023).

 

Elastin Plus