Dušan-Portatis Kovač in naravno zeliščno hranilo za imunski sistem, izdelano v podjetju NANDIKA.

Dušan-Portatis Kovač, lastnik podjetja NANDIKA, združuje starodavna znanja iz slovenskega zeliščarstva z znanjem ajurvede ter informira svoje pripravke prek meditacije in indijskih obredov. V osmih letih je njegova sprva ljubiteljska dejavnost prerasla v sodobno inovativno podjetje v Ljubljani, ki pripravlja povsem naravne pripravke za uživanje in kozmetiko; ti poleg divjih zelišč vsebujejo še izvlečke zdravilnih gob, sadja in zelenjave ter krepijo imunski sistem in vračajo moč in energijo. Lani je za svoje delo prejel nagrado Healthcare & Pharmaceutical Award 2021 kot inovator s področja holističnega pristopa pridelave hrane.

Pripravek ima v gramu prahu skoncentrirano tri kilograme sadja, zelenjave in gob – kolikor jih je treba danes pojesti, če hočemo dobiti optimalna hranila.

Kako ste začeli?

Vse skupaj se je začelo, ko sem se vrnil iz Indije, kjer sem bil pri Sai Babi … Pri Sai Babi sem bil kar osemnajstkrat; tam sem se izšolal tudi za svečenika. Po poklicu sem kuhar in učitelj kuhanja ter šolan zeliščar. V Indiji sem veliko zvedel, kako oni razmišljajo o prehranjevanju in kako pripravljajo hrano, ki je energijsko močna. Svoje znanje iz kulinarike in zeliščarstva sem povezal s pridobljenim znanjem v Indiji in tako povezal tradicionalno znanje z vzhoda s tradicionalnim načinom zdravljena na zahodu. Moje prve pripravke sem shranjeval kar v kozarce za kumarice, potem sem jih dajal v vrečke, začel sem izdelovati tudi tinkture, potem pa sem začel razmišljati, kako tehnološko narediti pripravke, da ne grem v prostor klasičnih dodatkov k prehrani.

Na inštitutu Bion so po testiranju Nandika hranil ugotovili, da nosijo informacijo čiste kvantne zavesti.

Kakšni so vaši pripravki?

Iz živil vlečem ven hranila. Da dobim v pripravke čim več hranil, delam različne mešanice z gobami, sadjem, zelenjavo, zelišči, začimbami … Telo pri uživanju hrane črpa hranila, a povleče ven samo pet do deset odstotkov, ostalo pa prek prebave izloči. To pomeni, da balasta telo ne zadržuje. Sam pa sem šel v ta postopek zato, da se balast predela, odstrani in da dobimo čisto učinkovino. Telo namreč potrebuje učinkovino.

Kakšne postopke uporabljate?

Prvi postopek, ki ga uporabljam, je maceracija v alkoholu. Noter dam več kot tri tisoč petsto različnih vrst rastja. Govorim o gobah, sadju, zelenjavi, začimbah, zeliščih, lubju. Vsa ta živila vsebujejo hranila, antioksidante, vitamine, aminokisline. Uporabljam večinoma slovenske in hrvaške avtohtone rastline. Macerati stojijo leto dni. Po letu dni macerat sprešam, da dobim ven čista hranila oziroma neke vrste izvleček. Druga faza je fermentacija zelenjave. Uporabljam kar petinštirideset vrst zelenjave. To so živi probiotiki, hranila. Te fermentiram po posebnem postopku in spet s prešo stisnem ven vsa možna hranila. Iztisnjene ostanke iz macerata in fermentacije še dodatno posebej namakam v alkoholu. Temu se reče terjak, kar pomeni, da več različnih tinktur združiš skupaj. Potem uporabim še termični postopek, da postane tinktura nealkoholna. Uporabljam tudi spagiriko.

Kaj je spagirika?

Spagirika pomeni izgorevanje ostankov zelišč. To počnem v obredu, tako da dobim ven čisti beli, sivi pepel. To združim z nealkoholno tinkturo in dobim kompleksna hranila. Kar pa ostane od fermentirane zelenjave, posušim, zmeljem v prah, dodam suha zmleta zelišča in piransko sol s solnim cvetom. Tako dobim dve polnovredni soli s hranili, ki se uporabljata v kulinariki. Ob vsem tem praktično ni nobenega odpadka. Kar pa ostane viška, uporabim za posebno fermentirano gnojilo, ki je tudi inovacija na področju naravnih organskih gnojil. Naredil sem dve različici, eno za notranjo uporabo in rastlinjake in drugo za odprta polja kot hranilo za zemljo. Gre torej za popolno samooskrbo.

Kako ste prišli do teh postopkov?

Prek sporočil v meditaciji, spoznavanja ljudi na terenu, s študijem dela znanih zeliščarjev in mojstrov, spremljanjem strokovnih oddaj na televiziji in pa z lastnimi poskusi. Oblikovalec Oskar Kogoj mi je pred štirimi leti podaril zapuščino svojega strica, dekana Ivana Mozetiča. Ta je bil najprej župnik, nato se je izšolal za zdravnika in botanika ter si še za življenja pridobil naziv ljudski zdravnik. Bil je tudi učitelj patru Ašiču. Leta 1972, preden je umrl, je dejal Oskarju Kogoju, naj da njegove recepture nekomu, ki bo tega vreden. Po dvainštiridesetih letih mi je Oskar podaril njegovo zapuščino. Ko sem pogledal njegove zapise, sem videl, da delam tako rekoč iste stvari.

Vaš pristop k zdravju je holističen …

Držim se načela petih naravnih zdravnikov in to tudi vsakomur predlagam.

Prvi zdravnik je jutranje pitje vode. Od nekega izjemnega strokovnjaka za celično zdravljenje iz Lucerna sem zvedel, da so ugotovili, da so tisti njihovi pacienti, ki so zjutraj v dveh urah in pol postopoma spili dva litra vode, čez dan imeli superiorno »klimo« v telesu. Prva plast celične membrane, ki je obdana z vodo, kot gorivo priznava samo čisto vodo. Druga plast celične membrane pa nase veže vsa hranila. In če celica nima dovolj vode, ne more opravljati svoje funkcije, niti razstrupljati telesa. Ljudem zato predlagam, da zjutraj popijejo kozarec, dva vode in nato postopno dodajajo. Najkasneje do treh mesecev uspejo spiti do dva litra čiste vode in se vsi po vrsti drugače počutijo.

Drugi zdravnik so dihalne vaje, ki jih priporočam zjutraj. Učim tudi posebne himalajske tehnike.

Tretji zdravnik je pol ure dnevne zavestne hoje. Ne več. Sem pristaš tega, da je manj več. Zavestno je treba dihati, zavestno piti vodo, zavestno hoditi in se zavestno prehranjevati. Ljudje živijo zavestno morda samo petnajst do dvajset odstotkov, vse ostalo jim je rutina.

Četrti zdravnik so hranila, ki jih telo potrebuje za optimalno delovanje. Že Hipokrat je dejal, naj bo naša hrana zdravilo in zdravilo naša hrana.

Peti zdravnik pa je umirjanje, meditacija. Od celega dneva, štiriindvajsetih ur, nam vseh pet zdravnikov vzame eno uro časa.

Katera je prednost vaših pripravkov?

Če bi danes hoteli dobiti optimalna hranila, bi morali pojesti najmanj tri kilograme sadja in zelenjave na dan, so ugotovili evropski nutricionisti. Sam imam pripravek v prahu za hrano, v katerem je koncentrirano na en gram tri kilograme sadja, zelenjave, gob … Trideset kapljic mojih tinktur ustreza trem kilogramom sadja, zelenjave, gob. Če to poškropimo po obroku, dvakrat na dan, dobimo optimalno vse, kar telo potrebuje. Izdelke pa tudi informiram.

Kako?

Izšolal sem se v ajurvedi. Delam posebne obrede z agnijem, pudže … Ta informacija čiste kvantne zavesti je vnesena v vse izdelke. Vezana je na celico, hormone, žleze, podzavest, zavest in nadzavest. Svoje izdelke, praške, tekoče in pastile, sem dal testirati tudi na inštitut Bion.

Kaj so ugotovili?

Da nosijo informacijo čiste kvantne zavesti. Pri testirancih je bila najprej na področju amigdale tema, ko pa so zaužili naše pripravke, je začela prihajati svetloba in so se zelo dobro počutili. Dobil sem tudi certifikat, da imam to sposobnost za informiranje. Prek Amazona so opazili moje izdelke in so jih šli preverjat. Global Health & Pharmacy vsako leto išče v Evropi inovatorje na področju proizvodnje s področja medicine, farmacije, nutricionistike. Uvrstili so me najprej med prvih trideset, septembra lani pa so moje podjetje NANDIKA (sedaj NANDY5) prepoznali kot najbolj inovativno podjetje.

Andreja Paljevec

Nandy5 – ENERGY & IMMUNE BOOSTER, naravno zeliščno hranilo za imunski sistem (50 ml)

Nandy5 BALTHASAR – naravno hranilo z medicinskimi gobami (50 ml)

Nandy5 – PROSTEROS STRONG, naravno hranilo za prostato (50 ml)

Nandy5 – FIFTH DIMENSION CLEAR & VITALIZE – naravno zeliščno hranilo za čiščenje in vitaliziranje (50 ml)