Voda ki pomlajuje telo

Voda, ki jo spijemo iz informiranega kozarca Longy, podaljšuje telomere. To so pokazale meritve dolžine telomer pri petih testirancih, ki so osem mesecev pili vodo iz kozarca Longy. Vsem so se telomere podaljšale, kar pomeni, da je po pitju vode iz kozarca Longy njihova biološka starost manjša od njihove kronološke starosti.

Geni določajo, kako dolge bodo telomere ob rojstvu in kako hitro se bodo krajšale, toda lahko prevzamemo nadzor nad tem, kako dolge bodo.

Analizo vzorcev njihove sline (iz notranje sluznice ličnic), ki so jo testiranci oddali v Ljubljani, so opravili v grškem DNK laboratoriju za špansko podjetje Fagron Genomics (fagrongenomics.com). Gre za genetsko analizo, ki meri dolžino telomer in ocenjuje biološko starost človekovih celic.

Testirali so slino treh moških (starih 61, 76 in 81 let) in dveh žensk (starih 50 in 81 let), pred pitjem vode iz kozarca Longy in po njem. Vsak dan so spili najmanj štiri kozarce te vode. Pri vseh je bilo zaznati spodbudno daljšanje telomer, tako da se je njihova biološka starost zmanjšala glede na kronološko starost. Za koliko se telomere pri kom podaljšajo, pa je odvisno tudi od načina življenja, telesne teže, stresa, gibanja, zdrave prehrane, življenjskega obdobja in seveda zdravstvenega stanja v obdobju meritev.

TELOMERE

Telomera je kot plastična konica na koncu vezalke. Ščiti DNK pred razpletom med vsako celično delitvijo. Vsaka delitev celic povzroči nekoliko krajšo dolžino telomere in sčasoma se celica ne more več deliti. To se imenuje »Hayflickova meja« po odkritju dr. Leonarda Hayflicka, da imajo celice omejeno število delitev. Pri sesalcih so telomere zaščitene pred skrajšanjem do nastopa spolne zrelosti. Nato se z vsako celično delitvijo začnejo krajšati, kar sčasoma povzroči nezmožnost nadaljnje delitve, da bi nadomestili iztrošene, poškodovane ali obolele celice.

Obstaja pa encim, imenovan telomeraza, ki nastaja v celicah in spodbuja podaljševanje telomer. 

Obstaja pa encim, imenovan telomeraza, ki nastaja v celicah in spodbuja podaljševanje telomer. Epifiza ali žleza češarika tvori hormon epitalamin, ki celicam pove, naj tvorijo telomerazo, kar posledično povzroči daljše telomere v naši DNK. Funkcionalnost epifize s starostjo upada in je delno odgovorna za bolezni, povezane s starostjo.

»Človeške telomere se med staranjem skrajšujejo, vendar je hitrost tega pri vsakem posamezniku različna. Če poznamo stanje telomer in lahko spremljamo njihovo skrajševanje, dobimo zelo dragocene informacije za izboljšanje in prilagajanje terapij proti staranju. Obstajajo številne znanstvene študije, ki s krajšo dolžino telomer povezujejo nekatera vedenja in razmere v našem okolju, kot so stres, prekomerna telesna teža, depresivno razpoloženje, življenje v okolju z visoko stopnjo onesnaženosti … Dolžino in sposobnost varovanja telomer določa tudi naša genetika,« pravijo v španskem podjetju.

VPLIV NA GENE

Geni določajo, kako dolge bodo telomere ob rojstvu in kako hitro se bodo krajšale.

Barbara Černe v knjigi Priročnik za upočasnitev staranja – Kako živeti dlje z manj težavami  piše, da pa lahko prevzamemo nadzor nad tem, kako dolge bodo.

»Na primer: nekateri od nas se na težke okoliščine odzovemo tako, da nas je strah, smo zaskrbljeni ali se počutimo ogrožene, in ta naš odziv vpliva na telomere. Svoj odziv pa lahko preoblikujemo. Dokazano je, da več tehnik uma, telesa, vključno z meditacijo in qigongom, zmanjšuje stres in povečuje raven telomeraze, encimov, ki obnavljajo telomere. Tudi telesna vadba, ki krepi zdravje srca in ožilja, je odlična za telomere. Telomere ›sovražijo‹ predelano meso, kot so na primer hrenovke, dobro pa se odzovejo na svežo, polnovredno hrano. Soseske z nizko socialno kohezijo – kar pomeni, da se ljudje ne poznajo med seboj in si ne zaupajo – so slabe za telomere. To velja za vse ljudi ne glede na raven dohodka. Otroci, izpostavljeni številnim neugodnim življenjskim dogodkom, imajo krajše telomere. Telomere se neposredno prenesejo na še nerojenega otroka. Kar mislimo, jémo in kar smo pred spočetjem, vpliva na našega nerojenega otroka v trenutku spočetja. Tako se lahko na otroka prenesejo kratke in dolge telomere. Čeprav so se prenesle kratke, lahko z zdravim življenjskim slogom to spremenimo in naslednjim rodovom prenesemo boljšo zapuščino,« piše Barbara Černe. (Več o knjigi si preberite v naslednjem članku: »Živimo dlje z manj težavami«.)

Eva Majnik

Razširjen članek si lahko preberete v reviji Misteriji, št. 362 (september 2023).

Kozarec Longy za daljše življenje | Kozarec Longy za daljše življenje (dva kozarca)