Žafranovi cvetovi in nitke

Žafran je ena tistih redkih rastlin, ko je naravno zdravilno sredstvo dražje od kemičnega. Je namreč najdražja začimba na svetu. Pridobivajo ga iz cvetov pravega žafrana (Crocus sativus), zlasti iz posušenih cvetnih brazd (nitkam podobnih izrastkov v notranjosti cveta), ki jih zmeljejo, da dobijo začimbo. Za pol kilograma žafrana je potrebnih več kot petdeset tisoč cvetlic – za celo nogometno igrišče!

Najstarejše pisne omembe o uporabi začimbe žafrana v zdravilne namene so izpred tri tisoč šeststo let. Ko so ga znanstveniki sedaj preiskali, so njegovo učinkovanje primerjali s Prozacom, zdravilom za depresijo. Tako začimba kot zdravilo sta delovala enako dobro pri zmanjšanju simptomov depresije. Žafran pa je bil varnejši glede stranskih učinkov.Dvajset odstotkov ljudi v skupini s Prozacom je imelo spolno nezmožnost. To je pogost pojav pri mnogih zdravilih proti depresiji. V skupini z žafranom pa spolne nezmožnosti ni imel nihče, v knjigi Kako ozdravimo s hrano opisuje ameriški zdravnik dr. Michael Greger. 

Tako žafran kot Prozac sta delovala enako dobro pri zmanjšanju simptomov depresije. 

Količina žafrana, enakovredna odmerku Prozaca, lahko stane dvakrat toliko kot zdravilo. Toda poznejša študija je ugotovila, nadaljuje dr. Greger, da ima že samo vohanje žafrana psihološke koristi. Raziskovalci so začimbo tako razredčili, da sodelujoči niso mogli zaznati njenega vonja. Vseeno pa so pri ženskah, ki so vohale žafran dvajset minut, opazili znaten padec stresnih hormonov. V drugi skupini, ki je vohala placebo, tega učinka ni bilo. Ženske, ki so vohale žafran, so imele tudi znatno manj simptomov tesnobnosti. Če se torej počutite tesnobne, vohajte žafran!

ZA MANJ ALZHEIMERJA

Kljub milijardam dolarjev, namenjenih za raziskave Alzheimerjeve bolezni, ni učinkovite terapije, da bi obrnili njeno napredovanje, trdi dr. Greger. Obstajajo pa zdravila, ki lahko pomagajo obvladovati simptome. Vendar te lahko obvlada tudi nekaj, kar najdete kar v trgovini z živili. V neempiričnih študijah so tako poročali o nekaj izjemnih koristih začimbe kurkume. A najboljši potrjeni podatki o vplivu začimb na blažitev Alzheimerjeve bolezen kažejo, da je najkoristnejši žafran!

Tako so v dvojno slepem preizkusu ugotovili, da ta začimba iz cveta navadnega žafrana (Crocus sativus) pomaga zmanjšati simptome Alzheimerjeve bolezni. V šestnajsttedenski študiji so bolniki z blago do zmerno demenco, ki so jemali kapsule žafrana, pokazali v povprečju znatno boljšo kognitivno funkcijo kot skupina bolnikov, ki so jemali placebo.

Žafran so primerjali tudi z donepezilom, vodilnim zdravilom za Alzheimerjevo bolezen, ki se trži pod blagovnim imenom Aricept. Dvaindvajsettedenska dvojno slepa študija je ugotovila, da je žafran enako učinkovit pri lajšanju simptomov Alzheimerjeve bolezni kot donepezil. Na žalost to, da deluje enako dobro kot zdravilo, ne pomeni veliko. A oseba vsaj ne tvega stranskih učinkov zdravila, najpogosteje slabosti, bruhanja in driske. Čeprav ni dokazanega načina za ustavitev napredovanja Alzheimerjeve bolezni, boste osebi s to boleznijo morda lahko pomagali, če ji redno pripravljate hrano, začinjeno z žafranom, še svetuje dr. Greger.

TOLMINSKI ŽAFRAN

»V Sloveniji smo prvi začeli gojiti pravi žafran, eno najstarejših in najdragocenejših začimb na svetu. In to na popolnoma naraven način. Naš tolminski žafran oktobra, v času cvetenja, pobiramo in čistimo ročno, nato pa ga posušimo z vročim zrakom pri štiridesetih stopinjah Celzija. Na ta način ohranimo naraven okus in aromo. Specializirani laboratorij za kemične izdelke na Università degli Studi di Milano v Italiji je izvedel analizo, ki je pokazala, da je naš tolminski žafran prvovrstne kakovosti,« pravi Ivan Mangani, ki goji žafran s partnerko Anjo Bukudur v Tolminu.

NAJBOLJŠE SO NITKE

Pristavljata, da smo lahko neverjetno srečni, če imamo v svoji kuhinji škatlo žafrana, saj smo lastnik resničnega bogastva: »Prvič, cena žafrana je dražja od zlata, saj je edina začimba, katere vrednost se ni znižala že dva tisoč let, je ostala vredna svoje teže v zlatu. In drugič, v kuhinji je zelo dragocena in uporabna začimba. En gram žafrana vsebuje štiristo do štiristo petdeset niti. Za kuhanje ene jedi, kot je na primer pilau, boste potrebovali 0,125 grama.«

Žafran lahko kupimo v nitkah ali mletega. Najboljše so nitke, svetujeta, saj je tako večja verjetnost, da je žafran pravi in ne le ponaredek. Nitke tudi najdlje ohranijo okus. Mleti žafran nima tako močnega okusa, zato ga pri pripravi jedi porabimo več. Hitreje tudi izgubi okus in k takemu iznajdljivi trgovci zlahka primešajo še kakšno drugo začimbo v prahu.

Eva Majnik

Razširjen članek si lahko preberete v reviji Misteriji, št. 369 (april 2024).

Žafran Tolmin (1g)

Žafran Tolmin (10 g)