Priročnik za zdravo prehranjevanje

Ko beseda nanese na hujšanje, imamo vsi pripravljene izgovore, zakaj nam še ni uspelo. Nekaterih se zavedamo, drugi so skriti v naši podzavesti. Podajamo vam test desetih izgovorov za hujšanje, ki jih je proučil angleški zdravnik Vernon Coleman. Poiščite tiste, ki vas najbolj mučijo, in jih poskušajte s pomočjo zdravnikovih nasvetov preseči.

Če smo še tako zaposleni, lahko zmeraj najdemo čas za razumno prehrano in trajno izgubo odvečne telesne teže.

Nimam časa za dieto. Prava dieta – tista, s katero boste shujšali za vedno – ne zahteva nobenega časa. Ne glede na to, kako zaposleni in nepogrešljivi ste, bi morali zmeraj najti čas za razumno prehrano in trajno izgubo odvečne telesne teže.

Imam težke kosti. Kosti tehtajo zelo malo in k vaši teži doprinesejo le nekaj kilogramov.

Vsi v moji družini so debeli, to imamo v družini. Morda ste res podedovali gensko nagnjenost k debelosti, a to sploh ni tako zelo pomembno. Prekomerna teža ni prevladujoč gen, zato ni nujno, da ste debeli samo zato, ker so debeli vaši starši ali stari starši. Če ste pripravljeni sprejeti nove prehranjevalne navade in opustiti slabe, bi morali biti sposobni shujšati in ostati vitki.

Partner raje vidi, da imam nekaj mesa na kosteh. Drži, da večina moških raje vidi, da imajo njihove partnerice nekaj oblin. Če se sklicujete na ta izgovor, potem slecite vsa oblačila in se postavite pred ogledalo. To, kar vidite, vidi tudi vaš partner. Bodite iskreni do sebe: bi se opisali kot zaobljeni ali debeli?

Ne želim se omejevati pri hrani; to je moje edino zadovoljstvo. Nič ni narobe, če uživate v hrani. Če pa je to za vas edina radost, potem je z vami nekaj narobe. Najti morate nove cilje, ambicije, upanje, težnje.

V moji starosti ima vsak čezmerno telesno težo. Večina ljudi se s starostjo res nagiba k prekomerni teži. Prvič zato, ker se z leti čedalje manj gibamo, in drugič, ker imamo v starosti več časa in ga več posvečamo tudi prehrani. A to ni opravičilo; treba je le popaziti, da ne pojeste preveč in da čim več telovadite.

Ne morem se držati diete, ker moram velikokrat jesti zunaj. V restavraciji nihče ne sili gostov, da izberejo najbolj kalorično hrano ali da pojedo vse, kar jim prinesejo na mizo. Lahko nadzorujete svojo težo tako kot vsi drugi, le dovolj volje morate imeti za to.

Ne morem si privoščiti dietne hrane. Ni vam treba kupovati posebnih živil, naročati tablet ali obiskovati dragih tečajev. Jejte po pameti in predvsem manj. Vsakdo, ki si lahko privošči hrano, si lahko privošči tudi dieto.

Hujšanje je seksistično, ne želim pametovanja. Za našo pozornost se poteguje prehranska industrija, ki nas želi prepričati, da jemo čim več, po drugi strani pa zagovorniki raznih diet, ki želijo prodati svoje izdelke. Ne zmenimo se za njihova nagovarjanja in trditve, s katerimi vršijo pritisk na nas. To, da se racionalno prehranjujete in vzdržujete primerno težo, delate sami zase. Sledite sebi.

Krivi so moji hormoni. Če so krivi vaši hormoni, se nemudoma posvetujte z zdravnikom. Toda oseb, ki jim čezmerno težo povzročajo hormoni, je bolj malo, ljudi, ki so debeli zaradi prenajedanja, pa je zelo veliko.

D. N.

Knjiga: Priročnik za zdravo prehranjevanje