Knjiga Življenjski slog, ki razveljavi bolezni

Vzemite si trenutek in se umirite. Naj vam bo udobno in v tišini razmislite o tem, kaj osmišlja vaše življenje. Kaj vas navdihuje, da bi živeli še en dan, še eno leto, še eno desetletje? Morda bivanje ob vaših ljubljenih? Ali kaj, česar se želite naučiti, izkusiti ali doživeti? Kaj, kar bi radi delili z drugimi, jih naučili? Ali pa klic k pomoči, podpori in skrbi za druge?

Če ne bi imeli strahov, meja in omejitev in bi lahko živeli tako, kot si sami najbolj želite, kako bi bilo videti vaše življenje? Če izpustite vse, kar se ne ujema z vašo srečo in dobrim počutjem, kako bi bilo to čutiti? Dovolite intuiciji in modrosti vašega srca, da vas vodita kot kompas in vam pomagata živeti vaše optimalno življenje.

Tudi smisel življenja lahko prispeva svoj delež k razveljavitvi bolezni.

Kako bi bilo videti, če bi živeli popolnoma usklajeno z vašim srcem, v besedah in vedenju? Ob čem se počutite najbolj živo v svojem telesu in kaj vas v življenju najbolj osrečuje? Kakšen je občutek, ko si predstavljate življenje v sozvočju s tistim, kar vam največ pomeni?

RAZVELJAVITEV BOLEZNI

Ta vprašanja za samotestiranje v knjigi Življenjski slog, ki razveljavi bolezni svetujeta dr. Dean in Anne Ornish. Da, prav ste prebrali. Tudi smisel življenja lahko prispeva svoj delež k razveljavitvi bolezni. Če ima človek smisel življenja in sledi svojemu notranjemu glasu ter hkrati kakovostno skrbi za svoje telo, se mu življenje lahko podaljša.

Ko obravnavava bolnike, pravita avtorja knjige, jih večkrat vprašava: »Zakaj želite živeti dlje?«

»Hmm, tega me pa še nihče ni vprašal. Naj pomislim – rad bi živel dovolj dolgo, da bi videl svoje otroke odrasti in da bi bil ob njih, ko me bodo potrebovali. Da bi plesal na njihovi poroki in da bi videl svoje vnuke. Želim se ljubiti s svojo ženo, ji pomagati lajšati trpljenje na svetu, biti uspešen pri svojem delu. Rad bi se naučil tango.« In tako naprej.

Vprašajte se, kaj je za vas najpomembnejše. Tako bodo vaše odločitve o spremenjenem življenjskem slogu dobile globok smisel in namen. Če najdemo smisel v trpljenju, ga to olajša in spremeni.

Ko razmišljate o tem, zakaj želite živeti dlje, v razmislek podajata odlomek iz knjige dr. Rachel Remen Zgodbe ob kuhinjski mizi (Kitchen Table Wisdom). V njej navaja priliko o treh kamnosekih, ki so v srednjem veku gradili katedralo.

Prvi ves zagrenjen reče: »Ali ne vidite, kaj delam? Kamenje sekam na kocke in to bom počel vse do svojega zadnjega dneva!«

Drugi navdušeno: »Zaslužim dovolj, da lahko preživljam svojo ljubljeno družino. Imamo obleko, hrano in dom, poln ljubezni.«

Tretji veselo pove: »Ponosen sem, da pomagam graditi tako veliko in veličastno katedralo, ki bo navdihovala ljudi in jih duševno bogatila še tisoč let.«

Enako delo opravljajo, a vsak mu pripisuje drugačen pomen. Pogosto imamo več možnosti, kot se jih zavedamo.

KLIC K GLOBLJEMU SEBI

V knjigi avtorja opisujeta, kako lahko preproste spremembe življenjskega sloga obrnejo potek večine kroničnih bolezni. A njun program, ki je znanstveno utemeljen, ni samo spremenjena prehrana ali življenjski slog. Je vaš klic h globljemu sebi, k polnemu življenju. V štiridesetih letih znanstvenih raziskav sta ugotovila, da je, ko se počutite dobro tako telesno kot čustveno, nadgradnja vašega življenja tako razveseljiva, da postane veliko trajnejši motivator od strahu pred smrtjo.

D. N.

Knjiga: Življenjski slog, ki razveljavi bolezni