39 različnih Bachovih kapljic, ki jih izdeluje Polonca Čuda po originalni Bachovi recepturi.

Dr. Edward Bach (1886–1936), angleški zdravnik, bakteriolog in homeopat, je v tridesetih letih prejšnjega stoletja iskal zdravila za zdravljenje vzrokov bolezni in ne zgolj za odpravljanje bolezenskih simptomov. Želel je zdraviti bolnika in ne bolezni. Njegova želja je bila najti človeku prijazno zdravilo, ki bi ljudem pomagalo že pri samem čustvenem vzroku bolezni in težav. Rešitev mu je ponudila narava. Vsako negativno čustvo je ozdravljivo. Za vsako negativno čustvo je moč najti rešitev v eni ali več cvetnih esencah, ki jih lahko mešamo med sabo. Pri izdelavi je uporabil le cvetove divje rastočih rastlin in dreves ter izvirsko vodo. Te cvetne esence so danes znane kot Bachove cvetne kapljice. Predstavila nam jih je certificirana Bachova cvetna terapevtka Polonca Čuda iz Ljubljane, ki kapljice tudi izdeluje po originalni Bachovi recepturi.

Bachove kapljice nam pomagajo, da iz negativnega stanja preidemo v pozitivno in se povežemo z našo dušo.

Terapija z naravnimi kapljicami je danes svetovno uveljavljena metoda, priznava jo Svetovna zdravstvena organizacija. Bachove esence zdravijo dušo in človeka, ne simptome, potrjuje sogovornica. Denimo, pravi kostanj nam pomaga uživati v osebnostni preobrazbi, macesen pri samozavestnem nastopu, šipek krepi notranjo moč. Bodika je za srčnost, bor proti občutkom krivde, beli kostanj umiri preveč aktivne misli, ki neprenehoma krožijo po glavi. Bukev je za pretirano kritične, vrba za zagrenjene, rožič pomaga neodločnim, da spet zaupajo svojemu notranjemu glasu, intuiciji. »Rešilno zdravilo« pa povrne mir v dušo in telo po pretresih.

Kako delujejo Bachove kapljice na nas? Na katerih ravneh se dogajajo spremembe?

Ljudje smo sestavljeni iz fizičnega oziroma materialnega telesa ter iz čustvenega in duhovnega telesa. Zdravi smo takrat, ko so vsa ta telesa v ravnovesju. Kapljice delujejo od zgoraj navzdol, od duševne do telesne ravni. S temi kapljicami dobimo energijo rastline. In čisto za vsako negativno čustvo obstajajo kapljice.

Kako izberete terapijo?

Tako, da povprašam osebo po trenutnih negativnih čustvih, ki jih ima. Postavljam še dodatna podvprašanja, ker imamo recimo za strah več različnih kapljic – za poznane strahove, za nepoznane strahove, za tiste čisto majhne strahove, pa do tistih velikih, ekstremnih, ki že lahko prehajajo v panične napade.

Koliko je vseh esenc?

Osemintrideset. In potem kombiniram esence različnih rastlin po svoji presoji, glede na to, kar človek pove, in včasih tudi po intuiciji. Vsak cvet vpliva na določeno čustveno stanje. Devetintridesete kapljice pa so Rešilno zdravilo, sestavljeno iz petih esenc, ki ga uporabljamo le ob nepričakovanih zelo stresnih dogodkih, kot so nesreče, potresi, šoki, smrt bližnjega in podobno. Rešilne kapljice delujejo tako, da se ta dogodek ne zapiše kot travma. To so edine kapljice, ki niso priporočljive za preventivno uporabo. Vse ostale lahko jemljemo preventivno, recimo, ko nas je strah pred razpravo na sodišču, pred maturo, zaključnim izpitom, v stresnih trenutkih v šoli ali v službi. Kapljice v tem primeru preventivno okrepijo naše pozitivno delovanje, pogum, mir, notranjo moč. Rešilno zdravilo pa vzamemo le ob stresnem dogodku. Priporočam, da te kapljice jemljemo še nekaj dni po njem, da se psihično uravnovesimo.

Kako sami izberemo Bachove kapljice?

Izberete jih glede na trenutno čustveno stanje, na podlagi trenutnih negativnih čustev. Vprašajte se: »Katero negativno čustvo najbolj občutim zdaj?« Denimo jezo, žalost, depresijo, nemoč … Pomagate si lahko tudi z iskalnikom negativnih čustev na povezavi bit.ly/40imHT1. Kot pri zdravniku, se ob naročilu priporoča svetovanje, ki pa ni obvezno. Ob svetovanju ni tveganja, da bi izbrali napačno kombinacijo kapljic, dobite pa tudi natančna navodila za uporabo. In lahko postavite tudi vsa vprašanja, da razjasnimo morebitne dvome, dileme. Kapljice delujejo, največ nedelujočih primerov pa nastane zaradi napačne uporabe kapljic.

Kapljice so primerne tudi za pomiritev prestrašenih živali ob pirotehniki, za zapuščene napadalne živali ...

Kako jih uživamo, koliko kapljic na dan?

Uživamo jih štirikrat na dan, po dve do štiri kapljice, lahko pred jedjo, med njo ali po njej, lahko jim nakapamo pod jezik ali jih dodamo v hrano, vodo ali čaj. Tudi Rešilno zdravilo uživamo štirikrat po dve do štiri kapljice, dokler ni izboljšanja.

Kdaj začnejo Bachove kapljice delovati?

Takoj. Zlasti pri živalih in dojenčkih opazimo zelo hitro izboljšanje. Kapljice lahko uporabljamo tudi preventivno sedem do štirinajst dni prej, če stresni dogodek pričakujemo – denimo sodišče, zagovor doktorata, pisanje izpita – in se želimo nanj pripraviti. Čustveno in energijsko nas bodo pripravljale na učenje in sámo pripravo in potem na zagovor. Rešilno zdravilo začne učinkovati takoj, zato ga uporabljamo le za nujne primere in ne priporočamo dolgotrajne uporabe.

In pri težavah, ki jih imamo že dlje časa?

Pri težavi, s katero se soočamo že veliko let ali celo desetletij, je iluzorno pričakovati, da se bo ozdravitev zgodila v enem samem tednu ali mesecu. Za to je potrebna potrpežljivost in delo na sebi, pri tem pa nam Bachove esence lahko močno pomagajo.

Pri osebnih mešanicah pa je odvisno od tega, koliko časa v vas že traja čustveno stanje, ki vas vznemirja. Primer: če že trideset let živite tako, da se preveč obremenjujete, je neprimerno pričakovati, da se bo vaše delovanje spremenilo čez noč. Nekaterim pa se to tudi zgodi, če imajo močno željo, voljo in se tako odločijo. Delovanje se lahko opazi že po prvem tednu uporabe, lahko po mesecu dni ali po več mesecih.

Pri živalih, ki se že od malega bojijo pirotehnike, petard, se največja učinkovitost pokaže proti koncu uporabe stekleničke. Pri zelo prestrašenih je priporočljivo, da se začnejo uporabljati že v začetku novembra, najpozneje pa v začetku decembra, saj se tako žival postopoma pomirja in je šok za praznike precej manjši.

Imajo kapljice kakšne stranske učinke?

Ne. So varne, brez stranskih učinkov, zato so primerne tudi za dojenčke, nosečnice in doječe matere. Tudi za starejše, zelo bolne, rakave bolnike, ki že imajo terapijo. Ali ljudi, ki jemljejo antidepresive; kapljice lahko sočasno jemljejo z zdravili, saj z njimi ne součinkujejo, prav tako ni treba paziti na razmak med njimi. Denimo pri avtizmu imamo zelo dobre rezultate.

Kdaj se spremembe začno dogajati na globljih ravneh in kako to čutimo?

Te kapljice delujejo na našo podzavest, nadzavest in zavest, tako da podpirajo naše podzavestne odločitve. Denimo, če se nekdo res odloči, da bo nehal kaditi, za to potrebuje nekaj mesecev, odvisno od tega, koliko je trden v svoji nameri. Če jih pa v to prepričuje kdo drug, je pa to Sizifovo delo. Doktor Bach je rekel, da toliko časa, kot bolezen že traja, se potem tudi zdravi. Zato sama nikoli ne obljubljam hitrih rezultatov, saj ne vem, koliko ima oseba v sebi balasta.

Kako nam kapljice pomagajo preobraziti negativna čustva, saj strahu, žalosti, jeze ne moremo izkoreniniti, ker so del narave in človeku pomagajo drugače gledati na življenje?

Ne moremo jih izkoreniniti, je pa zelo velik napredek pri tistih, ki že delajo nekaj na osebni rasti, ki vedo, da morajo tudi sami nekaj spremeniti. Kapljice pa ne morejo nadomestiti zdravil, denimo zdravil ob paničnih napadih. Nekateri ljudje nujno potrebujejo tudi psihiatra oziroma zdravnika. Uporaba esenc na noben način ne nadomešča zdravljenja pod zdravniškim nadzorom in ni nadomestilo za osebe, ki potrebujejo strokovno zdravniško ali psihiatrično pomoč.

Koliko različnih kapljic lahko sočasno jemljemo?

Priporočljivo je največ do sedem. Boljše je pa tako, da se osredotočimo na dvoje ali troje čustev naenkrat. Po enem mesecu zmeraj pokličem stranko, da zvem, kaj smo naredili, saj sicer ne vemo, katera rastlina je delovala.

Pa tudi vseh problemov ne moremo naenkrat rešiti …

Najboljše je res, če se oseba zaveda, da mora sama narediti spremembo; pri teh so učinki najhitrejši. Najtežji primeri so pa tisti, ki imajo problem z vlogo žrtve, pri katerih so vse drugi krivi in sami ne bi nič spremenili pri sebi, druge bi pa spreminjali. Njim priporočim kapljice številka 38, vrbo, ki je za vlogo žrtve, da nehajo na druge kazati s prstom in si okrepijo sprejemanje odgovornosti, da pridejo do tega, da sami nekaj naredijo in ne čakajo okolice. Rdeči kostanj je za ljudi, ki jih preveč skrbi, kaj bo šlo v življenju narobe, ki nimajo zaupanja v življenje sámo. Njim dam zraven še oreh, ki pa spodbuja nove korake. Oreh ima trdo lupino in ga dajem tistim ljudem, ki ne morejo narediti spremembe, ki so v krču, saj oreh zelo povečuje občutek varnosti, ker je tako zelo zavarovan, ima trdno lupino. Dam jim tudi macesen za pogum.

Na kakšen način kapljice pomagajo?

Pomagajo nam dvigniti energijo, da pridemo v pozitivno stanje, s čimer se tudi povežemo z izvorom naše energije, z našo dušo. Iz negativnega stanja nam pomagajo preiti v pozitivno stanje.

Najpogostejše napake pri uporabi Bachovih kapljic?

Najpogostejša napaka je, da kapljice prenehate uporabljati, če rezultati niso vidni že po prvi prazni steklenički. V sebi po več let ali desetletij nosimo kopico težav, ki vplivajo na naše čustvovanje, in nekaterih ne moremo rešiti že z eno sámo majhno stekleničko – to niso čudežne kapljice. Potrebno se je prepustiti in cvetovom dati čas, da naredijo svoje. Velikokrat je potrebnih nekaj stekleničk, da se stanje uravnoteži. Po navadi pri dlje časa trajajočih zadevah ocenimo delovanje kapljic po enem mesecu ali celo treh mesecih, pri dlje časa trajajočih težavah pa tudi več, saj delujejo na globlja čustva in je zdravljenje proces. V tem procesu pa je ključna tudi odločitev ali sodelovanje posameznika za ozdravitev.

So kapljice primerne tudi za živali?

Tudi. Za pomiritev razdraženih in prestrašenih živali ob pirotehniki in pokanju petard, raket, ognjemetov. Za preživetvene strahove ob naravnih nesrečah, kot je potres, poplava ali požar. Za zapuščene prestrašene živali, ki se ne pustijo ujeti in so napadalne. Pri živalih, ki so izgubile ljubljenega lastnika. Pri razbijajočem srcu, ko se tresejo, potijo. Ko zaradi strahu ne vedo, kam, in izgubijo razsodnost. Nočne more pri živalih izginejo.

Izdelujete Bachove kapljice tudi brez alkohola?

Da, Bachove cvetne kapljice so tako z alkoholom kot brez. Te so primerne za dojenčke, doječe matere, nosečnice, najbolj bolne in tiste, ki ne uživajo alkohola. Alkohol oziroma naravno žganje hrušk viljamovk dodajamo za daljšo obstojnost. Če kapljicam namesto alkohola dodamo jedilni glicerin, to zmanjša njihov rok trajanja na največ en mesec. Uživajo jih lahko tudi tisti, ki jemljejo zdravila, saj Bachove kapljice niso v kontraindikaciji z zdravili.

Ali tudi osebno svetujete za izbiri kapljic?

Pokličite me za individualno svetovanje, ki ga priporočam še posebej ob prvem nakupu, saj na podlagi pogovora določim pravilno kombinacijo več najbolj učinkovitih Bachovih kapljic, ki najbolje ustrezajo vašemu trenutnemu stanju in počutju. Svetovanje stane trideset evrov, vanj so vključeni pogovor, poštnina in enkrat kapljice.

Vaš kontakt za bralce?

Lahko me pokličejo na telefon 041/905 704 ali mi pišejo na info.bachove.kapljice@gmail.com.

Tatjana Svete

Razširjen članek si lahko preberete v reviji Misteriji, št. 358 (maj 2023).

 

Knjiga:Bachove cvetne esence za srečno in uravnoteženo življenje