Sveč ne uporabljamo le za zdravljenje, temveč tudi pri molitvi, meditaciji in magiji

Ljudje uporabljajo sveče za višje namene enako dolgo kot poznajo ogenj. Sveča je močan simbol za aktiviranje ognja in svetlobe v našem življenju, tako na fizični kot na subtilni ravni. S prižiganjem sveč sodelujemo v ritualu ognja, ki obstaja že od zdavnaj, od prižiganja zvezd do prižiganja domačega ognja tovarištva in skupnosti. Poglavje o zdravljenju s svečami povzemamo iz knjige Kako zdravimo z barvami, ki je izšla pri založbi Ara.

Ko svečo prižgemo, s tem aktiviramo in pojačamo njeno barvo in vibracijsko moč; med gorenjem sveče se vpliv njene barve širi na vse, ki so okoli nje

Ogenj vpliva na naše življenje na mnoge fizične in subtilne načine. Ogenj s sonca vzdržuje življenje na zemlji. Notranji ogenj je vir navdiha in ustvarjalnosti. Ogenj je prisoten tako rekoč v vseh vidikih našega življenja: od vulkanskega ognja do ognja, ki vzdržuje telesno temperaturo, od ognja na soncu do ognja človekovega razuma.

Na zdravilno uporabo sveč glejmo kot na starodaven obred stvarjenja. Med prižiganjem sveče si predstavljajmo, da ustvarjamo luč, kjer je prej ni bilo, da prinašamo toploto in zdravje tja, kjer je to potrebno. Takšno zamišljanje je sámo po sebi zelo zdravilno. Neprižgana sveča je kakor neprižgana esenca življenjske energije v fizičnem telesu, ki čaka na oživljajoči dotik ognja, da povrne zdravje telesu in duši.

BARVE SVEČ

S svečami so povezane zelo močne miselne strukture. Barva sveče ima podoben terapevtski učinek kot barvasta tkanina ali barvna luč. Sveč ne uporabljamo le za zdravljenje, temveč tudi pri molitvi, meditaciji in magiji. Pred uporabo sveč pa je dobro, da spoznamo nekatere ezoterične povezave z njihovimi barvami.

Bela sveča je simbol čistoče in moči. Krepi učinke drugih barvnih sveč, s katerimi gori. Pospešuje čiščenje in prebuja upanje. Z njo pokrenemo novo energijo v zdravljenju in drugih področjih. Kadar se bela sveča dimi – razen če ni cenena sveča – je to znak, da izgoreva negativnost v okolici. Ko se preneha kaditi, je okolica očiščena.

Sveče pred uporabo prečistimo in blagoslovimo, tako da jo premažemo z oljem ali izgovorimo močno afirmacijo našega namena ali najljubšo molitev.

Tudi črna sveča ima veliko moč in je odlična zaščita. Deluje ozemljujoče in nas postavi na trdna tla. Uporabljamo jo tudi v obredih za odkrivanje skrivnosti in razumevanje namena naših daritev. V meditaciji lahko z njeno pomočjo poiščemo luč v temi. Človeka stabilizira in v nas prebudi večjo odgovornost. Najboljši učinek ima skupaj z belo svečo. Preveč črne lahko deluje depresivno.

Rdeča sveča je simbol ljubezni, zdravja in uresničenih ambicij, pa tudi življenjske strasti in spolne moči, ki sta izraz naše prvobitne življenjske sile.

Roza sveča je simbol ljubezni in uspeha. Vzbuja čisto življenje in poštenost. Spodbuja čist namen ter prebuja videnje resnice in uspešnost.

Oranžna sveča je simbol radosti in ustvarjalnosti. V meditaciji stimulira duhovne dosežke. Pomaga nam, da v življenje pritegnemo želene ljudi, živali in druge stvari.

Rumena je barva plamena sveče, ob kateri meditiramo. V njem lahko uvidimo izpolnitev naših želja. Zlati odtenki omogočajo razumevanje in stimuliranje sanjanja.

Zelena je sveča gibanja in rasti. Uravnoveša energije telesa in uma. Odpira ravni zavedanja, na katerih lahko vidimo vilinska bitja v našem življenju. Spodbuja mladostnost, obilje in plodnost.

Modra sveča je simbol duhovnega vedenja. V človeku prebuja prirojene psihične zaznave. Je tudi simbol življenja in vzbuja večjo vero v življenje. Zelo dobra je za zdravljenje otrok. Modre sveče so v različnih obredih zažigali za hitro obogatitev.

Siva ali srebrna sveča simbolizira jasnost. Meditacija ob njej nam pomaga uvideti, kako najbolje začeti novo dejavnost. Prebuja del podzavesti, v katerem razumemo gibanje kolesja usode v našem življenju. To svečo lahko prižgemo med proučevanjem astrološke karte, saj nam pomaga razumeti zvezdne vplive. Prebuja našo najbolj prvobitno, prirojeno intuicijo.

Rjava je nevtralna sveča, ki ozemljuje. Z njeno pomočjo razvijemo sposobnost razlikovanja in večjo gotovost. Ob njej meditiramo, kadar želimo poiskati izgubljen predmet. Povezana je s svetim Antonom, patronom za izgubljene stvari.

Vijoličasta in purpurna barva simbolizirata duhovnost, moč in mojstrstvo. Spodbujata uspešnost, razvijanje in uresničitev duhovnih želja.

SVEČE V OBLIKI GEOMETRIJSKIH LIKOV

Ko svečo prižgemo, se energija njene barve sprosti v ozračje, kjer jo lahko vpijemo. Sveča ugodno vpliva na vse, ki so okoli nje. Energija, ki se širi od sveče, prepoji človekovo avrično polje in vstopi v naše telo. Bolj ko smo osredotočeni na ta postopek, hitreje in močneje deluje.

Eden najučinkovitejših načinov zdravljenja s svečami je, da jih razpostavimo okoli zdravljenca v obliki geometrijskih likov. Energija geometrijskih likov ima izjemno moč. Ker ugodno vplivajo na človekova elektromagnetna polja, jih uporabljamo kot osnovo za mandale in talismane.

Različne geometrijske oblike spremenijo in pojačajo učinek barv. Če poznamo delovanje posameznih likov, lahko izberemo ustrezno postavitev in v tej obliki razpostavimo sveče okoli zdravljenca. Obstaja šest osnovnih geometrijskih postavitev za barvno terapijo s svečami. Vse te postavitve imajo veliko moč.

Postavitev v obliki trikotnika poveča zdravilno in očiščevalno moč barvnih sveč.

Če okoli zdravljenca razpostavimo sveče v obliki kvadrata, ta stabilizira celoten fiziološki sistem, da se človek pomiri in ustali. Kvadrat ozemlji in skoncentrira osnovno življenjsko silo uporabljene barve.

Če postavimo sveče v obliki križa, ta postavitev v zdravljencu uravnovesi štiri elemente (ogenj, zrak, vodo in zemljo) in pospeši učinkovanje barve. Vpliva tudi na srčno čakro in pomaga pri vseh težavah s srcem. Fizične energije uravnoveša s čustvenimi, mentalnimi in duhovnimi. Stabilizira elektromagnetne energije v človekovem sistemu, da lažje vpija zdravilne barve.

Peterokraka zvezda ozemljuje in krepi uporabljene barve. V človeku prebuja duhovne in privablja zdravilne energije. Privlači tudi angele, zadolžene za zdravljenje, zlasti kerube.

Šesterokraka zvezda pomaga povezati srce in razum, telo in duha, da lahko zdravljenje poteka na vseh ravneh, ne le na fizični. V človeku prebuja njegove božanske aspekte, ki pripomorejo k zdravljenju in vpijanju barv. Ta postavitev tudi krepi in ščiti.

Postavitev sveč v obliki sedmerokrake zvezde je ena najbolj zdravilnih, zlasti za otroke. Pomaga uravnovesiti in uglasiti vse čakre, da lahko zdravilna barva optimalno učinkuje. Blaži čustvena in mentalna stanja, ki so pripeljala do fizične bolezni. Ojačuje zdravilno energijo barv.

R. M.

Knjiga: Kako zdravimo z barvami