Kelacija je metoda zdravljenja bolezni srca in ožilja, o kateri ljudje vedo zelo malo. Celo zdravniki poznajo kelacijo le pri zdravljenju akutnih zastrupitev in ne vedo, da je uporabna tudi na področju srčnožilnih bolezni in v preprečevanju nastanka rakavih obolenj.

Bolniki o kelaciji vedo več kot njihovi osebni zdravniki. Vedo celo veliko več kot njihovi lečeči kardiologi, nevrologi, revmatologi in ostali specialisti. Splet danes ponuja neizmerno veliko informacij o drugačnih, dodatnih, nadomestnih, kombiniranih načinih zdravljenja. Seveda niso vse informacije verodostojne, vendar bolniki jih berejo in iščejo pomoč. Šolska medicina in uradna medicina pač nista vsemogočni.

Moje prvo srečanje s kelacijo je bilo kot naročeno. Pred leti smo se krvne sorodnice naše družine soočile z družinskim rakom. Kelacija je bila darilo tako že obolelim kot tistim, ki še nismo zbolele. Danes smo zdrave še vedno brez bolezni, obolele in ozdravljene pa nimajo nobene ponovitve bolezni. Zahvaljujoč kelaciji. V preventivno moč kelacije pri preprečevanju raka sem popolnoma prepričana.

Po nekajletnem učenju, študiju in nabiranju izkušenj o kelaciji danes trdim brez najmanjšega dvoma, da je kelacija učinkovita, pogosto presenetljivo učinkovita terapija. To dejstvo temelji na številnih preiskavah, ki njeno učinkovitost potrjujejo. Kontrolne ultrazvočne preiskave vratnih žil po kelaciji pokažejo zmanjšanje žilnih oblog, povečan premer žil in izboljšan pretok krvi skozi žile. Tudi sama spremljam učinke zdravljenja z ultrazvokom, vendar sem najbolj vesela, ko mi bolniki prinesejo kontrolni ultrazvok iz kliničnih centrov in mi povedo, da je specialist med preiskavo zmajeval z glavo in bolnika spraševal, kaj je vendar počel, da se je stanje izboljšalo. Neredko se skoraj popolnoma zamašene žile po kelaciji lepo odprejo.

Kelacija je pogosto zadnja možnost zdravljenja, ko uradna medicina dvigne roke in pove, da je naredila vse, kar je bilo v njeni moči. Bolniki z zamašenimi srčnimi obvodi (by-passi), zamašenimi žilnimi opornicami, ki jim grozi odpoved srca, bolniki z zamašenimi žilami nog, ki bolehajo za številnimi spremljajočimi boleznimi in je operacija žil preveč tvegana, pridejo na kelacijo, ki praviloma upraviči njihova pričakovanja in upanja. Ti bolniki so izredno hvaležni za vsako izboljšanje stanja in zmanjšano trpljenje.

Seveda ima tudi kelacija svoje kontraindikacije, ki jih moramo strogo upoštevati. Kelacija nima nobenega učinka pri okužbah, prirojenih hibah, poškodbah in posledicah poškodb in operacij. Na njenih treh glavnih področjih: boleznih srca in ožilja, preventivi raka in razstrupljanju pri kroničnih subkliničnih zastrupitvah, pa nima konkurence.

Zaradi navedenih razlogov sem se odločila, da knjigo o kelaciji ameriškega zdravnika in kelacionista Elmerja Crantona prevedem v slovenščino. Knjiga je pravzaprav učbenik, vendar je napisana dovolj poljudno, da jo lahko poleg zdravnikov berejo tudi zainteresirani bolniki. Tisti zdravniki, ki bodo želeli spoznati kelacijo, bodo lahko poleg kliničnih izkušenj spoznali tudi teoretično podlago kelacije. Bolnikom bo morda zanimiva, ker opisuje veliko primerov bolnikov, ki so s kelacijo izboljšali svoje zdravstveno stanje. Predvsem pa se bodo bolniki in njihovi zdravniki lahko začeli o kelaciji pogovarjati. Danes je ta komunikacija, kar zadeva kelacijo, v glavnem enosmerna. Bolniki sprašujejo o kelaciji, zdravniki ali ne vedo ničesar ali pa jo odsvetujejo, ne da bi kelacijo sploh poznali.

Mag. Vesna Barovič, dr. med.