Zlato je v mnogih pogledih najbolj cenjena žlahtna kovina, ki vzbuja v ljudeh vrsto nadvse prijetnih občutkov odličnosti. S svojim čarobnim sijajem in z mnogimi odličnimi lastnostmi je že tisočletja izjemno cenjeno, kakor da ni povsem od tega sveta. Zato je njegov mitski in kulturni vpliv še vedno močno prisoten pri vseh kulturnih narodih sveta. Kot simbol lepote in bogastva hkrati predstavlja trajno vrednost, trajno svetovno valuto.

Najboljši čas za naložbo dela premoženja v zlato je bil leta 2001, drugi najboljši čas za nakup zlata pa je sedaj. Zlato je že pet tisoč let trdna mednarodna valuta. Po izračunu, ki temelji na strokovnih izsledkih, naj bi cena za unčo zlata leta 2021 že dosegla deset tisoč dolarjev.

Povpraševanje po zlatu zadnja leta narašča ne le v bogatih  zahodnih državah, ampak tudi v Sloveniji in v nekaterih do nedavna revnih azijskih državah. Največ (48 %) ga potrebuje izdelava nakita in industrijska proizvodnja, vendar naj bi povpraševanje na tem področju precej padlo zaradi rastoče cene zlata. Takoj na drugem mestu (41 %) je povpraševanje po naložbenem zlatu, ki pa se je, nasprotno, zlasti od leta 2001 občutno povečalo, ker so vlagatelji ugotovili, da je v času finančnih in političnih pretresov po vsem svetu lahko zanesljiv varuh vrednosti, kupne moči in s tem osebnega premoženja.

Kako in zakaj se bo vse to zgodilo, v knjigi Kupujem zlato opisuje ameriški izvedenec za žlahtne kovine Gary Christenson, ki je na podlagi temeljite raziskave razvil empirični model za določanje cene zlatu, ki omogoča napovedovanje gibanja cene zlata do leta 2021 in še dlje.

Če želite izvedeti več o naložbenem zlatu, pokličite Gvida na telefon 031/732-962. Svetujemo vam nakup zlata v majhnih enotah, kar omogoča nemško podjetje Karatbars International, ki je edino na svetu specializirano za prodajo zlata majhnih vrednosti.