Terapevtske punčke

Za lutke v narodnih nošah ima Janja Kikelj certifikat »Art & Craft Slovenija«. Lahko jih občudujemo in tudi naročimo na njeni spletni strani Etno-art.si.

Terapevtske lutke ali punčke so tiste, ki jih matere sešijejo svojim otrokom z ljubeznijo. Če pa nimate volje, časa in veščine, da jo sešijete, vam jo lahko izdela Janja Kikelj. Mete, kot je poimenovala slovenske punčke v ljudskih oblačilcih, izdeluje kot terapevtske punčke za deklice. Sešije jih z ljubeznijo, kot bi jih sešila materina roka. Nobena ni enaka drugi, saj jih ne izdeluje serijsko. Ker jih obleče v preprosta, neizumetničena ljudska oblačilca, v deklici, ki se igra in spi s takšno punčko, vzbujajo varnost in toplino. Za fantke pa izdeluje terapevtske pajacke. Z Janjo Kikelj smo se pogovarjali o terapevtskem vidiku lutk iz blaga.

Na kakšen način terapevtsko učinkujejo na otroke?

O tem, da imajo terapevtski učinek na otroka, je bilo že veliko napisanega. Eden prvih, ki je na tem področju naredil res veliko delo, je bil Rudolf Steiner, veliki avstrijski filozof, pesnik, pisatelj, pedagog in začetnik antropozofije – znanosti o ljudski modrosti.

Igra z lutko otroku lajša komunikacijo z drugimi, vzpodbuja intuicijo, domišljijo, mu daje občutek varnosti. Zaprti in plašni otroci se med igro lažje sprostijo in odprejo. Igra z lutko jim tudi pomaga pri pripovedovanju in pisanju zgodb. Vsekakor igra s tako lutko dolgoročno izboljšuje doživljanje sebe in drugih.

Za fantke naj bi veljalo, da se ne igrajo s punčkami. Je temu res tako?

Po Rudolfu Steinerju lutke iz naravnega materiala, mehke in nežne na dotik, izjemno dobro vplivajo tudi na fantke. V njihovem kasnejšem razvoju bo morda njihov ženski element v boljšem ravnovesju z moškim. To, da so punčke samo za punčke, je seveda stereotip. Fantek pa se lahko igra tudi s pajackom, ki je nekako nevtralnega spola. Pri pajacku sta v doživljanju otroka prisotna moški in ženski element in sta v ravnovesju.

Igra s takšno lutko pri otroku dolgoročno izboljšuje doživljanje sebe in drugih.

Imate kakšne povratne odzive mamic, kako se otroci odzivajo nanje?

Da. Tudi sama sem bila večkrat priča, ko sem opazovala doživljanje otroka ob stiku s punčko, da imajo lahko le-te močan vpliv nanje.

Po pričevanju mamice neke deklice, ki sem ji podarila punčko, ker si jo je tako zelo zaželela, je ta doživela pravi čustveni izbruh. V njej so se sprostile zavore in strahovi, deklica se je razjokala »brez razloga«, kot še nikoli v življenju. In med jokom je neprestano omenjala punčko. Potem se je umirila in je bila videti srečna. Kasneje sem izvedela, da se deklica igra samo še z njo, ne več z ostalimi punčkami, lepimi, kupljenimi v trgovini.

So punčke prav tako za odrasle ženske?

Da, punčka je lahko prav tako terapevtska za dekle oziroma žensko. V stiku z njo se lahko sreča s svojo notranjo intuicijo, lahko obudi svojega notranjega otroka.

Kakšne prednosti imajo vaše punčke pred industrijsko izdelanimi lutkami?

Lahko povem, da je skupina Američanov od mene kupila pet punčk v ljudskih oblačilcih, potem pa so želeli še, da se skupaj fotografiramo. Bili so videti zares srečni, vsak s svojo punčko v objemu. Resnica pa je ta, da sem sama najsrečnejša, kadar vidim, da moja punčka nekoga osreči. Vesela sem, da lahko, kolikor je v moji moči, doprinesem v ta osiromašeni svet izumetničenih, serijskih in plastičnih igračk – lepih, ampak brez duše. To je moj odgovor na vaše vprašanje.

Vsaka podrobnost je na vaših lutkah skrbno in natančno izdelana. Tudi narodne noše in ljudska oblačilca, ki jih nosijo lutke, so narejene po avtentični predlogi iz naravnih materialov. Kaj vam pomeni slovensko ljudsko izročilo?

Vedno me je privlačilo. V njem sem našla pravo bogastvo ljudskih umetnin, katerim se ne da načuditi. Koliko potrpljenja in umetniškega daru je imelo skoraj vsako dekle, ki si je šivalo in vezlo balo. Kakšna čudovita oblačila so bila ročno izdelana v preteklosti! In kako lepa so bila dekleta in fantje v teh oblačilih!

Lutke v narodnih nošah ter ljudskih oblačilcih imajo tudi certifikat »Art & Craft Slovenija« pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije.

V stiku s punčko lahko tudi dekle ali ženska sreča svojo intuicijo, obudi svojega notranjega otroka.

Kaj je projekt »Meta«?

Gre za moj projekt šivanja punčk v ljudskih oblačilcih. Poimenovala sem jih Mete, navdihnil pa me je film Cvetje v jeseni, ker se mi je zdela Meta tako lepa v svojem oblačilu.

Tudi v ljudskem oblačilu obstaja naš genski zapis, ki nas nezavedno spomni na naš izvor, korenine, tradicijo, vrednote, ponos in dostojanstvo, lepoto in estetiko, pa tudi skromnost kot vrlino in nasprotje nečimrnosti in izumetničenosti. Vse to lahko nehote obudimo ob pogledu na predmete naše kulturne dediščine, tudi na punčko v preprostem ljudskem oblačilcu. Hkrati pa lahko otroku tudi predstavimo del slovenske oblačilne etnografije.

In če sami sešijemo lutko?

Vzpodbujam mamice, naj same sešijejo lutko za svojega otroka. Ta lutka ali punčka bo imela za otroka še prav poseben pomen. Po vsej verjetnosti ga bo spremljala celo njegovo življenje. Na koncu v škatli z najdragocenejšimi spomini in kot dediščina naslednji generaciji. Na koncu bi dodala še kitajsko misel, da »Kakor si vsaka ženska želi svojega otroka, tudi deklica ne more biti brez svoje punčke.«

Tatjana Svete

Razširjen članek si lahko preberete v reviji Misteriji, št. 332 (marec 2021).

META - terapevtska punčka c ljudskem oblačilo

PAJACEK - terapevtska lutka za fante in puncke