Harry Franzreb: Alamo z duhovi

Ostanki utrdbe Alamo so med najbolj znanimi ameriškimi kraji, kjer se vrstijo nepojasnjeni, paranormalni pojavi. O njih poročajo tako turisti kot zaposleni v muzeju in trgovini. Pričevanja govorijo o grotesknih podobah, ki prehajajo skozi zidove, o vpitju in krikih vojakov, ki so sodelovali v krvavi bitki pred skoraj dvema stoletjema, o glasovih in šepetanju, občutkih navzočnosti nevidnih oseb, ugašajočih lučeh in nepojasnjenih zvokih.

Ker je Alamo zgodovinsko pomemben kraj, preiskovalci paranormalnih pojavov ne morejo raziskovati nepojasnjenih dogodkov. V prostorih nekdanjega misijona in vojašnice tudi danes ni dovoljeno uporabljati elektronskih naprav. Zato je potrebno verjeti številnim pričevalcem.

BOJ DO ZADNJEGA

Leta 1718 so ustanovili frančiškanski misijon San Antonio de Valero in mesto San Antonio ob istoimenski reki. Misijon so kasneje spremenili v vojašnico in utrdbo, znano po imenu Alamo. V misijon na mehiškem ozemlju so v iskanju boljšega življenja prihajali mnogi ameriški priseljenci. Zato ga je zasedla mehiška vojska in ga spremenila v utrdbo. Uporni priseljenci so jih pregnali, a Mehičani so se februarja 1836 vrnili s štiri tisoč vojaki. Obkolili so utrdbo, v kateri je bilo slabih dvesto branilcev, med njimi je bil tudi legendarni lovec in politik Davy Crockett.

Teksaški uporniki so se zagrizeno branili. Kljub obstreljevanju s topovi so Mehičani potrebovali trinajst dni, da so jih porazili. Cena za zmago je bila grozljiva, saj je padlo več kot tisoč mehiških vojakov ter vsi branilci. Bitka za Alamo je najbolj znan spopad iz časa teksaške revolucije in začetek ameriško-mehiške vojne. Bitka je postala simbol teksaškega upora, »Spomnite se Alama« pa bojni slogan revolucionarjev.

Dva meseca kasneje so se Teksašani maščevali in blizu današnjega Houstona porazili vojsko mehiškega generala Santa Anne. S tem so si priborili neodvisnost, leta 1845 pa je Teksas postal ameriška zvezna država. San Antonio je danes sedmo največje mesto v ZDA in še vedno pomembno vojaško oporišče.

Večkrat je slišati eksplozije in igranje trobent, ki pozivajo Mehičane k zadnjemu napadu.

OBMOČJE DUHOV

Ostanke misijona in vojašnice danes obdajajo novogradnje milijonskega mesta. Na davne dogodke spominja spomenik branilcem,  Davy Crockett pa ima svojega. Parkovne površine pred utrdbo prekrivajo staro pokopališče, kjer je bilo pokopanih okoli tisoč ljudi, kasneje pa so v okolici zakopali še žrtve spopada. Še danes med kopanji za nove gradnje tam odkrivajo človeške kosti. Nič čudnega, da so paranormalni pojavi pogosti na celotnem območju nekdanjih spopadov. Med drugim naj bi bilo večkrat slišati eksplozije in igranje trobent, ki poziva Mehičane k zadnjemu napadu.

Prve duhove so opazili že kmalu po bitki, ko je v utrdbi ostalo tisoč mehiških vojakov. Ti so hoteli požgati cerkev. A ko so se ji približali z baklami, se je pred vhodnimi vrati pojavilo šest duhov, ki so mahali z gorečimi meči in vpili: »Ne dotikajte se teh zidov!« Mehiški vojaki so kljub grožnjam nadrejenih zbežali od tam. Ali so to bili res duhovi ali pa le strašljivo oblečeni menihi, ni znano. Vrnila se je nova skupina vojakov, da dokončajo delo. Tokrat se je na strehi ene od zgradb pojavil visok moški z dvema ognjenima kroglama v rokah. Ob pogledu na nezemeljsko podobo so vojaki v strahu pokleknili in si zakrivali oči ter pobegnili.

Utrdba Alamo je ostala zapuščena celo desetletje. V njej so pozneje uredili policijsko postajo in zapore, toda zaporniki in pazniki so se pritoževali nad nepojasnjenimi prikazovanji in glasovi, tako da pazniki ponoči niso hoteli več hoditi na obhode. O nenavadnih dogodkih so konec devetnajstega stoletja začeli pisati v mestnem časopisu. Vse skupaj je začelo vznemirjati meščane in zapornike so preselili drugam.

POGOSTE POJAVE

Desetletja so se med številnimi pričevanji pogosto pojavljali opisi enakih podob. Večkrat je bil opažen premočen kavboj v plašču. Domnevajo, da je to duh enega od dvaindvajsetih vojakov, ki jih je poslal po pomoč poveljnik obrambe William Barret Travis.

Ob sončnem zahodu pogosto vidijo na strehi visokega suhega moškega z otrokom v naročju. Mehiški polkovnik Juan Andrande je med bojem videl moškega z otrokom, ki je skočil s strehe cerkve. V utrdbi sta še dva otroka, ki zasledujeta skupine obiskovalcev. Pojavita se iznenada in izgineta, ko prispejo v zakristijo. Bila naj bi sinova topničarja Anthonyja Wolfa, stara devet in dvanajst let. Ubili so ju v zadnjem napadu na utrdbo, saj so ju imeli za vojaka.

Občasno se pojavi še vitek mehiški častnik z rokama za hrbtom. Hodi naokoli in žalostno zmajuje z glavo. Morda je duh poveljnika Manuela Fernandeza de Castrillona, enega redkih, ki je nasprotoval zadnjemu napadu, ki je pomenil pokol. Predalo se je šest branilcev, katerim je ponudil zaščito, in je zaprosil vodjo za pomilostitev. Mehiški general jo je zavrnil, usmrtili pa so jih s sabljami.

Eden izmed duhov v Alamu naj bi bil celo pokojni John Wayne, ki je režiral film Alamo in v njem tudi igral.

JOHN WAYNE

Mnogi trdijo, da so na različnih lokacijah opazili prozorno podobo s puško, ki spominja na narodnega junaka Crocketta. Eden izmed duhov naj bi bil celo pokojni igralec John Wayne. Ko je leta 1960 režiral film Alamo in v njem tudi igral, je postal obseden z zgodovinskim spopadom. Večkrat je obiskal ostanke stare utrdbe in za filmanje postavil natančno kopijo v mestu Brackettville. Ta je bila prizorišče več filmov in je danes turistična znamenitost. Kmalu po njegovi smrti so začeli opažati njegov duh, kako hodi po originalni utrdbi in se pogovarja z duhovi ubitih branilcev.

V začetku marca, ob obletnici padca utrdbe (6. marca 1836), se mnogi zbudijo v zgodnjih jutranjih urah, ko zunaj na cesti slišijo konjski galop. Konja z jezdecem nikoli ne vidijo. Pravijo pa, da je to James Allen, zadnji kurir, ki je zapustil Alamo na večer pred končno bitko. Vračal naj bi se s sporočilom za branilce.

Duh se pojavlja tudi na cesti zunaj mesta. Očividci opisujejo osamljenega možakarja v oblačilih iz devetnajstega stoletja, oboroženega s puško. Nekateri so z njim celo govorili. Povedal jim je, da se mora vrniti v Alamo, kamor spada. Domnevajo, da je to duh edinega moškega, ki se ni odločil braniti utrdbe in je pobegnil. Louis Moses Rose naj bi obžaloval svojo odločitev in se zato želi vrniti k braniteljem …

Igor Fabjan

Razširjen članek si lahko preberete v reviji Misteriji, št. 333 (april 2021).