Olje divjega origana je že v zelo majhnih količinah naravni tekmec sintetičnim antibiotikom, kot so streptomicin, penicilin in vaknomicin. Pri uporabi farmacevtskih antibiotikov bakterije sčasoma postanejo odporne in mutirajo, tako da antibiotik ni več učinkovit. Olje divjega origana pa bakterijam onemogoči dihanje, jih s tem takoj uniči ter ne dopusti mutacije in razvoja njihove odpornosti. Olje divjega origana uničuje celo že mutirane bakterije. Ključni spojini oziroma učinkovini v olju divjega origana sta karvakrol in timol.

Olje divjega origana je izredno močno antibakterijskoprotivirusnoprotiglivičnoantiseptično in antifugalno olje. V prvi vrsti zmanš{uje bolečine in vnetja, krepi imunski sistem, pomaga pri težavah dihal in dihalnega sistema, izbolšuje gibljivost sklepov in prožnost mišic, pomaga pri težavah prebavnega sistema in bolečinah v želodcu. Znanstveno dokazano uničuje glivice kandide, E. coli, salmonelo, stafilokoke in še prek dvajset drugih bakterij, kot so Proteus mirabilis, Pseudomonas eruginosa, Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Micrococcus flavus, Bacillus subtilis, Enterobacter cloacae, Salmonella enteritidis in Salmonella typhimurium. Olje divjega origana uničuje celo že mutirane bakterije.

DIVJI IN DOMAČI ORIGANO

Olja divjega origana (Origanum minutiflorum) ne smemo zamenjati s sorto doma vzgojenega origana (Origanum majaron), ki ga sicer uporabljamo kot začimbo oziroma dodatek k jedem in ima zelo skromno terapevtsko delovanje. Sorte divjega origana običajno najdemo na težko dostopnih gorskih predelih južnega Mediterana v Turčiji in Španiji z značilnimi klimatskimi pogoji, doma pa jih je praktično nemogoče vzgajati. Olje divjega origana lahko nekoliko otežuje absorpcijo železa, zato se ob redni uporabi priporoča dodaten vnos železa oziroma povečano uživanja zelene solate ali zelenolistnate zelenjave. Uporaba olja ravno tako ni priporočljiva za ljudi, ki so alergični na timijan, baziliko, meto ali žajbelj.