Olja za žvrkljanje

Žvrkljanje olja spodbudi samozdravljenje; odstrani povzročitelje bolezni in nam tako pomaga, da ozdravimo. O tem je ARA založba izdala knjigo-priročnik Žvrkljanje olja za razstrupljanje in samozdravljenje. Katera olja pa naj pri tem uporabimo, nam v tem člankusvetuje Marija Merljak,inženirka živilske tehnologije in avtorica knjige Olja za prehrano, zdravje in nego telesa.

Večina olj ima lepo zlatorumeno barvo. Pa vendar tudi za olja velja, da ni vse zlato, kar se sveti. Niso vsa primerna za vse, še veliko manj jih je primernih in koristnih za zdravje celic. Pod pojmom olje za zdravje imam vedno v mislih eno izmed hladno stisnjenih rastlinskih olj. Hladno stisnjena rastlinska olja so zlahka dosegljiv vir esencialnih maščobnih kislin, ki jih naše telo sámo ne ustvarja in jih moramo zato zaužiti. Oljarji so v Sloveniji od morja do Koroške, Štajerske, Bele krajine in Prekmurja.

Hladno stisnjena rastlinska olja so zlahka dosegljiv vir esencialnih maščobnih kislin, ki jih naše telo sámo ne tvori.

RIČKOVO OLJE je pridelano pretežno na Koroškem. Ričkovo, po domače totrovo olje ima izrazito ugodno razmerje med dvema esencialnima maščobnima kislinama, kar mu daje poseben pomen med rastlinskimi olji. Ima tudi visoko koncentracijo vitamina E in razmeroma veliko fitosterolov, rastlinskih sterolov. V sledovih so še miristinska, lavrinska in arašidna maščobna kislina. Ričkovo olje pomaga pri želodčnih težavah, priporočali so ga tudi za lajšanje težav s srcem in ožiljem, zlasti sladkornim bolnikom, pri revmatoidnem artritisu, ob ženskih menstrualnih in menskih težavah, luskavici in drugih kožnih boleznih in alergijah. V novejšem času ga priporočajo za zniževanje holesterola, blaženje težav pri multipli sklerozi in drugih degenerativnih boleznih. Vsebuje tudi kamelinin, ki v svoji zapleteni formuli kot vse križnice vsebuje tudi žveplo. Kamelinin je iz vrst izotiocianatov, ki močno krepijo imunost.

Riček in ričkovo olje

OREHOVO OLJE je dragoceno za zdravje, ker ima esencialne maščobne kisline ter dokaj ugodno razmerje med maščobnimi kislinami omega-3 in omega-6 ter višjo vsebnost omega-3 kot večina drugih rastlinskih olj. Zaščitno vlogo za telo mu daje visoka vsebnost vitamina E v obliki gamatokoferola. Orehovo olje ima veliko lecitina in fitosterolov. Lecitin preprečuje krvne strdke in varuje pred kapjo, spodbuja peristaltiko ter lažje in boljše vsrkavanje hranilnih snovi. Onemogoča in uničuje črevesne parazite. Zdravilni učinek orehovega olja je v sinergiji s hranili v orehovih plodovih in drugih živilih.

LEŠNIKOVO OLJE ima zaradi visoke vsebnosti mononenasičenih maščobnih kislin in vitamina E močan zaščitni učinek za srce in ožilje, prenaša kisik v telo in s tem povečuje vzdržljivost. Razmerja med esencialnima maščobnima kislinama nima takšnega kot orehi, a ima le malo omega-6. Zato je zelo primerno za samostojno uporabo. Vitamin E v njem uravnava hormonsko ravnovesje pri ženskah (menstrualne težave, mena, neplodnost, spontan splav) in krepi delovanje vitamina A ter skupaj z njim varuje pljuča pred onesnaženim zrakom. Varuje tudi pred oksidacijo škodljivega holesterola in tako preprečuje nastajanje krvnih strdkov. Pomaga odpravljati krče po športnih naporih ter blaži težave s kožo.

OLJE GROZDNIH PEČK je predvsem v pečkah rdečih sort grozdja, precej manj ga je v belem grozdju. V pečkah rdečih sort je pretežni delež zelo koristnih nenasičenih maščobnih kislin. To so linolna, oleinska in linolenska kislina, imajo pa tudi nasičeni palmitinsko in stearinsko kislino. Po navadi uporabijo pečke različnih sort skupaj in dobijo olje s povprečno maščobnokislinsko sestavo olja. V grozdnih pečkah prevladuje linolna maščobna kislina omega-6, te je kar 4,2-krat toliko kot oleinske maščobne kisline omega-9. Toda v primerjavi z omega-3 je omega-6 kar za 142-krat toliko, zato o dobrem razmerju ne moremo govoriti. Za zdravje je pomembno, da ima visoko vsebnost vitamina E. Kar veliko je tudi betakarotena, predstopnje vitamina A. V njem so tudi fenolne spojine, ki mu dajejo specifičen rahlo grenak priokus, in sterole. Vse to skupaj olje ščiti pred oksidacijo, čeprav bi moralo biti zaradi visoke vsebnosti linolne kisline nestabilno. Olje grozdnih pečk uporabljajo pri zdravljenju in preprečevanju obolenja žil ter motenj v krvnem obtoku, vključno s težavami z venami, aterosklerozo in boleznimi perifernega ožilja. Dobro je v boju proti staranju in pomaga pri obnavljanju kože po uničenju zaradi UV-žarkov. Zavira oksidacijo holesterola in preprečuje aterosklerozo, kar velja tudi za sámo grozdje. Proantocianid, prevladujoči antioksidant v pečkah, preprečuje kožnega raka ter ohranja mladost in lepoto.

Za žvrkljanje uporabljajmo olja, ki imajo obe vrsti esencialnih maščobnih kislin, saj nam bodo v pomoč pri dobrem delovanju celic.

BUČNO OLJE ima visok odstotek fitosterolov, zlasti delta-7-sterola, ki ima zdravilne učinke pri benigni hiperplaziji prostate. V kombinaciji z bučnicami, te imajo veliko vlaknin, redko aminokislino citrulinom in kukurbitinom je bučno olje prava pomoč za razstrupitev telesa in zoper črevesne zajedavce. Ima koristne rastlinske fitosterole, ki pomagajo zniževati koncentracijo holesterola v krvi. Vitamin E v bučnem olju močno okrepi zaščito celic in nevtralizira agresivne in škodljive proste radikale ter krepi dejavnost možganskih celic. Pozitivne učinke so zaznali tudi pri bolnikih z Alzheimerjevo boleznijo. Redno uživanje bučnega olja zavira in preprečuje aterosklerozo, zavira staranje, preprečuje mišično oslabelost in oslabelost vezivnega tkiva tudi okrog prostate, preprečuje sivo mreno, artrozo in motnje v krvnem obtoku

OLJČNO OLJE ljudje že stoletja uporabljajo za ohranitev in povrnitev zdravja. Znani so pozitivni učinki tega olja na prebavo, zdrave žile in dober pretok krvi, za preprečitev posledic slabega holesterola in uravnavanje ali zniževanje visokega tlaka. Poleg maščobnih kislin in njihovega razmerja imajo velike učinke na zdravje tudi nemaščobne snovi v tem olju, čeprav jih je le za dva odstotka. Tako imajo lignani kot del fitoestrogenov močno protirakavo zaščito. Luteolin krepi imunski sistem in presnovo ogljikovih hidratov. Ligstrozid in oleuropein uravnavata izločanje adrenalina in noradrenalina ter aktivirata imunski sistem v črevesju. Vse te snovi zmanjšujejo oksidativni stres v celici, kvarjenje genetskega materiala celic. V oljčnem olju je še alkil-acetil-glicero-acetiliran glikolipid. To je močan fosfolipidni aktivator in skrbi za normalno delovanje levkocitov in trombocitov, pri slednjih preprečuje njihovo strjevanje. Preprečuje vnetja na stenah žil in zagotavlja večjo pretočnost krvi. Oljčno olje je dobro uživati tudi pri vnetjih želodca in tankega črevesja oziroma črevesne sluznice sploh.

Za žvrkljanje uporabljajmo olja, ki imajo obe vrsti esencialnih maščobnih kislin, saj nam bodo v dodatno pomoč pri dobrem delovanju celic. Za žvrkljanje si zmešamo vsa ta olja. In še kaka druga hladno stisnjena olja, ki jih lahko dobimo pri ekoloških proizvajalcih olj: olje pegastega badlja, olje mareličnih koščic, sezamovo, arašidno, mandljevo, konopljino, makovo, koruzno, olje pšeničnih kalčkov.

Marija Merljak

Razširjen članek si lahko preberete v reviji Misteriji, št. 334 (maj 2021)

Knjiga Žvrkljanje olja za razstrupljanje in samozdravljenje