Belinal Immuno

V najnovejši študiji o Belinalu, patentiranem vodnem izvlečku iz vej kočevske bele jelke (Abies alba), so slovenski raziskovalci ugotovili, da Belinal deluje tudi kot prebiotik. Prebiotiki so hrana za probiotike, koristne bakterije, ki naseljujejo človeško črevesno floro.

Zdrava črevesna flora je prva obrambna linija imunskega sistema pred bakterijami in virusi.

Raziskavo so vodili raziskovalci z oddelka za biotehnologijoInštituta Jožef Stefan skupaj z raziskovalci z ljubljanske Fakultete za farmacijo. Znanstveni članek o vplivu izvlečka vej jelke kot prebiotika so avtorji nedavno objavili v strokovni reviji Pharmazie (št. 76, 2021) v članku »Interakcija med vodnim izvlečkom lesa jelke (Abies alba) in laktobacili«.

PROBIOTIKI IN PREBIOTIKI

Probiotiki imajo v črevesju tri ključne naloge. Prvič, izločajo protibakterijsko snov. Drugič, vežejo se na celice črevesne sluznice in tako preprečijo prodor škodljivih bakterij globoko v črevesno sluznico in naprej v telo. Tretjič, okrepijo bojne črte v črevesni sluznici; zaradi teh pomočnikov se imunske celice uspešneje bojujejo proti tistemu, kar jih ogroža.

Prebiotiki, v Belinalu so to polisaharidi in polifenoli, pa so hrana za te koristne črevesne mikroorganizme – probiotike in tako pripomorejo k bolj zdravi črevesni flori. Zdrava flora pa izboljšuje počutje in je prva obrambna linija imunskega sistema pred bakterijami in virusi. Če je naša črevesna flora porušena, je slabši tudi naš imunski sistem.

RAZISKAVA IN VITRO

V študiji, ki je bila narejena in vitro (poskus, ki poteka v nadzorovanem okolju zunaj živega organizma; v steklu), se je izkazalo, da Belinal pospeši rast zdravih črevesnih bakterij Lactobacilus paracasei, Lactobacilus acidophilus, Lactobacilus rhamnosus, Lactobacilus gasseri, Lactobacilus crispatus in Lactobacilus bulgaricus. Nekatere koristne bakterije, na primer Lactobacilus gasseri, so zaradi Belinala rasle tudi dvakrat hitreje.

»V raziskavi smo uporabljali odmerek Belinala en miligram na liter (mg/l). To bi pri človeku znašalo okoli sto do dvesto miligramov dnevno. Manj Belinala ko zaužijemo, manjši je prebiotični učinek, oziroma več ko ga zaužijemo, večji je prebiotični učinek,« nam je povedal prof. dr. Samo Kreft, magister farmacije, s Fakultete za farmacijo, soavtor objavljene raziskave in strokovnjak za izvleček vej jelke Belinal.

A. Š.

BELINAL IMMUNO

Belinal immuno je bil razvit na podlagi slovenskih znanstvenih raziskav. Odlikuje ga idealna zmes učinkovin, ki z različnimi mehanizmi krepijo imunski sistem. Vsebuje patentiran izvleček vej bele jelke – Belinal, izvleček ameriškega slamnika, izvleček šipka, vitamine B6, D3 in E ter minerala cink in selen. Uživanje dopolnila se priporoča preventivno za krepitev imunskega sistema ter ob prvih znakih prehlada ali gripe, ko smo že prehlajeni ali v primeru vseh hujših obolenj zgornjih dihalnih poti. Ob akutnem stanju zaužijemo tri kapsule na dan deset dni: eno zjutraj, preostali dve pa v razmaku petih ur.

Belinal Immuno